- Mňamky-Recepty.sk
- Recepty
- zákusky
- Nebo na tanieri
Nebo na tanieri
- Kusov: 1
- Porcií: 12
- Čas Prípravy: 30min
- Varenie: 30min
- Hotové Za: 60min
Suroviny
- 1 šálka polohrubej múky (250 ml)
- 1/4 šálky zemiakového škrobu
- 6 vajec
- 3/4 šálky práškového cukru
- štipka soli
- 1/2 čajovej lyžičky prášku do pečiva
- Na namáčanie.
- 2 šálky vriacej vody
- 2 polievkové lyžice cukru
- šťava z polovice citróna
- 2 štamprlíky alkoholu(vodka alebo rum či likér)
- Čokoládová pena:
- 500 ml smotany na šľahanie
- 1 tabuľka čokolády so 70% kakaa
- 2 lyžice cukru
- Pudingový krém:
- 600 ml mlieka
- 3 lyžice zemiakového škrobu
- 1 lyžica hladkej múky
- 1 vanilkový cukor
- 3 lyžice cukru
- 2 žĺtky
- 125 g masla
- Na potretie:
- Džem kyslejší podľa chuti
- Poleva:
- 1 čokoláda na varenie
- 1/3 šálky mlieka
- lyžička cukru
Postup prípravy
1. Krok
Predhrejeme si rúru na 160°C..Oddelíme s bielka od žĺtkov..Zmiešame múku so škrobom v miske.
2. Krok
V miske si vyšľaháme bielka so štipkou soli do peny.V inej miske vyšľaháme žĺtka s cukrom do peny.K bielkovej pene pridáváme po yžiciach žĺtkovú zmes a premiešavame vareškou.Potom pomaly vareškou vmiešame múku s práškom do pečiva.Vymiešame hladké cesto.
3. Krok
Tortovú formu alebo menší plech si vyložíme s papierom na pečenie.nalejeme cesto, a pečieme 30 minút bez ventilátora.Vyskúšame drevenou špajdlou či je cesto prepečené..Po vychladnutý rozrežeme na dve časti vodorovne.
4. Krok
Pripravíme si čokoládovú penu..Najskôr vyšľaháme šľahačku s cukrom do tuha..Medzitým si vo vodnom kúpeli roztopíme čokoládu a necháme ju vychladnúť.Po vychladnutí najskôr k šľahačke primiešame 2 lyžičky čokolády, premiešame a nakoniec vmiešame aj ostatnú čokoládu..vmiešame hladký krém.
5. Krok
Polovicu mlieka si dáme variť s cukrom.V druhej polovici rozmiešame múku so škrobom a so žĺtkami do hladka.Keď sa mlieko začne variť pomaly za stáleho miešania vlejeme múčnu zmes a uvaríme hustý puding.Ten necháme pod fóliou vychladnúť.
6. Krok
Maslo si vymiešame do peny, a potom po lyžiciach k nemu za stáleho šľahania pridávame vychladnutý puding a vymiešame hladký krém.
7. Krok
Sirup si pripravíme tak, že dáme rozvariť vodu a do nej pridáme cukor a nakoniec alkohol a citrónovú šťavu.
8. Krok
Obe piškótu pofŕkame pripraveným sirupom.Na spodnú časť piškóty nanesieme krém,prikryjeme druhou časťou piškóty.Vrchnú piškótu potrieme kyslejším džemom a nanesieme čokoládovú penu.
9. Krok
Pre polevu si vo vodnom kúpeli roztopíme čokoládu v mlieku.pridáme cukor a do hladka vymiešame.Necháme mierne ochladnúť a potom v tenkej vrstve opatrne nanesieme čokoládovú polevu na krém.
10. Krok
Takto pripravený zákusok dáme do chladničky úplne zatuhnúť aspoň na 2 - 3 hodiny.
Priemerné hodnotenie receptu
(5 / 5)
2 ľudí hodnotilo tento recept
Už ste Hlasovali.
2194 videní