- Mňamky-Recepty.sk
- Recepty
- koláče
- Krehký jablkovo smotanový koláč
Krehký jablkovo smotanový koláč
- Kusov: 1
- Porcií: 18
- Čas Prípravy: 40min
- Varenie: 40min
- Hotové Za: 1:20 hod
Suroviny
- 200 g masla
- 2 1/3 šálky hladkej múky
- štipka soli
- 1 vajce
- 1 vanilkový cukor
- 0,5 šálky práškového cukru
- 1 lyžička prášku do pečiva
- 2 lyžice kyslej smotany
- Smotanová plnka:
- 1 polievková lyžica škrobu
- 2 lyžice práškového cukru
- 2 vajcia
- 6 lyžíc kyslej smotany
- Jablková plnka:
- 3 jablká
- 1/2 lyžičky mletej škorice
- 2 lyžice cukru
Postup prípravy
1. Krok
Múku si preosejeme spolu s práškom do pečiva a štipkou soli.Pridáme nastrúhané maslo a vymiešame.Vajcia si vyšľaháme s cukrom a pridáme aj vanilkový cukor a kyslú smotanu.Pridáme k múke a maslu a vymiesime hladké cesto.Cesto bude pružné jemné ..netreba ho dlho miesiť aby maslo nezmäklo veľmi.Zabalíme ho potom do fólie a dáme do chladničky.
2. Krok
Ošúpeme jablká nakrájame na menšie kúsky pridáme k nim cukor a škoricu a dáme variť.Počkáme kým jablká nepustia šťavu tú necháme odpariť a odstavíme.
3. Krok
Vajcia si vymiešame s cukrom do peny pridáme kyslú smotanu a škrob.
4. Krok
Z cesta odoberieme 1/3 a vrátime do chladničky.Ostatné cesto vyvaľkáme na plech (20 x 30) a prenesieme na plech..Dobre sa vám bude vaľkať medzi dvomi papiermi na pečenie.
5. Krok
Rukami cesto popritáčame a okopírujeme aj kraje plechu.Popicháme vidličkou.Potom nalejeme smotanovú plnku.A nakoniec plnku jablkovú..
6. Krok
Cesto ktoré nám zostalo vyvaľkáme a povykrajujeme podľa fantázie napríklad kvetinky alebo lístky.Tie nahusto porozkladáme po povrchu plnky.Pečieme vo vyhriatej rúre na 175°C asi 40 minút.Koláčik necháme úplne vychladnúť a až potom nakrájame na porcie..
Priemerné hodnotenie receptu
(3.8 / 5)
5 ľudí hodnotilo tento recept
Už ste Hlasovali.
10796 videní