Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Piekli ste a zostali vám žĺtka?Pár typov ako ich použiť..

Zltka.jpg
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
reklama:

Ak ste pri pečení používali prevažne bielka , vzniká otázka čo so žĺtkami ktoré vám zostali..

Ak žĺtky zostali v celku môžete ich v uzatvorenej nádobe zaliate trochou vody skladovať v chladničke 1 – 2 dni

Neskôr z nich môžete pripraviť Bearnskú alebo Holandskú omáčku..

Holandská omáčka

Jednoducho zahrejete citrónovú šťavu s trochou vody, pridáte vaječné žĺtky a za stáleho miešania necháte 2 minúty variť.  ak  máte z toho strach robte to radšej vo vodnom kúpeli..Následne pridáte rozpustené maslo a ešte trochu citrónovej šťavy. Holandskú omáčku môžete použiť napríklad na vajcia Benedikt a urobiť si víkendový brunch.

Cukrársky  žĺtkový krém

Zmiešajte vaječné žĺtky so škrobom a potom pridajte teplé mlieko. Za stáleho miešania zmes zahrievajte do zhustnutia. Pred použitím do dezertov nechajte krém úplne vychladnúť..

Crème brûlée

Na francúzsku špecialitu budete potrebovať žĺtky s cukrom, mlieko a smotanu. Všetko spolu vyšľahajte,rozdeľte do zapekacích mištičiek a dáte do rúry. Po upečení nechajte úplne vychladnúť a na povrchu  vytvorte vrstvu karamelu.

Ak sa žĺtka roztiekli mali by ste ich spotrebovať najneskôr nasledujúci deň..Napríklad pri zapekaní zmiešané so sladkou smotanou..Na francúzske zemiaky..Alebo pri zapekaní karfiolu či brokolice.

Alebo pridajte 2 celé vajcia a trochu mlieka a urobte i praženicu..

Najlepšie ako žĺtka využiť je skvelý

Žĺtkový likér

Vidličkou zľahka rozšľahajte žĺtka.(cca5 ks)

Pridajte 150 g práškového cukru a v mixéri vyšľahajte spolu do peny..Potom pomaly prilievajte sladkú šľahačkovú smotanu 125 ml

a 250 ml koňaku, rumu alebo vínovice..

Majonéza

Nie je nič jednoduchšie, než si vyrobiť domácu majonézu. Žĺtky zmiešajte s horčicou a vyšľahajte. Hodí sa ku krevetám, zelenine, grilovanému mäsu, alebo napríklad do sendvičov.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.