- Mňamky-Recepty.sk
- Články
- Rady a Tipy
- Domácim gnocchi sa nič nevyrovná. Zvládne ich aj začiatočník a chutia skvele
Domácim gnocchi sa nič nevyrovná. Zvládne ich aj začiatočník a chutia skvele
Hotové zemiakové halušky síce nájdete v každom supermarkete, ale tým domácim sa nič nevyrovná. Podávať ich môžete s obľúbenou omáčkou, ale skvele chutia len s rozpusteným maslom a parmezánom.
Gnocchi (vyslovuje sa [ňoki]) sú neodmysliteľne späté s talianskou kuchyňou. Podávajú sa s najrôznejšími druhmi omáčok – od ľahkých paradajkových až po výdatné smotanové alebo syrové. Výborne ale chutia len poliate rozpusteným maslom a posypané parmezánom. Podávať ich môžete aj ako prílohu k typicky českým jedlám – hravo zastanú rolu zemiakovej knedle. Základné ingrediencie sú napokon v oboch prípadoch rovnaké – zemiaky, múka, vajcia a soľ. Postup sa ale v niektorých bodoch líši. Výhodou nokov je aj blesková príprava – vo vriacej vode si pobudnú maximálne 5 minút. Akonáhle vyplávajú na hladinu, môžete servírovať.
Pozrite sa na prípravu pravých talianskych gnocchi. Naozaj to nie je nič zložité:
Domáce zemiakové halušky (gnocchi)
Príprava: 60 minút
1 kg zemiakov varného typu C
250-300 g hladkej múky
1 vajce
soľ
Príprava:
1) Zemiaky dôkladne umyte, a aj so šupkou vložte do hrnca so studenou vodou. Varte do zmäknutia približne 30 minút, presná doba varenia záleží na veľkosti zemiakov. Na skúšku prepichnite jeden zemiak vidličkou – pokiaľ hroty ľahko prekĺznu až k stredu, sú hotové.
2) Ešte horúce zemiaky olúpte a prepasírujte lisom na zemiaky do misky – ideálne dvakrát. Potom ich nechajte vychladnúť.
3) Vo väčšom hrnci dajte variť vodu.
4) K zemiakom pridajte 200 g múky, väčšiu štipku soli a rozšľahané vajcia. Zmes spracujte do hladkého cesta, podľa potreby pridajte ďalšiu múku, ale čím menej ju použijete, tým lepšie. Pracujte rýchlo – dlhé miesenie nerobí cestu dobre a halušky by mohli byť príliš tvrdé.
5) Z cesta vytvarujte na pomúčenej doske valčeky o sile prsta.
6) Valčeky rozkrájajte na rovnaké kúsky a zľahka stlačte vidličkou.
7) Noky nasypte do osolenej vriacej vody a varte približne 5 minút, kým nevyplávajú.
8) Vyberte ich z vody dierovanou lyžicou, nechajte odkvapkať a podávajte.
S čím ich podávať?
Paradajková omáčka
Na olivovom oleji zľahka opražte nakrájanú cibuľu, po chvíli prisypte nasekaný cesnak, krátko orestujte a pridajte krájané paradajky v plechovke. Prevarte 10 minút a potom rozmixujte ponorným mixérom. Omáčku dochuťte soľou, štipkou cukru, čerstvou bazalkou a oreganom. Pri podávaní ju posypte natrhanou mozzarellou.
Syrová omáčka so šalviou
Na mierne rozohriatom oleji krátko osmažte celé lístky šalvie, potom ich vyberte a nechajte odkvapkať. Na rovnakom oleji opražte cibuľu a cesnak a potom pridajte nakrájaný alebo rozdrobený syr s modrou plesňou, napríklad gorgonzolu alebo nivu. Za stáleho miešania prilievajte smotanu a nechajte syr rozpustiť. Podľa potreby dochuťte soľou a korením. Podávajte ozdobené šalviovými lístkami.
Špenátová omáčka s parmezánom
Na miernom plameni orestujte na masle cibuľu a cesnak. Pridajte mrazený špenát – sekaný alebo celé listy, podľa vlastnej chuti. Akonáhle povolí, pridajte smotanu a 3 lyžice strúhaného parmezánu. Krátko povarte do zhustnutia a podávajte.