Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Cesnaková majonéza: „Aioli“

117513086_sous_ayoli.jpg
3
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
reklama:

Táto stredomorská omáčka je veľmi populárna v južnej Európe a jej názov  „all-i-oli“ – preložený z francúzštiny znamená len „cesnak a olivový olej“.

Španieli, Taliani a Francúzi ju často používajú  na šaláty, pečené mäso, zeleninu, predjedlá a kanapky.

Všeobecne možno povedať, že Aioli je najčastejšou omáčkou založenej na základnej majonéze s tým, že je v nej použité väčšie množstvo cesnaku.

Pokiaľ chcete pripraviť originálne Aioli, treba v prvom rade, aby ste produkty v predstihu  vytiahli z chladničky, tak, aby sa zahriali na izbovú teplotu – až potom ju bezpečne vyšľaháte do požadovanej emulzie.

117513086_sous_ayoli.jpg

Na prípravu jednej porcie budete potrebovať nasledujúce produkty:

polovicu veľkej hlavičky cesnaku,

dva surové žĺtky,

šálku extra panenského olivového oleja najvyššej kvality,

soľ,

šťavu z polovice citróna

trochu cukru.

Najskôr je potrebné očistiť cesnak, a potom ho buď to najemno nakrájať alebo pretlačiť.Samozrejme, za starých čias ženy v domácnosti cesnak drvili v špeciálnej kamennej alebo drevenej nádobke, ale teraz je zbytočné s tým sa babrať. Najjednoduchší spôsob je nastrúhať ho na veľmi malom strúhadle. Najdôležitejšou vecou v tejto fáze je zabezpečiť, aby bola štruktúra cesnaku čo najhomogénnejšia.

Ďalším bodom je  žĺtky vyšľahať spolu s cesnakovým pyré. Najlepšie je mixovať na strednej rýchlosti mixéra. Keď sú žĺtky a cesnak  hladké, začnite pridávať olivový olej v malých dávkach – doslova jednu až dve kvapky. Mixér musí byť stále zapnutý a pomaly prilievajte toľko oleja až kým omáčka nebude mať požadovanú hustotu.

Akonáhle sa Aioli stáva hustejším, olivový olej sa môže začať pridávať vo väčších množstvách, ale nemusíte sa ponáhľať.

Aioli 13584 1.jpeg

Keď je potrebné množstvo oleja dobre premiešaný s  cesnakom a so žĺtkami, omáčka by mala byť ochutená soľou, cukrom a citrónovou šťavou. V tomto pomere je to tak polovica lyžičky soli, šťava z polovice citróna , a jedna čajová lyžička alebo o niečo menej cukru. Ak je Aioli  príliš hustá, potom pridajte do nej 20-30 mililitrov ochladenej prevarenej vody a premiešajte.

Po zvládnutí základnej receptúry aioli si môžete vyskúšať tradičné regionálne variácie tejto omáčky.

Takže v Katalánsku sa pridáva  do aioli  pyré z čerstvých hrušiek a v niektorých oblastiach Francúzska je zastúpené trochou pikantnej horčice Dijon.

Na juhu Európy je táto cesnaková omáčka sprevádzaná pokrmami pripravenými z morských plodov a musí byť podávaná s prípitkami. V Katalánsku olejová cesnaková majonéza slúži ako príloha pre tradičné jahňacie pečené na zelenom korení pripravené na drevenom uhlí. Na Malte pripravujú aioli trochu inak: pridávajú sa čerstvé paradajky.

V Provence je aj samostatný pokrm „Great aioli“ omáčka, ktorá hrá významnú úlohu:Skladá sa z dusenej mrkvy, zemiakov, zelenej fazuľky, cukety, baklažánu a iných sezónnych produktou, rýb a varených vajec.

Pomocou  aioli môžete zdôrazniť a mierne diverzifikovať chuť tradičných potravín: šaláty z čerstvej letnej zeleniny, pečené alebo dusené mäso, jemné ryby a obilniny.

17865 crab cakes with southwest aioli nbr 600x600.jpg

Ak chcete urobiť aioli ešte zaujímavejším, môžete experimentovať napríklad takto:

  • olivový olej môžete nahradiť olejom slnečnicovým alebo sézamovým – táto omáčka je ideálna na konzumáciu zemiakov;
  • použite malé množstvo čerstvého mletého čierneho korenia alebo muškátového oriešku a získate jemnú a rafinovanú chuť;
  • pridajte do aioli avokádo, omáčka bude mať príjemnú chuť a krásnu farbu.
  • ak máte radi pálivú chuť, pridajte trochu pikantnej omáčky z chilli , aby ste omáčku rozohnili..
  • namiesto citrónovej šťavy môžete použiť ocot z bieleho hrozna alebo iného ovocia, limetovú šťavu alebo granátové jablko;
  • sladká paprika, pridaná do aioli, je vhodná na jahňacie alebo teľacie mäso;
  • jablkové pyré zmiešané s aioli urobí omáčku ideálnu pre mastné pečené mäso, vrátane bravčového mäsa, mäsa pripraveného na grile.
  • Nastrúhajte nakladané uhorky na jemnom strúhadle a pridajte do aioli , perfektná omáčka na ryby a morské plody.
reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.