Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Tieto mäsové guličky si zamilujete. Sú diétne a hotové za pár minút

Tieto mäsové guličky si zamilujete.
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Tieto mäsové guličky si zamilujete. Sú diétne a hotové za pár minút Foto: www.freepik.com
reklama:

Guličky z mletého morčacieho mäsa výborne chutia, nie sú také tučné ako hovädzie alebo bravčové, a navyše majú univerzálne využitie. Podávať ich môžete s omáčkou, zabalené do tortilly alebo napríklad v polievke. Oceníte ich aj ako obed do krabičky alebo desiatu na výlet.

Morčacie mäso by sa malo v jedálničku objavovať pravidelne. Je výživné, ľahko stráviteľné, obsahuje kvalitný tuk a je perfektným zdrojom bielkovín. Okrem toho sa môže pochváliť vysokým obsahom zdraviu prospešných látok, ktoré pôsobia ako prevencia proti kardiovaskulárnym ochoreniam, podporujú imunitu a priaznivo ovplyvňujú duševnú pohodu.

Morčacie guličky zvládnete, aj keď máte málo času alebo s varením ešte len začínate. Toto video vás presvedčí:

Jednotlivé časti morky je možné spracovať na mnoho spôsobov – mäso je skvelé pečené, dusené aj varené, môžete z neho pripraviť šťavnaté medailóniky, rezne, rolády, závitky alebo skvelý vývar. V mletej podobe sa používa na prípravu ragú, burgerov, sekanej a tiež mäsových guličiek.

Ak si mäso chcete namlieť doma, použite prsia alebo horné stehná, prípadne kombináciu oboch. Mleté morčacie mäso ale bežne zoženiete v supermarketoch alebo na farmárskych trhoch.

Univerzálne guličky

Príprava morčacích guličiek je veľmi jednoduchá a zaberie vám len pár minút. Do mäsa stačí pridať vajcia, pár lyžíc strúhanky na zahustenie, soľ a obľúbené korenie alebo čerstvé bylinky. Dochutiť ich možno aj syrom, môžete ich tiež nakombinovať s varenou červenou šošovkou, alebo do zmesi nastrúhať surový zemiak. Potom už stačí len vytvarovať guličky a osmažiť ich na panvici. Ak chcete diétnejší variant, rozložte ich na plech s papierom na pečenie a upečte ich v rúre.

Guľôčky môžete podávať so zemiakovou kašou alebo zeleninovým šalátom, výborne chutia s rajskou alebo syrovou omáčkou a cestovinami. Skvelé budú aj ako náplň do tortili či sendvičov.

Ďalšou možnosťou je naskladať surové guličky do pekáča spoločne s nakrájanou zeleninou, alebo ich pred pečením podliať paradajkovým pyré s bylinkami. Použiť ich môžete aj ako „knedličky“ do polievky. Chuť vám budú vo všetkých podobách.

Pečené mäsové guličky z morčacieho mäsa

Čas prípravy: 30 minút

Ingrediencie:

500 g mletého mäsa
strúhanka
1 vajce
1 cibuľa
hrsť hladkolistého petržlenu
soľ, korenie

1) Cibuľu a petržlen nasekajte nadrobno.

2) V miske zmiešajte mäso, vajcia, cibuľu a petržlen. Podľa potreby pridajte strúhanku – stačí toľko, aby zmes nebola príliš riedka a bolo ju možné tvarovať.

3) Lyžicou odoberajte po častiach mäsovú zmes, rukami tvarujte rovnako veľké guličky a pokladajte ich na plech vyložený papierom na pečenie.

4) Pečte ich v rúre predhriatej na 200 ºC asi 20 minút. Pred koncom pečenia jednu guľôčku vyberte, rozkrojte a skontrolujte, či nie je v strede surová.

5) Podávajte so zemiakovou kašou alebo jogurtovým dipom a zeleninovým šalátom.

Zdroj: www.culinaryhill.com, www.dumazahrada.cz

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.