- Mňamky-Recepty.sk
- Články
- Rady a Tipy
- Milujete zemiakové hranolky? Poznáte trik s octom a škrobom? Skúste to a už ich nebudete robiť inak
Milujete zemiakové hranolky? Poznáte trik s octom a škrobom? Skúste to a už ich nebudete robiť inak
Najobľúbenejšia príloha na svete? Jednoznačne vyhrávajú hranolky. Máme pre vás osvedčený recept, ktorý vám zaručí, že budete na tanier servírovať tie naozaj najlepšie.
Áno, je to tak. Hranolky vládnu svetu. Nielenže si ich mnohí radi doprajú v reštauráciách, ale využívajú aj kuriérov a nechávajú si ich ako obľúbenú prílohu k mnohým pokrmom doviezť až domov. Pokiaľ však patríte ku ctiteľom domácich jedál, neváhajte si pripraviť hranolky vlastné. Prezradíme vám trik, vďaka ktorému budú úplne neodolateľné a obzvlášť chrumkavé. A hlavne, budete ich môcť jesť úplne čerstvé.
Ako si ich pripraviť? Pozrite sa na toto YouTube video, kanál Appetizing.tv-BOSORKA príchuť do jedálbles Recipes:
Keď hranolky, tak domáce
Ako sa hovorí, domáci je domáci. Vždy viete, v akom stave surovinu používate a čo na jej spracovanie naozaj využijete. Preto budú vaše hranolky určite zdravšie ako tie kupované. Ide o výbornú prílohu nielen k mäsu, ale iste vám prídu vhod aj ako občasné maškrtenie. Stačí k nim urobiť zaujímavý dip či pokrájať trochu čerstvej zeleniny.
Vhodný druh zemiakov
Základom na prípravu dokonalých hranoliek sú kvalitné a vhodné zemiaky. Nie všetky typy sú vhodné. Pre naozaj chrumkavé hranolčeky je najlepšie použiť varný typ C. Jedná sa o múčnejšiu odrodu zemiakov, ktorá má vyšší obsah škrobu a ovplyvňuje chrumkavosť hranoliek. Určite nepoužívajte nikdy nové zemiaky, obsahujú totiž veľké množstvo vody. Vo výsledku by boli hranolky mazľavé a celkom určite by neboli chrumkavé.
Len rovnako veľké
Pri krájaní hranoliek je dôležité, aby boli jednotlivé kusy primerane rovnaké. Vďaka tomu sa rovnomerne prepečú a budú mať rovnakú chrumkavosť. Najlepšie sa vám budú hranolky krájať z väčších a stredne veľkých zemiakov, ideálne polodlhého tvaru. Pokiaľ chcete mať hranolky naozaj dokonalé, dodržte rozmer 5 až 7 mm.
Recept na najlepšie hranolky
Umyte si zhruba pol kila zemiakov, zbavte ich šupky a pokrájajte ich na hranolky. Vložte ich do misky so studenou vodou a prilejte do nej 50 ml octu. Obsah riadne premiešajte a nechajte ocot na zemiaky účinkovať 5 až 10 minút. Následne zemiaky sceďte, nechajte odkvapkať a vložte ich do ďalšej misky. Posypte zemiakové hranolky 1 polievkovou lyžicou kukuričného škrobu a premiešajte, aby sa obalili zo všetkých strán.
Ide sa smažiť
Takto pripravené hranolky stačí vložiť do vopred rozpáleného slnečnicového oleja na 190 ° C v panvici či vo fritéze. Najprv ich asi minútu smažte a potom ich nechajte na pár minút vychladnúť. Vďaka tomuto „dvojitému“ vyprážaniu docielite naozaj dokonale chrumkavé hranolčeky.
Tip
Nakrájané zemiaky môžete ľahko pred obalením a vyprážaním predvariť po dobu 4 minút. Vždy ich potom ale ihneď schlaďte v ľadovej vode s kockami ľadu. Vďaka tomu okamžite zastavíte proces varenia, ktorý by v zemiakoch ešte nejaký čas dobiehal.
Zdroje: www.svetkreativity.cz, www.apetitonline.cz, www.bestrecepty.cz, www.ireceptar.cz