- Mňamky-Recepty.sk
- Články
- Rady a Tipy
- Do chladničky, alebo do špajze? Ľudia sa hádajú, kam patrí kečup, odborníci majú jasno..
Do chladničky, alebo do špajze? Ľudia sa hádajú, kam patrí kečup, odborníci majú jasno..
Každá rodina je zvyknutá robiť to po svojom.
Niektorí dávame horčicu s kečupom do chladničky, iní do špajze.
Oba skupiny majú pádne argumenty a nechcú ani počuť o tom, že by to mali robiť opačne.
Odborníci však do večného sporu vniesli trochu vedeckého svetla.
A správna je len jedna možnosť!
Tiež už sa vám stalo, že ste boli u niekoho na návšteve a rozum vám zostal stáť nad ich uskladnením dochucovadiel?
Tá časť populácie, ktorá ich bežne ukladá do skrine, spravidla nenávidí, ako sa studený kečup či horčica lepia k fľaši a na dne vám vždy zostane nedosiahnuteľný zvyšok. Opačný tábor zase polieva studený pot pri predstave, že si ku hranolkám dajú napoly skazený kečup plný mikroorganizmov, ktorý bol ponechaný pri izbovej teplote.
Tento odveký spor v poslednej dobe vyvrcholil rozsiahlou vášnivou debatou na Facebooku, do ktorej sa zapojili stovky ľudí. Do nezmieriteľnej vojny sa preto rozhodla vstúpiť Lydia Buchtmann, hovorkyňa austrálskej Rady pre bezpečnosť potravín.
A jej záver je úplne jasný:
„V minulosti bolo mnoho z nás zvyknutých uchovávať paradajkovej omáčky v kredenci, ale od tej doby sa tieto produkty stali oveľa zdravšími. Obsahujú podstatne menej nezdravých konzervantov, ako napríklad soľ. To znamená, že by ste ich mali udržiavať v chlade. Prvá vec, ktorú by ste zakaždým mali urobiť, je pozrieť sa na obal. Tam sa zvyčajne píše ‚po otvorení uchovávajte v chladničke‘, “ hovorí Buchtmann.