- Mňamky-Recepty.sk
- Články
- Rady a Tipy
- Chráni srdce, schudnete a zbystrí zrak: 6 dôvodov prečo pravidelne jesť kel
Chráni srdce, schudnete a zbystrí zrak: 6 dôvodov prečo pravidelne jesť kel
Kel patrí medzi najstaršie druhy zeleniny na svete. Je jedným z najbohatších zdrojov živín medzi potravinami z rastlinnej ríše, obsahuje množstvo vitamínov a minerálov. Chráni srdce, oči, kĺby, bráni vzniku rakovinových buniek a ešte podporuje chudnutie…
Pritom si poviete „obyčajný kel“, ale on je neobyčajný!
Existuje množstvo druhov a tvarov kelu a niektoré z nich pestovali už ľudia v starovekom Egypte. Napriek tomu, že na ňu možno nemáte zo školských jedální tie najlepšie spomienky, nemali by ste na túto zeleninu zanevrieť. Je nesmierne zdravá, plná antioxidantov a stojí pár korún.
1. Vyššia imunita
Kel ružičkový (nazývaný niekedy ako kel), hlávkový i kučeravý sa radí medzi hlúbovú zeleninu. Vyznačuje sa množstvom zdraviu prospešných látok, a to vyšším ako napríklad toľko ospevované avokádo. Významný je predovšetkým obsah vitamínov C a K. Dokonca vitamínu C má v sebe kel približne trikrát viac, než je v rovnakom množstve pomaranča.
Kel ďalej obsahuje vitamíny zo skupiny B a E, kyselinu listovú a tiež vápnik, horčík, selén, fosfor, draslík, síru, železo a sodík. Vďaka tejto zostave nesmierne posilňuje imunitu a zabraňuje vzniku chorôb a zápalov v tele.
2. Silné srdce
Kel by mali vo väčšej miere jesť všetci, ktorí majú problémy s cholesterolom či aterosklerózu. Obsahuje aj vysoký obsah esenciálnych mastných kyselín. V jednom hrnčeku kelu je až 121 mg omega-3 mastných kyselín a 92 mg omega-6 mastných kyselín, ktoré cholesterol znižujú a tým chránia srdce.
Pozor by si však na kel mali dať ľudia, ktorí užívajú lieky na zrážanlivosť krvi. Vo väčšej miere by pre nich mohla byť nebezpečná.
3. Menšie riziko smrteľných chorôb
Kapustovitá zelenina, vrátane kelu, sa vyznačuje vysokým obsahom antioxidantov, ktoré pomáhajú eliminovať nebezpečné látky v našom tele. Tieto tzv. antioxidanty účinne bojujú proti voľným kyslíkovým radikálom, ktoré môžu prispievať k ochoreniam, ako je rakovina, choroby srdca a ciev a choroby nervového systému, ako napríklad Parkinsonova choroba. Kel ďalej obsahuje glukosinoláty, čo sú látky zodpovedné za charakteristickú vôňu a ostrú chuť kapustovitej zeleniny a zároveň majú preukázané protinádorové účinky.
4. Jednoduchšie chudnutie
Ak budete konzumovať kel, upraví sa vám zažívanie, zlepší sa metabolizmus, a vy tak ľahšie schudnete. Skvelý efekt má na trávenie nielen obsiahnutá vláknina, ale aj fakt, že kel, najmä ružičkový, telo odvodňuje.
5. Zdravé kĺby
Významný je v keli aj obsah minerálnych látok, predovšetkým draslíka, vápnika a fosforu. Vápnik zo kelu je dôležitým zdrojom pre ľudí, ktorí z najrôznejších dôvodov nekonzumujú mliečne výrobky. Kel obsahuje aj veľa bielkovín, čo je základná stavebná jednotka organizmu. Ak budete jesť kel, ochránite aj svoje kĺby, kosti a svaly a podporíte ich obnovu a regeneráciu.
6. Bystrý zrak
Kel sa ale priaznivo podpíše aj na vašom zraku, pretože obsahuje aj antioxidant luteín, ktorý sa koncentruje v oku na sietnici a posilňuje obranný systém oka. Jeho nedostatok môže spôsobiť problémy s očami a zvyšuje sa riziko vzniku šedého zákalu a ďalších degeneratívnych očných chorôb.
Zdroj: www.prozeny.cz