- Mňamky-Recepty.sk
- Články
- Rady a Tipy
- Jablčná piškótová roláda nadýchaná ako obláčik. Toto cesto vám nikdy nepraskne
Jablčná piškótová roláda nadýchaná ako obláčik. Toto cesto vám nikdy nepraskne
Piškótová roláda býva zlatým klincom rodinných osláv a stretnutí. A niet divu, je vláčna, chutná a ku káve ako stvorená. Čo robiť, aby vám cesto pri rolovaní nikdy neprasklo?
Pripraviť roládu je taká malá maturita. Čo o to, recept vyzerá jednoducho, ale ak urobíte malú chybičku, na výsledku to bude poznať. Preto sa do rolády púšťajú väčšinou skúsené kuchárky a pekárky. Ale nebojte sa, my vám dneska prezradíme pár fígľov, ktoré vám prípravu tejto mňamky zjednodušia. Pokiaľ sa budete púšťať do piškótovej rolády, potom počítajte s tým, že cesto má suchú a trochu drobivú štruktúru. Aby sa vám pri rolovaní zbytočne nerozpadalo, pridajte doň 1 lyžicu obyčajného stolného oleja. Základ rolády tak získa vláčnejšiu chuť a pri rolovaní rolády potom nebudete zažívať peklo.
Vo videu autora Uradi Sama- Ideja za kreatívca nájdete podrobný recept na vynikajúcu roládu s jablkami. Všetko na YouTube!
Pozor na bubliny v ceste
V prípade piškótového cesta platí, že čím viac je porézny, tým ľahšie praská. Snažte sa preto, aby vaše cesto bolo hladké, bez bublín. Docielite to napríklad tým, že najskôr vyšľaháte bielky do riedkej peny, potom pridáte cukor a akonáhle je bielkový sneh hotový a pevný, až potom do neho zašľaháte ďalšie prísady – žĺtky, múku, olej… Cesto by malo byť hladké ako zrkadlo.
Teplé rolovanie
Upečené cesto rolujte ešte teplé, kedy je pružnejšie a znesie väčší ohyb. Keby ste plát nechali vychladnúť, bude už lámavý a prakticky nepoužiteľný. Cesto poprášte trochou múky, ktorá nasaje prebytočnú vlhkosť a zároveň zamedzí rýchlemu chladnutiu. Prevráťte ho rubom navrch a do polovice uvoľnite papier na pečenie, ktorý je k nemu prilepený. Potom ho už len začnite podľa potreby rolovať.
Ideálna náplň
Piškótová roláda je variabilná a znesie každú náplň – od klasickej marmelády, až po šľahačku alebo maslový krém. Dobrá je aj tvarohová náplň, ktorá je stužená želatínou. Môžete použiť aj dve náplne naraz, ktoré tak vytvoria pekný farebný a chuťový efekt – napríklad marmeládu a šľahačku. Roládu potom nakrájajte na plátky a servírujte po dvoch.
Jablčné prekvapenie
Ak chcete niečo špeciálne, máme pre vás tip na roládu s jablkami. Ako si ju pripravíte: Olúpte šesť jabĺk a nastrúhajte ich na hrubom strúhadle. Jablčnú drvinu navrstvite na panvicu. Zasypte ju 5 lyžicami kryštálového a 1 balíčkom vanilkového cukru. Zmes restujte tak dlho, kým neskaramelizuje. Nakoniec do nej pridajte 50 g nadrvených vlašských orechov, 1 lyžičku škorice a varič vypnite. Akonáhle zmes vychladne, môžete ju použiť ako náplň.
Vláčne cesto
Medzitým predhrejte rúru na 180 °C. V mise vyšľahajte 3 vajcia, 70 g cukru, 1 vanilkový cukor, 1 prášok do pečiva a 80 ml mlieka a nakoniec aj 150 g polohrubej múky. Plech vysteľte papierom na pečenie a navrstvite naň jablčnú zmes z panvice. Rozprestrite ju do všetkých krajov a uhlaďte vareškou. Máte hotovo? Potom na tento jablkový základ nalejte cesto, ktoré ste pred chvíľkou spracovali. Povrch znovu uhlaďte stierkou a dajte piecť dozlatista.
Roláda trochu inak
Upečený koláč prekryte ďalším pekáčom, ktorý ste vystlali papierom na pečenie. Koláč do neho vyklopte. Z jablčnej strany odstráňte prilepený papier na pečenie a pomocou ďalšieho, čistého papiera na pečenie na dne pekáča, koláč zaviňte do tvaru rolády. Postupujte pomaly, aby sa cesto nerozlámalo. Nakoniec múčnik poprášte práškovým cukrom a podávajte ku káve. Budete za hviezdu!
Zdroje: www.uradisamaideje.com, www.kucharkaprodceru.cz, www.ireceptar.cz