Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Kysnuté tekvice sú hitom internetu. Skúste ich! S týmto receptom ich zvládne každý

Kysnuté tekvice sú hitom internetu
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Kysnuté tekvice sú hitom internetu. Skúste ich! S týmto receptom ich zvládne každý Foto: www.freepik.com
reklama:

Tekvica je kráľovnou jesennej kuchyne. Krásne vyzerá, skvele chutí a navyše má univerzálne využitie, pretože ju možno použiť do slanej aj sladkej kuchyne. V tomto populárnom recepte sa tekvica pridáva do cesta a vďaka ľahkému triku so špagátom má sladké pečivo aj jej tvar.

Tekvicová sezóna je v plnom prúde a každý tip, ako túto oranžovú krásku spracovať, príde vhod. Ak ste sa už po nejakej inšpirácii obzerali, možno ste narazili na pôvabné sladké bochníčky v tvare malých tekvíc.

Na prvý pohľad môže ich príprava vyzerať pracne, v skutočnosti ide ale o bežné kysnuté cesto, do ktorého pre lepšiu chuť a výraznejšiu farbu pridáva tekvicové pyré. O krásny tvar sa postará jednoduchý trik s kuchynským povrázkom – túto prácu môžete zveriť aj deťom.

Na pyré môžete použiť akýkoľvek druh tekvice, ktorý máte k dispozícii – my odporúčame hokkaido, ktorá sa nemusí lúpať, alebo maslovú tekvicu, ktorej chuť je veľmi jemná a lahodná. Tekvicu stačí nakrájať na kúsky a upiecť domäkka v rúre – pri 200 ° C to trvá 20-30 minút. Potom ju rozmixujte, nechajte vychladnúť a môžete sa pustiť do prípravy múčnika.

Pozrite sa na prípravu tekvicových bochníkov vo videu:

Kysnuté tekvica so škoricou

Čas prípravy: 90 minút + 90 minút kysnutia

Ingrediencie:

500 g hladkej múky
20 g čerstvého droždia (alebo 7 g sušeného)
150 g tekvicového pyré
250 ml mlieka
50 g rozpusteného masla
1 čajová lyžička škorice
2 lyžice cukru
2 vajcia
štipka soli

Na potretie a ozdobu

3 lyžice masla
lyžice medu alebo javorového sirupu
vlašské alebo pekanové orechy

Príprava:

1) Najskôr si pripravte kvások. Do menšej misky nalejte 100 ml vlažného (nie horúceho) mlieka a rozdrobte doň droždie. Pridajte lyžicu cukru, lyžicu múky, premiešajte a nechajte na teplom mieste 10–15 minút odpočinúť. Počas tejto doby sa droždie aktivuje, v zmesi sa začnú tvoriť bublinky a bude peniť.

2) Do väčšej misky nasypte múku, pridajte cukor, škoricu, štipku soli a premiešajte. Vo zvyšnom mlieku rozšľahajte jedno vajce, potom pridajte rozpustené maslo a tekvicové pyré.

3) Uprostred múky utvorte jamku a vlejte do nej kvások. Pridajte tekvicovú zmes z predchádzajúceho bodu a pomocou varešky alebo kuchynského robota vypracujte hladké cesto, ktoré sa nebude lepiť na steny nádoby.

4) Cesto prikryte utierkou alebo kuchynskou fóliou a nechajte minimálne hodinu kysnúť na teplom mieste – ideálna teplota je 25-35 °C. Misku môžete vložiť aj do rúry, ale nesmie byť predhriata na viac ako 50 °C.

5) Akonáhle cesto zdvojnásobí svoj objem, premiestnite ho na dosku ľahko poprášený hladkou múkou. Rozdeľte ho na 10–15 dielikov a vytvarujte z nich malé bochníčky.

6) Kuchynský povrázok odstrihnite zhruba v dĺžke 50 cm. Vložte ho pod hrčku, hore prekrížte, otočte a opäť prekrížte, a tak pokračujte, kým nevytvoríte tvar hviezdy. Nakoniec povrázok zauzľujte – nie je potrebné ho príliš uťahovať, cesto ešte nakysne.

7) Pripravené bochníčky vyskladajte na plech vyložený papierom na pečenie a nechajte ešte 30 minút kysnúť.

8) Rúru predhrejte na 180 °C.

9) Vykysnuté bochníčky potrite rozšľahaným vajíčkom s trochou vody a vložte ich do rúry. Pečte 30 minút dozlatista.

10) V hrnci na miernom plameni rozpustite tri lyžice masla s medom alebo javorovým sirupom. Ihneď po vytiahnutí z rúry touto zmesou potrite každý bochník.

11) Po vychladnutí odstrihnite povrázok a do každého bochníka vložte kúsok orecha ako stopku. Použiť môžete aj tekvicové semienko alebo škoricovú kôru.

Zdroj: bydlimekvalitne.cz, ceskykutil.cz, www.dumazahrada.cz

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.