- Mňamky-Recepty.sk
- Články
- Rady a Tipy
- Top-9 domácich omáčok
Top-9 domácich omáčok
Smotanová omáčka
- Olivový olej – 3 polievkové lyžice
- Citrónová šťava alebo jablkový ocot – 1 polievková lyžica
- Horčica – 1 čajová lyžička
- Kyslá smotana – 7 polievkových lyžíc
- Soľ a korenie – podľa chuti
- Zmiešajte do homogénnej hmoty olej, citrónovú šťavu, horčicu, soľ, korenie.
- Pridajte kyslú smotanu a premiešajte. Táto omáčka je vhodná pre všetky šaláty,ako náhrada majonézy.
Cesnaková omáčka s jogurtom a kôprom
- Biely jogurt – 1
- Cesnak – 2 strúčiky
- Olivový olej – 5 lyžíc
- kôpor
Očistite cesnak a prelisujte ho. Jogurt vymiešajte mixérom spolu s jogurtom. Potom pridajte olej a znovu premixujte. Osoľte a okoreňte podľa chuti a primiešajte nasekaný kôpor.
Kefírová omáčka
- Uvarené žĺtky – 3 ks.
- Kefír – 5 polievokových lyžíc
- Niekoľko kvapiek citrónovej šťavy
- Tvaroh – 3 lyžice
- Horčica – 0,5 lyžičky.
- Soľ a korenie podľa chuti
- Provensálske sušené bylinky
Všetky ingrediencie vložte do mixéra a vyšľahajte. Omáčka je ideálna pre mäsové a zeleninové šaláty.
Arašidová omáčka
- Arašidové maslo – 4 polievkové lyžice
- Voda – 200 ml.
- Sójová omáčka – 4 polievkové lyžice
- Sezamový olej – 2 polievkové lyžice
- Jablkový ocot – 3 lyžičky.
- Slnečnicové semená – 2 polievkové lyžice
Arašidové maslo zalejeme vodou a privedieme pri nízkej teplote k varu.Pridáme k nemu sézamový olej..Odstavíme.Necháme vychladnúť.Potom pridáme sójovú omáčku a ocot .Všetko dáme do mixéra spolu s opraženými slnečnicovými semienkami na suchej panvici a vymixujeme..
Tatárska omáčka
- Varené žĺtky – 2 ks.
- Šťava z polovice citróna
- Olivový olej – 120 ml.
- Cesnak – 1 strúčik
- Zelená cibuľa – 100 gr.
- Nakrájaná uhorka – 1 kus.
- Zelené olivy – 5 – 6 ks.
- Soľ, korenie podľa chuti
Žĺtky vymixujte, pridajte soľ, korenie, citrónovú šťavu a dôkladne premiešajte. Počas miešania prilievajte olivový olej. Keď omáčka zahustne, pridajte jemne nakrájanú cibuľu, olivy, uhorky a pretlačený strúčik cesnaku. Táto omáčka je vhodná na servírovanie rýb, morských plodov a zeleniny.
Krémová syrová omáčka
- Tvrdý syr – 175 g
- Cesnak – 2 strúčiky
- Smotana na šľahanie – 200 ml
- Muškátový oriešok
- Soľ, korenie podľa chuti
Nalejte smotanu do panvice, zohrejte pri nízkej teplote a pridajte strúhaný syr. Po 5 minútach pridajte pretlačený cesnak, a štipku muškátového oriešku. Pridajte soľ a korenie a varte ešte 3 minúty pri nízkej teplote. Táto omáčka je skvelým doplnkom k hubám a kuraciemu mäsu.
Kari omáčka
- Biely jogurt – 1
- Kari – 1 lyžička
- Sladko kyslé jablko – 1 ks.
- citrónová šťava
Jablko očistite a vymixujte,pridajte aj kvapku citrónovej šťavy aby vám nezhnedlo. Okamžite premiešajte s jogurtom a kari. Táto omáčka je vhodná pre hydinu a zeleninu.
Smotanová omáčka s chrenom
- Strúhaný biely chren – 3 lyžice. lyžice
- Obsah krémového tuku 20 – 200 ml.
- cesnak
- Polozapustená zelená cibuľa
- Soľ, korenie podľa chuti
Kyslú smotanu premiešame s nastrúhaným chrenom, pridáme pretlačený strúčik cesnaku , osolíme a okoreníme..Nakoniec pridáme nasekanú zelenú cibuľku..
Smotanovo sójová omáčka
- Kyslá smotana 1
- Sójová omáčka – 1 polievková lyžica
- Cesnak – 1 strúčik
- Balsamický ocot – 5 kvapiek
- kôpor podľa chuti
Všetky ingrediencie spolu premixujte v mixéri..