- Mňamky-Recepty.sk
- Články
- Rady a Tipy
- 8 fígľov na dokonalé hranolky pečené v rúre
8 fígľov na dokonalé hranolky pečené v rúre
Sen o chrumkavých hranolčekoch bez smaženia má veľa ľudí.
Máme pre vás pár vychytávok, ako si pripraviť naozaj chutné hranolky bez zbytočného tuku
Záleží aký druh zemiakov použijete
Rovnako ako sa nie všetky odrody hodia na šalát, tak sa nie všetky odrody hodia na hranolky. Aby boli naozaj chrumkavé, siahnite po varnom typu C – múčnejšie odrody vám dopomôžu k oveľa lepšiemu výsledku. Aj z nových zemiakov nebudú hranolky nikdy dokonalé – obsahujú príliš veľa vody.
Hranolky musia byť rovnako veľké
Dobre nakrájané zemiaky sú základom úspechu. Ak bude každý hranolček inak veľký, dokonalý výsledok nečakajte. Zemiaky voľte stredné až veľké, ideálne je skôr podlhovastý tvar. Nie je potrebné ich škriabať, stačí poriadne preprať vo vode a vydrhnúť kefkou . Odrežte špičky a „telo“ nakrájajte na 5-7 mm široké kvádre. Presne takáto hrúbka je ideálna, môžete ich mať ale pokojne o niečo väčšie – záleží na vašich preferenciách.
Zbavte sa škrobu
Znie to možno v rozpore s prvým bodom, ale nie je tomu tak. Pripravené hranolky namočte asi na dvadsať minút do studenej vody a nechajte ich lúhovať. Potom ich sceďte a dôkladne osušte. Druhá možnosť je hranolky asi štyri minúty predvariť: vhadzujte ich do vriacej vody a potom prudko schlaďte v ľadovej vode s kockami ľadu. Zastavíte tak proces varenia, kedy by svoju vlastnou horúčosťou ešte chvíľu „dochádzali“.
Trocha oleja, trocha korenia
Osušené hranolky poriadne premiešajte s trochou oleja. Použiť môžete olivový alebo kvalitný slnečnicový, každý z nich im dá trochu inú chuť. Pravé americké hranolky sa zvyčajne smažia v oleji arašidovom, tak ho pokojne skúste. Pokiaľ máte radi hranolky výraznejšie, pridajte aj trochu korenia, nie je to ale nutné. Hodí sa sušený cesnak, mletá sladká paprika, niekomu chutia s trochou drvenej rasce.
Vždy vyhriata rúra
Rúru vopred rozohrejte na 200 ° C a ideálne predhrejte aj plech, na ktorom budete piecť hranolky. Čím rýchlejšie sa povrch zemiaky zatiahne, tým lepší výsledok bude.
V jednej vrstve
Hranolky rozprestrite na plech vyložený papierom na pečenie vždy len v jednej vrstve, ideálne by na sebe nemali byť moc natlačené. Keby ste tento krok nedodržali, zemiaky skôr podusíte a o chrumkavom výsledku si môžete nechať len zdať. Najlepší plech na hranolky je taký, ktorý je po celej ploche perforovaný. Také plechy môžete dať bez obáv do rúry aj dva – vďaka dierkam vzduch rovnomerne cirkuluje a to je pre chrumkavosť zásadné..
Pečte rovnomerne
Plech vložte do rúry a pečte asi 15 minút. Tak sa odparia posledné zvyšky prebytočnej vody. Potom hranolky premiešajte a ďalších asi 10 minút dopečte. Nakoniec rúru nastavte na horný gril a ešte zhruba 5 minút pod ním nechajte dôjsť.
Soľte až nakoniec
Aby zemiaky nepustili vodu a nezačali sa dusiť, soľte ich až po dopečení. Na horúce hranolky sa soľ prichytí rovnako dobre. Stačí ich v mise trochu osoliť a opatrne premiešať.