- Mňamky-Recepty.sk
- Články
- Rady a Tipy
- Najlepšie a najchutnejšie krémy
Najlepšie a najchutnejšie krémy
Lahodný krém je skvelým doplnkom rôznych druhov zákuskov , tort a koláčov.
Pomarančový krém:
- Vanilkový cukor – 1 balenie
- Múka hladká – 20 g
- Studené mlieko – 500 ml
- Cukor – 80 g.
- Maslo – 120 g.
- Strihúhaná pomarančová kôra
V troche mlieka rozmiešame múku. Ostatné mlieko dáme variť spolu s cukrom a vanilkovým cukrom. Zmes sa mieša 2-3 minúty (od bodu varu), pričom sa stále mieša, až kým nezhustne. Do horúceho pudingu pridáme strúhanú pomarančovú kôru, a miešame až do úplného ochladenia. Do ochladeného krému prišľahajte maslo.
Krém z bielej čokolády
- Biela čokoláda – 90 g.
- Žĺtka – 4 ks.
- Cukor – 50 g.
- Mlieko – 225 ml.
- Smotana na šľahanie – 75 ml.
Čokoládu nalámeme na menšie kúsky.Vyšľaháme žĺtka s cukrom do peny. Privedieme do varu 225 ml. mlieka a 75 ml. smotany. Do vaječnej zmesi pridajte malé množstvo horúceho mlieka. Pomaly vlejte vajcovú zmes do horúcej mliečnej zmesi v hrnci. Rýchlo premiešajte, aby sa nevytvorili hrudky.
Stiahnite teplotu na minimum a varte za stáleho miešania asi 5 minút. Zmes by mala jemne zhustnúť. Po uvarení zmes nalejete na čokoládu v miske, dobre premiešajte.čokoláda sa roztaví a krém zhustne po vychladení..Podľa potreby vyšľahajte..
Maslový krém
- Vajcia – 5 ks.
- Mlieko – 1 pohár /200 ml
- Cukor – 1/2 šálky
- Vanilkový cukor
- Múka hladká- 2 lyžice. lyžice
- Maslo – 200 g.
Vajcia si vyšľaháme s cukrom do peny..potom primiešame cukor a vanilkový cukor.Primiešame mlieko a rozvaríme.Keď sa zmes rozvarí a zhustne odstavíme a necháme vychladnúť. Po vychladnutí vyšľaháme s maslom do krému.
Krém s ovocím a čokoládou
- Smotana na šľahanie – 400 ml.
- Vanilková esencia – 1 lyžička
- Žĺtok – 4 ks.
- Cukor – 1 polievková lyžica
- Bobuľové ovocie- 100 g
- Horká čokoláda
Smotanu a vanilkovú esenciu dáme variť do hrnčeka. Medzitým vyšľaháme žĺtky s cukrom. Nalejte trochu teplej smotany k žĺtkam a dobre premiešajte. Potom vmiešajte žĺtkovú zmes do hrnčeka k ostatnej smotane a varte do zhustnutia. Potom odstráňte z plameňa a neustále miešajte, až kým krém nevychladne. Nechajte potom v chladničke vychladnúť aspoň 12 hodín. Potom krém vyšľahajte ako šľahačku a pridajte k nemu aj drobné ovocie ako čučoriedky , maliny černice alebo jahody , a pridajte aj trochu rozpustenej a vychladnutej čokolády.
Kávový krém
- Silná káva – 1 šálka
- Cukor – 4 lyžice
- Žĺtok – 2 ks.
- Múka hladká 2 lyžice
- Smotana na šľahanie 150 ml
- Maslo – 50 g
2 lyžice cukru upálime na karamel na suchej panvici. Potom pridajte šálku silnej kávy a uvarte kávový sirup. Upálený cukor dodáva krému tmavší odtieň. Žĺtky vyšľaháme so zvyšným cukrom, pridáme múku, najprv premiešajte studenú smotanu, potom kávový karamel a zahrievajte až do zhustnutia. Potom nechajte vychladnúť na izbovú teplotu a vmiešajte maslo..Vyšľahajte jemný krém..
Škrobový krém
- Mlieko – 1,5 šálky
- Žĺtok – 3 ks.
- Zemiakový škrob – 1 polievková lyžica (môže byť aj kukuričný)
- Cukor – 150 g.
- Vanilkový cukor
Vyšľahajte žĺtky s cukrom aj s vanilkovým cukrom, pridajte mlieko z ktorého si odložte 3-4 lyžice na zriedenie škrobu. Žĺtky s mliekom priveďte k varu. Potom vmiešajte zmes škrobu zmiešanú so studeným mliekom, a varte až kým sa nedosiahnete hustú a viskóznu hmotu. Ochlaďte, pridajte vanilín a dobre premiešajte.
Citrónový krém
- Maslo – 100 g
- Vajcia – 2 ks.
- Cukor – 150 g
- Citrón – 3 ks.
Vajcia vyšľaháme s cukrom, primiešame šťavu z citrónov a dáme na slabý plameň, pridáme maslo a varíme za mierneho miešania pri nízkej teplote, kým sa nedosiahne viskózna hmota.
Krém s lieskovými orieškami
- Cukor práškový – 120 g.
- Žĺtok – 4 ks.
- Vanilkový cukor – 0,5 sáčka
- Mlieko – 100 ml
- Mleté lieskové oriešky – 150 g
- Maslo – 120 g.
Práškový cukor vyšľahajte so žĺtkami, pridajte aj vanilkový cukor, mlieko a dajte variť až do zhustnutia..Potom odstavte a ochlaďte na izbovú teplotu.
Pridajte opečené mleté lieskové orechy a maslo a vyšľahajte do krému.
Mliečny krém s kávou
- Mlieko – 500 ml
- Práškový cukor – 150 g
- Pražená káva – 25 g
- Žĺky- 5 ks
- Maslo – 25 g
- Múka – 70 g
Mletú kávu zalejeme 1 pohárom mlieka a varíme na miernom ohni 8-10 minút na nízkej teplote .. Zmiešajte múku s cukrom a žĺtkami, dajte na slabý oheň, prilejte teplú kávovú zmes a varte do zhustnutia. Potom pridajte kúsok masla a odstavte.Ak chcete maslovejší krém pridajte maslo v pomere 1 : 1