Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Milujete zemiakové hranolky? Poznáte trik s octom a škrobom? Skúste to a už ich nebudete robiť inak

Milujete zemiakové hranolky?
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Milujete zemiakové hranolky? Poznáte trik s octom a škrobom? Skúste to a už ich nebudete robiť inak Foto: www.freepik.com
reklama:

Najobľúbenejšia príloha na svete? Jednoznačne vyhrávajú hranolky. Máme pre vás osvedčený recept, ktorý vám zaručí, že budete na tanier servírovať tie naozaj najlepšie.

Áno, je to tak. Hranolky vládnu svetu. Nielenže si ich mnohí radi doprajú v reštauráciách, ale využívajú aj kuriérov a nechávajú si ich ako obľúbenú prílohu k mnohým pokrmom doviezť až domov. Pokiaľ však patríte ku ctiteľom domácich jedál, neváhajte si pripraviť hranolky vlastné. Prezradíme vám trik, vďaka ktorému budú úplne neodolateľné a obzvlášť chrumkavé. A hlavne, budete ich môcť jesť úplne čerstvé.

Ako si ich pripraviť? Pozrite sa na toto YouTube video, kanál Appetizing.tv-BOSORKA príchuť do jedálbles Recipes:

Keď hranolky, tak domáce

Ako sa hovorí, domáci je domáci. Vždy viete, v akom stave surovinu používate a čo na jej spracovanie naozaj využijete. Preto budú vaše hranolky určite zdravšie ako tie kupované. Ide o výbornú prílohu nielen k mäsu, ale iste vám prídu vhod aj ako občasné maškrtenie. Stačí k nim urobiť zaujímavý dip či pokrájať trochu čerstvej zeleniny.

Vhodný druh zemiakov

Základom na prípravu dokonalých hranoliek sú kvalitné a vhodné zemiaky. Nie všetky typy sú vhodné. Pre naozaj chrumkavé hranolčeky je najlepšie použiť varný typ C. Jedná sa o múčnejšiu odrodu zemiakov, ktorá má vyšší obsah škrobu a ovplyvňuje chrumkavosť hranoliek. Určite nepoužívajte nikdy nové zemiaky, obsahujú totiž veľké množstvo vody. Vo výsledku by boli hranolky mazľavé a celkom určite by neboli chrumkavé.

Len rovnako veľké

Pri krájaní hranoliek je dôležité, aby boli jednotlivé kusy primerane rovnaké. Vďaka tomu sa rovnomerne prepečú a budú mať rovnakú chrumkavosť. Najlepšie sa vám budú hranolky krájať z väčších a stredne veľkých zemiakov, ideálne polodlhého tvaru. Pokiaľ chcete mať hranolky naozaj dokonalé, dodržte rozmer 5 až 7 mm.

Recept na najlepšie hranolky

Umyte si zhruba pol kila zemiakov, zbavte ich šupky a pokrájajte ich na hranolky. Vložte ich do misky so studenou vodou a prilejte do nej 50 ml octu. Obsah riadne premiešajte a nechajte ocot na zemiaky účinkovať 5 až 10 minút. Následne zemiaky sceďte, nechajte odkvapkať a vložte ich do ďalšej misky. Posypte zemiakové hranolky 1 polievkovou lyžicou kukuričného škrobu a premiešajte, aby sa obalili zo všetkých strán.

Ide sa smažiť

Takto pripravené hranolky stačí vložiť do vopred rozpáleného slnečnicového oleja na 190 ° C v panvici či vo fritéze. Najprv ich asi minútu smažte a potom ich nechajte na pár minút vychladnúť. Vďaka tomuto „dvojitému“ vyprážaniu docielite naozaj dokonale chrumkavé hranolčeky.
Tip

Nakrájané zemiaky môžete ľahko pred obalením a vyprážaním predvariť po dobu 4 minút. Vždy ich potom ale ihneď schlaďte v ľadovej vode s kockami ľadu. Vďaka tomu okamžite zastavíte proces varenia, ktorý by v zemiakoch ešte nejaký čas dobiehal.

Zdroje: www.svetkreativity.cz, www.apetitonline.cz, www.bestrecepty.cz, www.ireceptar.cz

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.