- Mňamky-Recepty.sk
- Články
- Rady a Tipy
- Omáčka Piri piri
Omáčka Piri piri
Omáčka je pôvodom z Portugalska , ale dá sa využiť aj na ochutenie mäsových a zeleninových jedál orientálnej , indickej , marockej i tuniskej kuchyne.
Množstvo surovín je v podstate ľubovoľné a závisí od vašej chuti.
Ak neznesiete pikantné , namiesto čili papričiek alebo spolu s nimi do oleja naložte rozkrojenú červenú papriku alebo kapiu.
Pri mixovaní môžete pridať vetvičku koriandra alebo petržlenovej vňate.
Ak na začiatku pridáte viac oleja , nechajte si ho extra vo fľaške ako čili olej..
Suroviny:
- 3 očistené strúčiky cesnaku
- 4 čili papričky
- 1 citrón
- 4 lyžice olivového oleja
- 1 lyžička morskej soli
Do skleneného pohára alebo do fľašky dáme celé čili papričky.
Pridáme celé strúčiky cesnaku, olej, citrónovú šťavu a soľ.
Pohár uzavrieme a odložíme na niekoľko dní na tmavé miesto.
Odležané papričky s olejom aj s nálevom vložíme do mixéra .
Všetko spolu rozmixujeme a jemnú omáčku a prelejeme do uzatvárateľného pohára.
V chladničke vydrží aj niekoľko týždňov.
Kreolské Kura
Celé kura zvnútra osolíme a zvonka potrieme piri omáčkou.
Položíme do pekáča , dovnútra kuraťa vložíme celý popichaný citrón alebo limetku.
Prikrytý pekáč dáme piecť do rúry vyhriatej na 180°C na 45 minút..
Potom odokryjeme , zvýšime teplotu na 200°C a pečieme do chrumkava..
Kura vyberieme a pred porciovaním necháme trochu vychladnúť.
Medzitým do pekáča pridáme trochu vody , prepasírujeme uvarený citrón z kuraťa a všetko rozvaríme.
Môžete ešte pridať trochu piri omáčky ..