- Mňamky-Recepty.sk
- Články
- Rady a Tipy
- Táto sladká dobrôtka účinne odbúrava cholesterol. Málokto to o nej vie a je to škoda
Táto sladká dobrôtka účinne odbúrava cholesterol. Málokto to o nej vie a je to škoda
Máloktorá pochutina je považovaná za tak upokojujúce jedlo, ako je práve čokoláda. Vedeli ste ale, že čokoláda funguje ako výrazný pomocník pri znižovaní cholesterolu?
Veľa ľudí po nej siaha, keď má za sebou ťažký deň a to ako psychicky, tak fyzicky. Pre mnoho žien sa stala aspoň malou útechou v určitých dňoch v mesiaci a v neposlednom rade je to skvelý, lahodný a hlavne rýchly zdroj energie. Tiež vie veľmi výrazne a pozitívne ovplyvniť zdravie. Má to však malý háčik. Medzi čokoládami musíte správne vyberať.
Čokoláda je tak trochu kontroverzná potravina. Dospelí aj deti ju milujú. V správnom množstve a zložení dokáže pre ľudský organizmus vykonať mnoho dobrého, rovnako tak vie aj škodiť. Aké zdravotné benefity čokoláda prináša? Pozrite sa na na video na YouTube kanáli Providence Swedish:
Preverené vekom
O blahodarných účinkoch lahodného pokrmu vedeli už starí Inkovia. Tí ju síce nekonzumovali v podobe, akú poznáme my, ale v podobe pomerne horkého kakaového nápoja. Dodával im neutíchajúci príval energie, odstraňoval pocit hladu a zlepšoval fyzickú kondíciu. Dnes sa dáva týmto dávnym postrehom za pravdu. Početné vedecké štúdie dokázali, že lahodná dobrôtka s kakaovou vôňou má na ľudský organizmus blahodárne účinky. Výrazne ovplyvňuje činnosť nervovej sústavy a hladinu cholesterolu v krvi. Podľa prieskumov pravidelné užívanie čokolády dokáže zmierniť prejavy neurodegeneratívnych ochorení a výrazne zlepšuje kognitívne funkcie. Len si to predstavte, maškrtiť lahodnú čokoládu a byť vďaka tomu múdrejší? To znie úplne fantasticky.
Strašiak cholesterol
Vysoký cholesterol je jednou z najvýraznejších civilizačných chorôb posledných rokov. Je veľmi nebezpečný a často ide ruka v ruke s ostatnými ochoreniami, ako je vysoký tlak, nadváha a kardiovaskulárne ochorenie. Je spôsobený zlou životosprávou, zlými stravovacími návykmi, ale môžete ho aj zdediť. Nech už je príčina akákoľvek, je dobré sa snažiť ho držať v rozumnej hladine. Treba si uvedomiť, že cholesterol nie je len strašiak. Ide o steroidnú látku, ktorá je prítomná v každej bunke ľudského tela a plní tam dôležité funkcie. Problém nastáva v momente, keď sa začne zdvíhať hladina lipoproteínov s nízkou hustotou, sú známe ako LDL cholesterol a usadzovať sa na stenách ciev. Druhá zložka cholesterolu – HDL, teda lipoproteíny s vysokou hustotou, zase vie tie s nízkou krotiť. Zámerom je, aby obe zložky boli v rovnováhe a mohli sa vzájomne pozitívne ovplyvňovať. A práve čokoláda, ako vedecké štúdie preukázali, si vie s cholesterolom veľmi dobre poradiť a tým znižovať riziko kardiovaskulárnych ochorení.
Vyberajte správne
Čokoláda je teda takmer zdravotný zázrak. Stačí si dopriať pár kociek denne a budete aktívne pracovať na svojom zdraví. Má to však malý háčik. Je potrebné vedieť, po ktorej čokoláde siahnuť, až pôjdete do obchodu. Zabudnite na presladené produkty mliečnej čokolády, ktoré sú natlačené cukrom a stuženým tukom. Zamerajte sa na čokoládu 70% a viac. Ideálne je voliť tu v bio kvalite. Dnes je na výber nepreberné množstvo kvalitných čokolád a príchutí, ktoré zdraviu naozaj prospejú. Nebojte sa ich vyskúšať a treba si aj málinko priplatiť, vaše zdravie vám poďakuje.