- Mňamky-Recepty.sk
- Články
- Rady a Tipy
- Aké sušené ovocie by si mal jesť?
Aké sušené ovocie by si mal jesť?
Sušené ovocie sa používa pri varení a konzumuje sa len tak. Vyrábajú sa z nich kompóty a sladké polievky, pridávajú sa do šalátov a mäsových pokrmov, vyrábajú sa z nich zmesi na müsli, zdobia sa nimi koláče a dezerty. A to všetko nielen pre ich intenzívnu chuť, ale aj pre zdravie.
Ananás
Sušené ananásy sú zdrojom draslíka a horčíka, železa a zinku, vitamínov B a vlákniny, ktoré sú prospešné pre trávenie. Pomáhajú zmierniť opuchy, dodávajú silu, zlepšujú náladu a znižujú nutkanie fajčiť.
Banány
Zdroj draslíka, ktorý je nevyhnutný pre srdce, pečeň, mozog, kosti, zuby, ale predovšetkým pre svaly. Sušené banány sú bohaté na prírodný cukor, ktorý sa po trávení ľahko vstrebáva do krvného obehu.
Hruška
Plody hrušiek si po vysušení zachovajú takmer všetky biologicky aktívne látky. Kompót zo sušených hrušiek zmierňuje kolitídu a tiež zvyšuje sexuálnu aktivitu.
Melón
Má dobrý tonický, diuretický, choleretický, posilňujúci a protizápalový účinok. Podporuje vylučovanie cholesterolu z tela, má pozitívny vplyv na metabolizmus. Melón je považovaný za obzvlášť užitočný pre ľudí, ktorí mali ochorenie pečene.
Hrozienka
Dobré pre každého, obzvlášť ľahké – obsahujú veľa draslíka a fosforu. Takáto kompozícia pomáha pri intenzívnej intelektuálnej práci. Konzumácia hrozienok je dobrou prevenciou pred periodontálnym ochorením.
Jahody
Sušené jahody si zachovávajú všetky svoje prospešné vlastnosti celé dva roky. Obsahujú veľa pektínových kyselín, ktoré pomáhajú odstraňovať toxíny z tela. Jahody sú silné antidepresíva.
Marhule
Dobré pre srdce a cievy. Majú vysoký obsah draslíka a antioxidantov. Odstraňujú škodlivý cholesterol z tela, sú užitočné v boji proti chorobám štítnej žľazy a cukrovke.
Ďatle
Dokážu poraziť prechladnutie s vysokou horúčkou. Jeden z mála sušených plodov s veľkou zásobou vitamínu B5 – pre zdravie a krásu vlasov a nechtov.
Čučoriedky
Líder v obsahu vitamínu A, ktorý je nevyhnutný pre vynikajúce videnie. Znižuje hladinu cukru v krvi – užitočné pre ľudí s cukrovkou.
Sušené slivky
Obsahujú veľké množstvo vlákniny, ktorá zlepšuje trávenie. Užitočné sú pri nedostatku vitamínov a anémii.
Jablká
Najmenej kalorické sušené ovocie je vhodné na nahradenie všadeprítomných lupienkov a krekrov.
Máte chuť na sladké, ale nechcete sa prejedať prázdnymi kalóriami? Jedzte sušené ovocie, napriek všetkej sladkosti je tiež veľmi užitočné. Toto je skutočná energetická bomba, závideniahodný zdroj minerálov, vitamínov a vlákniny.
Sušené ovocie má veľmi vysoký obsah kalórií, to je pravda. Tým, ktorí chudnú, odborníci na výživu odporúčajú jesť ich doslova po kúskoch. 100 g sušeného ovocia je v priemere 15% denného príjmu kalórií .
Ale majú veľa vitamínov a vlákniny. Šampióni v obsahu rastlinných vlákien, ktoré, mimochodom, musíme jesť najmenej 25 g denne: sušené slivky, figy, marhule (16 g, 19 g a 24 g na 100 gramov , v uvedenom poradí).
Sušené ovocie je dobré na raňajky, napríklad sa pridáva do kaše alebo čaju namiesto cukru. Je to skvelá voľba pre energetické občerstvenie v kancelárii alebo počas štúdia.