- Mňamky-Recepty.sk
- Články
- Rady a Tipy
- Ako správne pripraviť krém
Ako správne pripraviť krém
Šľahačkové, čokoládové alebo pudingové krémy?
Vyberte si ten, ktorý máte najradšej. Sú to všetko rovnaké kalorické bomby, takže je naozaj najlepšie riadiť sa chuťou. A tiež je pravidlom, že máme všetko robiť z kvalitných surovín. Výrazne sa nám to podpíše na výsledku.
Lahodné krémy
Šľahačkový krém si môžeme urobiť napríklad zo syra z tučnej smotany nazvaného mascarpone. Je jemný a bez chuti. Avšak v kombinácii s ovocím je skvelý. Často sa používa dohromady s korpusom red velvet. Efektný červený korpus vytvára s bielym krémom pôsobivý kontrast.
Vyšľahajte šľahačku s cukrom a stužovačom. Pridajte mascarpone a krém máte hotový. Môžete aj experimentovať. Inú chuť krému dodá, keď do neho ešte pridáte tvaroh. Nebojte sa ani pikantného korenia, ako je červené korenie alebo chilli. Pudingové krémy môžeme dochutiť ovocím alebo vylepšiť čokoládou. Pridávajú sa do nich aj likéry alebo orechy.
Nešetrite na ingredienciách, je to totiž veľmi poznať na chuti. Je lepšie siahnuť po masle než po margaríne. Správny šmrnc vašej torte či zákusku dodá poctivá čokoláda s vysokým obsahom kakaa. Nemám rada náhradky. Keď jahodový krém, tak s naozajstnými jahodami. Keď citrónový, zvaríme šťavu z citróna.
Krém 100x inak
Na základný krém potrebujeme:
2 masla (500 g),
2 vanilkové pudingy,
200 g práškového cukru,
2 vanilkové cukre,
500-600 ml mlieka.
Uvaríme puding s cukrami. Ešte do horúceho pudingu vmiešame maslo. Prikryjeme fóliou a dáme na niekoľko hodín do chladničky a potom vyšľaháme.
Krém môžete ochutiť podľa fantázie pridaním kakaa alebo obľúbenej (kvalitnej) čokolády do horúceho pudingu. Skúsiť môžete tiež rozpustnú kávu na kávový krém. Alebo opražené orechy a kvapku rumu a máte lahodný krém pre dospelákov. Len nezabudnite ubrať cukor, ak dávate bielu alebo mliečnu čokoládu, aby nebol krém presladený.
- Pri príprave maslového krému by mali mať všetky suroviny rovnakú teplotu, inak by sa vám mohli zraziť.Je dobré si ich pripraviť na jedno miesto aspoň dve hodiny pred použitím.
- Ak sa nám krém zrazí, nahrejeme ho a vyšľaháme znovu.
- Krémom plníme múčniky až po úplnom vychladnutí.
- Upečené cesto pred nanesením krému potrieme pikantným džemom, ktorý zvýrazní chuť múčnika a zároveň zabráni krému vsiaknuť do cesta.
Základný maslový krém
- 500 ml mlieka
- 6 lyžíc hladkej alebo polohrubej múky
- 250 g masla
- 200 g práškového cukru
- prísady( kakao, káva,kokos, rum, orechy a pod)
Z mlieka a múky uvaríme hustú kašu. Zmäknuté maslo vyšľaháme s cukrom, po lyžiciach zašľaháme vychladnutú kašu , a dochutíme prísadou podľa vlastnej chuti.
Základný maslový krém z pudingu
- 250 ml mlieka
- 1 balíček vanilkového pudingu
- 250 g masla
- 150 g práškového cukru
- 1 lyžica rumu
Z mlieka a pudingu klasickým spôsobom uvaríme hustý puding. Zmäknuté maslo vyšľaháme s cukrom a s rumom.Postupne pridáme vychladnutý puding a vyšľaháme spolu.
Žĺtkový maslový krém
- 500 ml mlieka
- 3 veľké lyžice maizeny (gustinu alebo zlatého klasu)
- 150 g krupicového cukru
- 1 vanilkový cukor
- 5 žĺtkov
- 250 g masla
Z mlieka, maizeny, krupicového cukru a vanilkového cukru a zo žĺtkov uvaríme za stáleho miešania hustý krém.Po vychladnutí doň zašľaháme maslo.
Jednoduchý čokoládový krém
- 250 g masla
- 150 g práškového cukru
- 3 lyžice kakaa
Zmäknuté maslo vymiešame s cukrom a s kakaom.
Smotanový čokoládový krém
- 1 smotana na šľahanie
- 100 g čokolády na varenie
- 1 lyžica kakaa
- 1 lyžica práškového cukru
- 1 lyžica solamylu
- 250 g masla
Smotanu zohrejeme vo vodnom kúpeli, rozpustíme v nej čokoládu, pridáme kakao, cukor a solamyl a za stáleho miešania varíme do zhustnutia. Vychladnutú zmes vyšľaháme s maslom.
Parížsky krém
- 1 smotana na šľahanie
- 50 g krupicového cukru
- 2 lyžice kakaa
- 250 g masla
Smotanu deň vopred zvaríme s cukrom a kakaom.Na druhý deň vyšľaháme s maslom.
Jednoduchý kávový krém
- 150 g masla
- 150 g práškového cukru
- 3 lyžičky jemnej instantnej kávy rozmiešanej v troške vriacej vody
Zmäknuté maslo vyšľaháme s cukrom do peny.Po kvapkách zašľahávame kávu..
Ľahký kávový krém
- 300 ml mlieka
- 1 balík vanilkového pudingu
- 2 lyžice práškového cukru
- 1 kopcovitá lyžička najemno pomletej kávy
- 1 smotana na šľahanie
Z mlieka a pudingového prášku a 1 lyžice cukru uvaríme puding, do ktorého zamiešame kávu.Po vychladnutí do krému vymiešame vyšľahanú šľahačku s druhou lyžicou cukru.
Karamelový krém so salka
- 250 g masla
- 1 konzerva salka
Kondenzované mlieko povaríme 2 hodiny vo vodnom kúpeli.Po vychladnutí ho vyšľaháme s maslom.
Krém s vaječným koňakom
- 200 g masla
- 1 žĺtok
- 2 lyžice práškového cukru
- 1 dl vaječného koňaku
Zmäknuté maslo vyšľaháme do peny, pridáme žĺtok, cukor a vaječný koňak a vyšľaháme spolu..
Orechový krém
- 150 g mletých orechov podľa chuti
- 8 lyžíc mlieka
- 250 g masla
- 3 lyžice práškového cukru
- 2 balíčky vanilkového cukru
Pomleté orechy sparíme vriacim mliekom. Maslo vymiešame s práškovým a vanilkovým cukrom a s vychladnutými orechmi.
Kokosový krém
- 100 g strúhaného kokosu
- 2 dl mlieka
- 250 g masla
- 150 g práškového cukru
Kokos sparíme vriacim mliekom.Maslo vymiešame s práškovým cukrom a vmiešame doň kokosovú hmotu.