Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

8 chutných a zdravých jedál, za ktoré sa vám črevá poďakujú

Vlaknina.png
9
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
www.canva.com
reklama:

Dnes by som sa rada dotkla témy zdravého stravovania.

Nie, nehovorím o diétnych či liečivých receptoch, ale o bežnej domácej kuchyni, ktorá sa dá urobiť zdravo.

Ak si myslíte, že zdravé jedlá by mali byť bez chuti, mixované do kašovitého stavu alebo dusené, mýlite sa.

Vaše črevá budú mať radosť z úplne iného jedla – bohatého na vlákninu.

Práve oni ako kefka vyčistia z tela všetko nepotrebné a škodlivé.

Predpokladá sa, že denný príjem vlákniny je 25-30 g.

Kde ju môžete získať?

Vláknina sa nachádza aj vo veľmi jednoduchých potravinách: ovsené vločky, celozrnný chlieb a samozrejme zelenina a ovocie – hrušky, jablká, rôzne kapusty, fazuľky, cvikla, tekvica.

A čo chutné sa dá z týchto surovín pripraviť, vám teraz prezradím.

Obľúbené raňajky

V mojom kulinárskom arzenáli mám tieto jednoduché raňajky, ktoré vždy pomôžu.

Všetko rýchle, chutné, zdravé a u mňa obľúbené.

Najčastejšie robím ovsené vločky s prírodným jogurtom alebo acidofilným mliekom. Výhoda je v tom, že ráno nemusíte nič variť. A výhody sú tu dvojnásobné: z ovsených vločiek aj fermentovaného mliečneho výrobku.

Moje obľúbené raňajky

Večer si nasypem 2-3 polievkové lyžice ovsených vločiek na dno hlbokej misky.

 Požívam len tie, ktoré sa varia viac ako 15 minút (tento údaj je napísaný na obale), inak sa vločky do rána zmenia na nepochopiteľnú hmotu. Zalejem ich  fermentovaným mliečnym výrobkom, ktorý je po ruke (prírodný jogurt alebo acidofilné mlieko ), prikryjem tanierom a dám do chladničky. Ráno len pridám ovocie podľa chuti.

Vlocky s ovocim.png
www.canva.com

Prečo mám rada tieto raňajky? Pretože každý deň môžu byť iné. Pridajte ľanové semienka, sušené marhule, sušené slivky, figy, ďatle, džem, med, orechy (surové alebo pražené), slnečnicové semienka, banány, jablká, hrušky a v lete sezónne ovocie  z vlastnej záhrady. Toto je malá príležitosť na kreativitu! A tiež nepoužívam sladidlá – stačí dať na raňajky jemne nakrájané ďatle alebo banány a cukor je zbytočný. Môžete pridať med podľa chuti alebo použiť sladký jogurt.

Hruškový sendvič

Alternatívny sendvič pre tých, ktorí milujú sladké. Budete potrebovať jednu zrelú hrušku, celozrnný chlieb, tvaroh a med. Zo všetkých ingrediencií si urobíme sendvič.

Pre mňa bola táto kombinácia produktov zjavením. Sladké, uspokojujúce a svieže zároveň. Chlieb môžeme opekať na panvici (bez oleja) alebo v hriankovači.

7dach.ru

Praženica s fazuľkou

A moja tretia možnosť raňajok sú miešané vajíčka a fazuľka.

Hrsť zelenej fazuľky (môže byť mrazená) vhoďte do vriacej osolenej vody a povarte 2 minúty.

Lusky sceďte v sitku a nechajte odkvapkať. Vložíme na panvicu, pridáme nadrobno nakrájanú paradajku a dusíme 2 minúty. Rozbite pár vajec a smažte, kým nie sú hotové.

Fazuľka v kombinácii s vajíčkami rýchlo zasýti, preto je veľmi dobrá na raňajky. Môže sa pripraviť aj na večeru ako príloha: varte do polovice a rýchlo opečte s cesnakom a korením na panvici.

Fazuľka je bohatá na vlákninu (3,9 g na 100 g), ktorá je potrebná pre normálne trávenie. A pre tých, ktorí sa obávajú sýtosti tohto jedla, si dovolím tvrdiť, že po takýchto raňajkách nemáte chuť jesť až do večere. Odporúčam ochutnať..

Brokolicová polievka

Brokolica obsahuje slušné množstvo vlákniny (2,6 g na 100 g), no nie je to jediný dôvod, prečo ju zaradiť do každodenného jedálnička.

Táto zelenina môže podľa vedcov konkurovať mlieku v obsahu vápnika a predbehnúť citrón v obsahu vitamínu C. Priaznivo pôsobí na nervovú sústavu, je indikovaná pri cukrovke a znižuje riziko infarktu. A ak ste ešte neutekali do obchodu po brokolicu, tak pripraviť sa , pozor , štart…

Pre milovníkov polievok s krémovou textúrou môžem ponúknuť rokmi overený recept na polievku s brokolicovým pyré. Chutná je s domácimi cesnakovými krutónmi.

Brokolicova.png

Ingrediencie:

  • Brokolica – 1 kg
  • Kurací vývar – 1 l
  • Cibuľa – 1 cibuľa
  • Smotana 20-25% – 100 ml
  • Cesnak – 4-5 strúčikov
  • Zeleninový olej
  • Soľ
  • mleté čierne korenie

Postup varenia:

  1. Brokolicu rozdelíme na ružičky. Tie najväčšie nakrájajte na kúsky tak, aby boli približne rovnako veľké.
  2. Nalejte rastlinný olej na dno panvice. Cibuľu rýchlo orestujeme dozlatista.
  3. Do panvice pridáme brokolicu, soľ, korenie a na miernom ohni dusíme 5 minút.
  4. Pridajte nadrobno nakrájaný cesnak a smažte ešte 1-2 minúty.
  5. Zalejeme kuracím vývarom a privedieme do varu.
  6. Polievku rozmixujte na pyré mixérom.
  7. Pridáme smotanu a opäť privedieme k varu. Polievka je hotová!

Vitamínový šalát z dvoch druhov kapusty

Zeleninový šalát na večeru či obed je radosťou pre črevá. Ale pozor, čerstvá kapusta môže spôsobiť nadúvanie.

 Takže, ak máte sklony k takýmto problémom, je lepšie vylúčiť takéto šaláty zo svojho jedálnička alebo ich jesť s mierou.

A pre všetkých ostatných sa rada podelím o recept na zdravý šalát z dvoch kapúst – bielej a červenej. 

Salat.png
www.canva.com

Ingrediencie:

  • Biela kapusta – 150 g
  • Červená kapusta – 150 g
  • Mrkva – 1 stredná
  • Jablko – 1 ks.
  • Cibuľa – 1 malá cibuľa
  • Citrónová šťava – 1 polievková lyžica
  • Majonéza alebo kyslá smotana – 2 polievkové lyžice
  • Soľ
  • mleté čierne korenie

Príprava:

  1. Červenú a bielu kapustu nakrájame nadrobno. Vložte do hlbokej misy a dobre premiešajte, pridajte soľ.
  2. Mrkvu nastrúhame na hrubom strúhadle.
  3. Jablko nakrájame na malé pásiky, prelejeme citrónovou šťavou, aby nestmavlo.
  4. Cibuľa nakrájaná na pol krúžky.
  5. Zmiešajte všetky ingrediencie a ochuťte šalát kyslou smotanou alebo majonézou. Ako zálievku môžete použiť aj akýkoľvek rastlinný olej. Pridajte soľ a korenie podľa chuti.

Pečená tekvica s cesnakom

Pecena tekvica.png
www.canva.com

Ingrediencie:

  • Tekvica – 500 g
  • Cesnak – 1 hlava
  • Rastlinný olej – 2 lyžice. lyžice
  • Morská soľ
  • Bylinky podľa chuti

príprava:

  1. Tekvicu je potrebné nakrájať na plátky s hrúbkou 1,5-2 cm, olúpať ich z tvrdej šupy.
  2. Plátky poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie a posypeme hrubozrnnou soľou.
  3. Prikryjeme alobalom a dáme piecť na 20 minút do vyhriatej rúry. Teplota musí byť nastavená na 220ºC.
  4. Cesnak, pretlačíme cez lis, zmiešajte s rastlinným olejom.
  5. Odstráňte alobal a namažte plátky tekvice s cesnakovým olejom..
  6. Pečieme ďalších 10 minút bez alobalu.

Šalát s cviklou

Okrem vlákniny (2,2 g na 100 g) obsahuje cvikla veľké množstvo živín, ktoré sa pri varení zachovajú – a to je jej kľúčový rozdiel od ostatnej zeleniny. Je to užitočné v každom smere. Teraz však nejde ani tak o benefity, ale o chuť. Cviklu už dávno nevarím, ale pečiem.

Červenú repu vyberte rovnako veľkú, dobre ju umyte (kefou) a zabaľte do alobalu. Pečieme pri 200ºC hodinu alebo hodinu a pol (v závislosti od veľkosti repy).
Po upečení ju hneď nevyberajte z alobalu, nechajte ju trochu „dotiahnuť“ vo fólii a potom ošúpte. Pečená repa je oveľa chutnejšia ako varená, pretože všetka šťava zostáva vo vnútri.

A potom si ju pripravte podľa seba: cviklu nakrájajte na kocky alebo plátky, pridajte pesto omáčku, vlašské orechy alebo kocky solenej Fety.

Môžete si pripraviť klasický šalát s cesnakom, preliať jedlo majonézou alebo prísť s niečím novým.

Cviklovy salat.png

Šalát s brokolicou a kuracím mäsom

Ak ste si mysleli, že sa obmedzím len na recepty so zeleninou, boli ste na omyle. Kurací šalát s brokolicou je výdatná a zdravá večera pre celú rodinu. 

Ingrediencie: 

  • Kuracie prsia – 1 ks.
  • Brokolica – 1 malá hlava
  • Listy špenátu – 1 bal
  • semená granátového jablka 
  • Citrónová šťava
  • Zeleninový olej
  • Soľ
  • korenie

Príprava:

  1. Kuracie prsia umyjeme osolíme, okoreníme a osmažíme na panvici s trochou oleja.
  2. Vychladnuté kuracie prsia nakrájame na pásiky.
  3. Brokolicu rozoberieme na ružičky, dáme do hrnca s osolenou vodou a varíme do polomäkka (brokolica by mala zostať zelená a trochu chrumkať).
  4. Špenátové listy opláchnite v studenej vode a osušte .
  5. Všetky ingrediencie zmiešame, polejeme citrónovou šťavou a ozdobíme zrniečkami granátového jablka.
  6.  Z navrhovaného počtu ingrediencií môžete pripraviť šalát pre tri osoby.
Brokolicovy.png
www.canva.com
reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.