- Mňamky-Recepty.sk
- Články
- Škola varenia
- Tajomstvá krehkého cesta
Tajomstvá krehkého cesta
Torty, pečivo a sušienky z krehkého cesta sú veľmi jemné a drobivé aj preto sa volá toto cesto krehké.
Ak recept presne dodržiavate dosiahnete krehkosť akú vám cesto dopredu sľubuje..
Z krehkého cesta vypečiete skutočné kulinárske skvosty..Plnené ovocím , ale aj zeleninou.
Je dôležité dodoržiavať niekoľko tajomstiev aby sa všetko podarilo..
Napríklad:
Všetky zložky cesta by mali byť zachladené..Múka , maslo vajcia nielenže musia mať nižšiu teplotu, ale aj miestnosť by mala byť chladnejšia.Maslo sa pri ručnom miesení topí , a tak sa cesto stáva lepivým.
Múka by sa mala takisto preosiať aby sa zbavila prípadných nečistôt a tiež sa cesto obohatí o kyslík a bude nadýchané.
Kvalita cesta tiež závisí aj od vajec, takže sa uistite či sú vajcia čerstvé..Mieste cesto rýchlo, aby sa maslo nestíhalo topiť.
Je dôležité aby sa nepridalo viac múky ako je uvedené v recepte , pretože cesto bude tuhé.
V mnohých receptoch sa celé vajcia nahradia len žĺtkami, a tie ako viete zaručia cestu krehkosť..
Ak chcete urýchliť proces hnietenia, maslo z chladničky si nakrájate na malé plátky či kocky. Múku si nasypeme na kôpku priamo na pracovnú plochu, v strede múky urobíme jamku, vložte do nej nakrájané masla, soľ a cukor a nožom, teda jeho ostrím začneme miešať ingrediencie, pohybujeme sa od okraja smerom k stredu. Robíme to preto, aby sme sa cesta nedotýkali teplými rukami.Potom pridajte vajcia alebo len žĺtky a začnite miesiť cesto od okrajov a postupne mieste celú hmotu. Potom vytvoríme loptičku ktorú pokryte potravinárskou fóliou a vložte ju do chladničky na pol hodiny, aby sa cesto „zachladilo“ a stalo sa elastickým. Keď vyberiete cesto z chladničky nechajte ho na štvrťhodinu pri izbovej teplote – Potom môžete začať vaľkať.
Vyvaľkané cesto by nemalo byť príliš hrubé, optimálna hrúbka je 6-8 mm, takže koláčiky sa nevysušia a sú rovnomerne pečené. Pred pečením musí byť cesto poprepichované vidličkou na niekoľkých miestach, čím sa zabráni tvorbe vzduchových bublín počas tepelného spracovania. Ak máte veľa cesta, môžete ho uchovať v igelitovom vrecku a uložiť ho do mrazničky (tam je možné ho skladovať asi dva týždne). Pred vložením vrstvy cesta na plech, je lepšie plech posypať trochou múky, alebo použiť papier na pečenie. Ak sa vám zdá že vrchná časť koláčika príliš tmavne, mali by ste ho pokryť papierom na pečenie.
Cukor v recepte je práškový, koláčiky sú po ňom veľmi mäkké a jemné, doslova sa topia v ústach. Na zvýraznenie chuti alebo farby sa často pridáva vanilín, citrónová kôra, kakao, čokoláda, škorica alebo orechy. Ak sa vám páči veľmi drobivé cesto, potom by tretina múky mala byť nahradená škrobom.
Prítomnosť veľkého množstva tuku v teste zabezpečuje jeho elasticitu a drobivosť hotových výrobkov. Pri menšom množstve tuku budú výrobky hustejšie a tuhšie. Čiastočná náhrada celých vajec so žĺtkami zvyšuje drobivosť a jemnosť koláčikov. Vajcia môžu byť čiastočne nahradené vodou, čo zvyšuje plasticitu cesta, ale chuť výrobkov sa zhoršuje.
– Najlepšia teplota pre cesto je 15-20 ° C. Pri nižšej teplote cesto tuhne a je ťažké ho vyvaľkať. Pri teplote nad 25 ° C maslo v ceste zmäkne a cesto sa začne lepiť..Nielen na ruky, ale potom aj na valček.. Ak chcete toto cesto opraviť, musíte ho dobre vychladiť,potom zachladiť ruky v studenej vode a rýchlo, najviac po dobu 2 minút, premiesiť cesto do elastického stavu.. Ak sa cesto nestane elastickým musíte do neho pridať vaječný žĺtok.
Pred vaľkaním trochu premieste cesto s chladnými rukami, bez prisypávania múky, a vytvorte obdĺžnikový tvar ako tehla. Tento kus si dajte na pracovnú plochu posypanú hladkou múkou a vyvaľkajte do požadovanej hrúbky aj tvaru..Cesto musí byť vyvaľkané rovnomerne v rovnakej hrúbke, aby vám na niektorých miestach kde je tenšie nehorelo, a naopak kde je hrubšie nezostalo surové..
Pri prenášaní cesta si pomôžeme valčekom..potom priamo na plechu si orežeme kraje .
Plech netreba vymastiť pretože cesto je samé o sebe dosť mastné a nezvykne sa prilepiť.
Pečieme ho zvyčajne pri teplote od 180°C do 220°C..vkladáme do vyhriatej rúry..
Koláčiky z krehkého cesta (lineckého )ktorá sa potom k sebe lepia by sa mali piecť na plechoch bez okrajov, aby ste ich ľahko z plechu dali preč..je dobré nechať koláčik trochu vychladnúť a až potom ho dávať z plechu preč.pomôcť si môžete nožom alebo špachtľou.
Tabuľka na krehké cesto:
Produkty | | |||||
Pšeničná múka hladká, šálky (250 ml) | 1 | 1.5 | 2 | 2.5 | 3 |
Práškový cukor, šálka (250 ml) | 1/4 | 1/3 | 1/2 | 2/3 | 1 |
Maslo alebo margarín, gramy | 100 | 150 | 200 | 250 | 300 |
Vajcia, ks. | 1/2 | 1 | 1.5 | 2 | 2 |
Hotový výrobok v gramoch | 300 | 450 | 600 | 750 | 900 |
Taktiež je dôležité použiť do cesta vždy štipku soli!
Krehké cesto so smotanou:
Potrebujeme:
- 200 g margarínu alebo masla;
- 1 vajce;
- 200 g kyslej smotany;
- trochu cukru (1-3 lyžice);
- 0,5 lyžičky sódy;
- múka 3 šálky
Príprava:
Maslo vymiešame s cukrom a s vajíčkom.Sóda pridáme ku kyslej smotane a pridáme k vajíčkam a maslu.
Všetko premiešajte a pridajte toľko múky, aby cesto bolo elastické a nelepilo sa na ruky. (asi 3 šálky, pridávajte múku po častiach). Pre chuť a vôňu môžete pridať vanilku ,škoricu, a samozrejme nezabudnite na štipku soli.
Sladké sušienkové cesto :
- 300 g (2,5 šálky) hadkej múky
- 200 g masla alebo margarínu,
- 100 g (0,5 šálky) práškového cukru,
- 1 vajce,
- strúhaná citrónová kôra
- 1 vanilkový cukor
Mäkký sladký koláč:
- 300 g múky hladej
- 250 g masla alebo margarínu,
- 2 žĺtky,
- 75 až 100 g cukru,
Krehké zemiakové cesto:
- 200 g hladkej múky,
- 200 g varených zemiakov (dva stredné zemiaky),
- 150 g masla alebo margarínu (polovica môže byť nahradený bravčovou masťou,)
- 1 vajce alebo 2 lyžice. lyžice studenej vody,
- štipka soli,
- asi pol čajovej lyžičky cukru
Krehké cesto s kyslou smotanou :
- 300 g hladkej múky,
- 150 g masla alebo margarínu,
- 0,5-1 vajce,
- 0,25 lyžičky sódy na pečenie,
- 0,5-2 lyžice cukru,
- 0,5 lyžičky soli,
- 100 g kyslej smotany.
Krehké cesto s tvarohom :
- 300 g hladkej múky,
- 200 g masla alebo margarínu,
- 200 g tvarohu,
- 0,5 lyžičky soli,
- 1-2 lyžice cukru.
Kysnuté krehké cesto:
- 300 g hladkej múky,
- 150-175 g margarínu,
- 0,5 lyžičky soli,
- 2 polievkové lyžice cukru ,
- 35 g droždia,
- 2/3 šálky studeného mlieka.
Krehké cesto so syrom :
- 200 g hladkej múky,
- 150 g strúhaného syra,
- 150 g masla alebo margarínu,
- 0,25 lyžičky soli,
- 0,25 lyžička červeného alebo čierneho korenia,
- 1 vajce.
Krehké cesto s práškom do pečiva :
- 250 g hladkej múky,
- 1 čajová lyžička prášku do pečiva,
- 100 g masla alebo margarínu,
- 3 lyžice. lyžice cukru,
- 1-2 vajcia,
- 1-2 lyžice smotany alebo vína,
- 0,25 lyžičky soli
- strúhaná citrónová kôra alebo vanilín.
Aromatické krehké cestá:
Sú vhodné na sušienky..
Produkty | | ||||
Pšeničná múka hladká šálka (250 ml) | 1 | 2 | 3 | 4 |
Práškový cukor šálka | 1/4 | 1/2 | 3/4 | 1 |
Maslo alebo margarín, gramy | 75 | 150 | 225 | 300 |
Vajcia, ks. | 1/2 | 1 | 1.5 | 2 |
Soľ, čajová lyžička | 1/8 | 1/4 | 1/3 | 1/2 |
Sóda, čajová lyžička | 1/8 | 1/4 | 1/3 | 1/2 |
Hotový výrobok v gramoch | 250 | 500 | 750 | 1000 |
Krehké pieskové vanilkové cesto :
Toto cesto sa pripravuje rovnakým spôsobom, ako je uvedené v tabuľke, pridá sa 10 g vanilkového cukru alebo 3-5 kvapiek vanilkovej esencie na 1 šálku múky.
Pieskové citrónové cesto :
Cesto sa pripraví ako je opísané v tabuľke ale na 1 šálku múky sa pridá citrónová kôra a šťava z 1/4 citróna. Kôra a šťava sa vopred vopred vymieša s maslom a s cukrom .Ak nemáte citrón pridajte 3-5 kvapiek citrónovej esencie, alebo 10 až 15 g citrónového likéru, alebo 15-20 g citrónového kandizovaného ovocia.
Pieskové mandľové cesto :
Cesto je pripravené, ako je v tabuľke len na 1 šálku múky sa pridá 1-2 lyžice jemne mletých, ľahko opečených lúpaných mandlí, samozrejme mandľami nahrádzame množstvo múky. Okrem mandlí môžete pridať 5-8 kvapiek mandľovej esencie.
Pieskové čokoládové cesto :
Cesto sa pripraví ako je opísané v tabuľke s tou výnimkou, že na 1 šálku múky pridáme 1 lyžičku kakaového prášku a 1 lyžičku práškového cukru, čím sa zníži množtvo múky..
Pieskové kandované cesto :
Cesto sa pripraví, ako je uvedené v tabuľke s tým že sa pridá na1 šálku múky 1 polievková lyžica jemne nasekaného alebo zmixovaného kandizovaného ovocia.
Pieskové pikantné cesto:
Cesto sa pripraví ako je opísané v tabuľke a na 1 šálku múky pridáme1/4 čajovej lyžičky škorice alebo 1/8 lyžice jemne mletého klinčeka, muškátového orieška, kardamom alebo zázvor.