- Mňamky-Recepty.sk
- Články
- Rady a Tipy
- Piekli ste a zostali vám žĺtka?Pár typov ako ich použiť..
Piekli ste a zostali vám žĺtka?Pár typov ako ich použiť..
Ak ste pri pečení používali prevažne bielka , vzniká otázka čo so žĺtkami ktoré vám zostali..
Ak žĺtky zostali v celku môžete ich v uzatvorenej nádobe zaliate trochou vody skladovať v chladničke 1 – 2 dni
Neskôr z nich môžete pripraviť Bearnskú alebo Holandskú omáčku..
Holandská omáčka
Jednoducho zahrejete citrónovú šťavu s trochou vody, pridáte vaječné žĺtky a za stáleho miešania necháte 2 minúty variť. ak máte z toho strach robte to radšej vo vodnom kúpeli..Následne pridáte rozpustené maslo a ešte trochu citrónovej šťavy. Holandskú omáčku môžete použiť napríklad na vajcia Benedikt a urobiť si víkendový brunch.
Cukrársky žĺtkový krém
Zmiešajte vaječné žĺtky so škrobom a potom pridajte teplé mlieko. Za stáleho miešania zmes zahrievajte do zhustnutia. Pred použitím do dezertov nechajte krém úplne vychladnúť..
Crème brûlée
Na francúzsku špecialitu budete potrebovať žĺtky s cukrom, mlieko a smotanu. Všetko spolu vyšľahajte,rozdeľte do zapekacích mištičiek a dáte do rúry. Po upečení nechajte úplne vychladnúť a na povrchu vytvorte vrstvu karamelu.
Ak sa žĺtka roztiekli mali by ste ich spotrebovať najneskôr nasledujúci deň..Napríklad pri zapekaní zmiešané so sladkou smotanou..Na francúzske zemiaky..Alebo pri zapekaní karfiolu či brokolice.
Alebo pridajte 2 celé vajcia a trochu mlieka a urobte i praženicu..
Najlepšie ako žĺtka využiť je skvelý
Žĺtkový likér
Vidličkou zľahka rozšľahajte žĺtka.(cca5 ks)
Pridajte 150 g práškového cukru a v mixéri vyšľahajte spolu do peny..Potom pomaly prilievajte sladkú šľahačkovú smotanu 125 ml
a 250 ml koňaku, rumu alebo vínovice..
Majonéza
Nie je nič jednoduchšie, než si vyrobiť domácu majonézu. Žĺtky zmiešajte s horčicou a vyšľahajte. Hodí sa ku krevetám, zelenine, grilovanému mäsu, alebo napríklad do sendvičov.