- Mňamky-Recepty.sk
- Články
- Rady a Tipy
- 8 chutných a zdravých jedál, za ktoré sa vám črevá poďakujú
8 chutných a zdravých jedál, za ktoré sa vám črevá poďakujú
Dnes by som sa rada dotkla témy zdravého stravovania.
Nie, nehovorím o diétnych či liečivých receptoch, ale o bežnej domácej kuchyni, ktorá sa dá urobiť zdravo.
Ak si myslíte, že zdravé jedlá by mali byť bez chuti, mixované do kašovitého stavu alebo dusené, mýlite sa.
Vaše črevá budú mať radosť z úplne iného jedla – bohatého na vlákninu.
Práve oni ako kefka vyčistia z tela všetko nepotrebné a škodlivé.
Predpokladá sa, že denný príjem vlákniny je 25-30 g.
Kde ju môžete získať?
Vláknina sa nachádza aj vo veľmi jednoduchých potravinách: ovsené vločky, celozrnný chlieb a samozrejme zelenina a ovocie – hrušky, jablká, rôzne kapusty, fazuľky, cvikla, tekvica.
A čo chutné sa dá z týchto surovín pripraviť, vám teraz prezradím.
Obľúbené raňajky
V mojom kulinárskom arzenáli mám tieto jednoduché raňajky, ktoré vždy pomôžu.
Všetko rýchle, chutné, zdravé a u mňa obľúbené.
Najčastejšie robím ovsené vločky s prírodným jogurtom alebo acidofilným mliekom. Výhoda je v tom, že ráno nemusíte nič variť. A výhody sú tu dvojnásobné: z ovsených vločiek aj fermentovaného mliečneho výrobku.
Moje obľúbené raňajky
Večer si nasypem 2-3 polievkové lyžice ovsených vločiek na dno hlbokej misky.
Požívam len tie, ktoré sa varia viac ako 15 minút (tento údaj je napísaný na obale), inak sa vločky do rána zmenia na nepochopiteľnú hmotu. Zalejem ich fermentovaným mliečnym výrobkom, ktorý je po ruke (prírodný jogurt alebo acidofilné mlieko ), prikryjem tanierom a dám do chladničky. Ráno len pridám ovocie podľa chuti.
Prečo mám rada tieto raňajky? Pretože každý deň môžu byť iné. Pridajte ľanové semienka, sušené marhule, sušené slivky, figy, ďatle, džem, med, orechy (surové alebo pražené), slnečnicové semienka, banány, jablká, hrušky a v lete sezónne ovocie z vlastnej záhrady. Toto je malá príležitosť na kreativitu! A tiež nepoužívam sladidlá – stačí dať na raňajky jemne nakrájané ďatle alebo banány a cukor je zbytočný. Môžete pridať med podľa chuti alebo použiť sladký jogurt.
Hruškový sendvič
Alternatívny sendvič pre tých, ktorí milujú sladké. Budete potrebovať jednu zrelú hrušku, celozrnný chlieb, tvaroh a med. Zo všetkých ingrediencií si urobíme sendvič.
Pre mňa bola táto kombinácia produktov zjavením. Sladké, uspokojujúce a svieže zároveň. Chlieb môžeme opekať na panvici (bez oleja) alebo v hriankovači.
Praženica s fazuľkou
A moja tretia možnosť raňajok sú miešané vajíčka a fazuľka.
Hrsť zelenej fazuľky (môže byť mrazená) vhoďte do vriacej osolenej vody a povarte 2 minúty.
Lusky sceďte v sitku a nechajte odkvapkať. Vložíme na panvicu, pridáme nadrobno nakrájanú paradajku a dusíme 2 minúty. Rozbite pár vajec a smažte, kým nie sú hotové.
Fazuľka v kombinácii s vajíčkami rýchlo zasýti, preto je veľmi dobrá na raňajky. Môže sa pripraviť aj na večeru ako príloha: varte do polovice a rýchlo opečte s cesnakom a korením na panvici.
Brokolicová polievka
Brokolica obsahuje slušné množstvo vlákniny (2,6 g na 100 g), no nie je to jediný dôvod, prečo ju zaradiť do každodenného jedálnička.
Pre milovníkov polievok s krémovou textúrou môžem ponúknuť rokmi overený recept na polievku s brokolicovým pyré. Chutná je s domácimi cesnakovými krutónmi.
Ingrediencie:
- Brokolica – 1 kg
- Kurací vývar – 1 l
- Cibuľa – 1 cibuľa
- Smotana 20-25% – 100 ml
- Cesnak – 4-5 strúčikov
- Zeleninový olej
- Soľ
- mleté čierne korenie
Postup varenia:
- Brokolicu rozdelíme na ružičky. Tie najväčšie nakrájajte na kúsky tak, aby boli približne rovnako veľké.
- Nalejte rastlinný olej na dno panvice. Cibuľu rýchlo orestujeme dozlatista.
- Do panvice pridáme brokolicu, soľ, korenie a na miernom ohni dusíme 5 minút.
- Pridajte nadrobno nakrájaný cesnak a smažte ešte 1-2 minúty.
- Zalejeme kuracím vývarom a privedieme do varu.
- Polievku rozmixujte na pyré mixérom.
- Pridáme smotanu a opäť privedieme k varu. Polievka je hotová!
Vitamínový šalát z dvoch druhov kapusty
Zeleninový šalát na večeru či obed je radosťou pre črevá. Ale pozor, čerstvá kapusta môže spôsobiť nadúvanie.
Takže, ak máte sklony k takýmto problémom, je lepšie vylúčiť takéto šaláty zo svojho jedálnička alebo ich jesť s mierou.
A pre všetkých ostatných sa rada podelím o recept na zdravý šalát z dvoch kapúst – bielej a červenej.
Ingrediencie:
- Biela kapusta – 150 g
- Červená kapusta – 150 g
- Mrkva – 1 stredná
- Jablko – 1 ks.
- Cibuľa – 1 malá cibuľa
- Citrónová šťava – 1 polievková lyžica
- Majonéza alebo kyslá smotana – 2 polievkové lyžice
- Soľ
- mleté čierne korenie
Príprava:
- Červenú a bielu kapustu nakrájame nadrobno. Vložte do hlbokej misy a dobre premiešajte, pridajte soľ.
- Mrkvu nastrúhame na hrubom strúhadle.
- Jablko nakrájame na malé pásiky, prelejeme citrónovou šťavou, aby nestmavlo.
- Cibuľa nakrájaná na pol krúžky.
- Zmiešajte všetky ingrediencie a ochuťte šalát kyslou smotanou alebo majonézou. Ako zálievku môžete použiť aj akýkoľvek rastlinný olej. Pridajte soľ a korenie podľa chuti.
Pečená tekvica s cesnakom
Ingrediencie:
- Tekvica – 500 g
- Cesnak – 1 hlava
- Rastlinný olej – 2 lyžice. lyžice
- Morská soľ
- Bylinky podľa chuti
príprava:
- Tekvicu je potrebné nakrájať na plátky s hrúbkou 1,5-2 cm, olúpať ich z tvrdej šupy.
- Plátky poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie a posypeme hrubozrnnou soľou.
- Prikryjeme alobalom a dáme piecť na 20 minút do vyhriatej rúry. Teplota musí byť nastavená na 220ºC.
- Cesnak, pretlačíme cez lis, zmiešajte s rastlinným olejom.
- Odstráňte alobal a namažte plátky tekvice s cesnakovým olejom..
- Pečieme ďalších 10 minút bez alobalu.
Šalát s cviklou
Okrem vlákniny (2,2 g na 100 g) obsahuje cvikla veľké množstvo živín, ktoré sa pri varení zachovajú – a to je jej kľúčový rozdiel od ostatnej zeleniny. Je to užitočné v každom smere. Teraz však nejde ani tak o benefity, ale o chuť. Cviklu už dávno nevarím, ale pečiem.
A potom si ju pripravte podľa seba: cviklu nakrájajte na kocky alebo plátky, pridajte pesto omáčku, vlašské orechy alebo kocky solenej Fety.
Šalát s brokolicou a kuracím mäsom
Ingrediencie:
- Kuracie prsia – 1 ks.
- Brokolica – 1 malá hlava
- Listy špenátu – 1 bal
- semená granátového jablka
- Citrónová šťava
- Zeleninový olej
- Soľ
- korenie
Príprava:
- Kuracie prsia umyjeme osolíme, okoreníme a osmažíme na panvici s trochou oleja.
- Vychladnuté kuracie prsia nakrájame na pásiky.
- Brokolicu rozoberieme na ružičky, dáme do hrnca s osolenou vodou a varíme do polomäkka (brokolica by mala zostať zelená a trochu chrumkať).
- Špenátové listy opláchnite v studenej vode a osušte .
- Všetky ingrediencie zmiešame, polejeme citrónovou šťavou a ozdobíme zrniečkami granátového jablka.
- Z navrhovaného počtu ingrediencií môžete pripraviť šalát pre tri osoby.