Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Domácim gnocchi sa nič nevyrovná. Zvládne ich aj začiatočník a chutia skvele

Domácim gnocchi sa nič nevyrovná
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Domácim gnocchi sa nič nevyrovná. Zvládne ich aj začiatočník a chutia skvele Foto: www.freepik.com
reklama:

Hotové zemiakové halušky síce nájdete v každom supermarkete, ale tým domácim sa nič nevyrovná. Podávať ich môžete s obľúbenou omáčkou, ale skvele chutia len s rozpusteným maslom a parmezánom.

Gnocchi (vyslovuje sa [ňoki]) sú neodmysliteľne späté s talianskou kuchyňou. Podávajú sa s najrôznejšími druhmi omáčok – od ľahkých paradajkových až po výdatné smotanové alebo syrové. Výborne ale chutia len poliate rozpusteným maslom a posypané parmezánom. Podávať ich môžete aj ako prílohu k typicky českým jedlám – hravo zastanú rolu zemiakovej knedle. Základné ingrediencie sú napokon v oboch prípadoch rovnaké – zemiaky, múka, vajcia a soľ. Postup sa ale v niektorých bodoch líši. Výhodou nokov je aj blesková príprava – vo vriacej vode si pobudnú maximálne 5 minút. Akonáhle vyplávajú na hladinu, môžete servírovať.

Pozrite sa na prípravu pravých talianskych gnocchi. Naozaj to nie je nič zložité:

Domáce zemiakové halušky (gnocchi)

Príprava: 60 minút

1 kg zemiakov varného typu C
250-300 g hladkej múky
1 vajce
soľ

Príprava:

1) Zemiaky dôkladne umyte, a aj so šupkou vložte do hrnca so studenou vodou. Varte do zmäknutia približne 30 minút, presná doba varenia záleží na veľkosti zemiakov. Na skúšku prepichnite jeden zemiak vidličkou – pokiaľ hroty ľahko prekĺznu až k stredu, sú hotové.

2) Ešte horúce zemiaky olúpte a prepasírujte lisom na zemiaky do misky – ideálne dvakrát. Potom ich nechajte vychladnúť.

3) Vo väčšom hrnci dajte variť vodu.

4) K zemiakom pridajte 200 g múky, väčšiu štipku soli a rozšľahané vajcia. Zmes spracujte do hladkého cesta, podľa potreby pridajte ďalšiu múku, ale čím menej ju použijete, tým lepšie. Pracujte rýchlo – dlhé miesenie nerobí cestu dobre a halušky by mohli byť príliš tvrdé.

5) Z cesta vytvarujte na pomúčenej doske valčeky o sile prsta.

6) Valčeky rozkrájajte na rovnaké kúsky a zľahka stlačte vidličkou.

7) Noky nasypte do osolenej vriacej vody a varte približne 5 minút, kým nevyplávajú.

8) Vyberte ich z vody dierovanou lyžicou, nechajte odkvapkať a podávajte.

S čím ich podávať?

Paradajková omáčka

Na olivovom oleji zľahka opražte nakrájanú cibuľu, po chvíli prisypte nasekaný cesnak, krátko orestujte a pridajte krájané paradajky v plechovke. Prevarte 10 minút a potom rozmixujte ponorným mixérom. Omáčku dochuťte soľou, štipkou cukru, čerstvou bazalkou a oreganom. Pri podávaní ju posypte natrhanou mozzarellou.

Syrová omáčka so šalviou

Na mierne rozohriatom oleji krátko osmažte celé lístky šalvie, potom ich vyberte a nechajte odkvapkať. Na rovnakom oleji opražte cibuľu a cesnak a potom pridajte nakrájaný alebo rozdrobený syr s modrou plesňou, napríklad gorgonzolu alebo nivu. Za stáleho miešania prilievajte smotanu a nechajte syr rozpustiť. Podľa potreby dochuťte soľou a korením. Podávajte ozdobené šalviovými lístkami.

Špenátová omáčka s parmezánom

Na miernom plameni orestujte na masle cibuľu a cesnak. Pridajte mrazený špenát – sekaný alebo celé listy, podľa vlastnej chuti. Akonáhle povolí, pridajte smotanu a 3 lyžice strúhaného parmezánu. Krátko povarte do zhustnutia a podávajte.

Zdroj: ricette.giallozafferano.it, www.dumazahrada.cz

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.