- Mňamky-Recepty.sk
- Články
- Rady a Tipy
- Stredomorská diéta: Dokáže skutočne znížiť riziko detských alergií?
Stredomorská diéta: Dokáže skutočne znížiť riziko detských alergií?
Čakárne u alergológov sú stále viac a viac zaplnené deťmi čakajúcimi na svoje prvé vyšetrenie. Pľúca sú neustále napádané cudzími telesami a alergénmi, ktoré číhajú všade vo vzduchu. Príznaky alergií a astmy je možné zmierniť liekmi, ale aj úpravou životného štýlu. Počuli ste už o stredomorskej diéte? Tá vraj dokáže znížiť riziko detských alergií, s ktorými bojuje čoraz viac detí.
Mať alergiu na peľ a všetko kvitnúce nie je v tomto najkrajšom ročnom období nič príjemné. Aj zdanlivo nevinná prechádzka v parku môže skončiť opuchnutou sliznicou, upchatým nosom a očami červenými ako po preplakanej noci. Prečo a ako vlastne k alergickej reakcii dochádza?
Keď sa alergény (peľ, prach, ale aj alergény nachádzajúce sa v potravinách) dostanú do tela, imunitný systém ich vyhodnotí ako škodlivé a v snahe ochrániť organizmus vysiela protilátky, ktorých úlohou je bojovať proti týmto alergénom. Vedľajším účinkom tohto obranného mechanizmu je produkcia histamínu, teda chemické látky zodpovedné za nepríjemné symptómy, ktoré si spájame s alergickou reakciou, teda nádcha, svrbenie očí a bolesť v krku.
Riešením na alergiu je dosiahnuť rovnováhu medzi tým, čo do organizmu z okolia prichádza (v tomto prípade teda tým, čo dýchame) a reakciou tela na týchto „votrelcov“. Väčšinu nepríjemných alergií liečime liekmi, v mnohých prípadoch sa vyhýbame spúšťačom alergickej reakcie (srsť zvierat, konkrétne druhy potravín a podobne). Odpoveďou však môže byť aj zmena životného štýlu a inšpirácie Stredomorím, konkrétne stredomorskou kuchyňou. V čom je taká výnimočná a prečo sa práve táto diéta stále častejšie spája s liečbou detských alergií?
Účinky na zdravie
Zdravotné benefity vyplývajúce zo stredomorskej diéty sa ukazujú ako najsilnejšie najmä z hľadiska respiračných problémov. Deti, ktoré dodržiavajú túto diétu, majú menšiu pravdepodobnosť vzniku alergií dýchacích ciest a kožných alergií a astmy. Na gréckom ostrove Kréta, kde je stredomorská diéta v podstate životným štýlom, netrpí alergiou takmer žiadne dieťa, a práve tu sa zrodila myšlienka, že stredomorská diéta môže byť odpoveďou na sezónne alergie.
Hneď na úvod je však potrebné upozorniť, že stredomorská, teda mediteránska diéta, nie je pre každého. Je to možno paradox, ale niektoré deti môžu byť alergické na určité potraviny v stredomorskej strave, najmä orechy a vybrané druhy zeleniny a ovocia. Stredomorská diéta nebude vhodná pre vašu domácnosť ani v prípade, že sa snažíte v kuchyni využívať čo najviac miestnych a sezónnych potravín.
Čo robia v Stredomorí inak?
Stredomorská strava je bohatá na zdravé suroviny, ktoré sú plné antioxidantov a poskytujú telu čo najviac výživných látok, vitamínov a minerálov. Sú to práve antioxidanty, ktoré pomáhajú telu bojovať s chorobami a zbavujú ho voľných radikálov. Tie zostávajú v tele ako vedľajší produkt každodenného fungovania buniek v organizme. Antioxidanty boli už v minulosti známe tým, že minimalizujú riziko vzniku srdcových ochorení a rakoviny, pričom sa ukázalo, že taktiež pomáhajú telu bojovať aj proti alergiám a astme.
Odborníci však pripomínajú, že ak chcete stredomorskou diétou bojovať proti alergiám účinne, musíte do stravy zaradiť všetky odporúčané potraviny, nie iba jednu či dve. Mediteránna strava je bohatá na čerstvé ovocie, zeleninu, ryby a orechy a nenájdete v nej žiadne rýchle občerstvenie a polotovary. V spojitosti so stredomorskou stravou sa síce hovorí o diéte, ale nemusíte sa báť, že vaše deti budú hladovať. Tento životný štýl je veľmi ľahko udržateľný a zahŕňa už spomínané čerstvé ovocie a zeleninu, ryby, orechy a semená, chudé mäso, celozrnné potraviny, fazuľu a olivový olej.
Stredomorské jedlá môžu pomôcť zmierniť príznaky alergií a poskytnúť deťom určitú úľavu, pretože sú bohaté na vitamín C, resveratrol, kvercetín, omega-3 mastné kyseliny, folát a karotenoidy. Všetky tieto látky obsiahnuté v potravinách určitým spôsobom pomáhajú organizmu bojovať s alergénmi, majú antihistamínové vlastnosti a protizápalové účinky. Súčasťou stredomorskej kuchyne sú tieto potraviny:
paprika
paradajky
brokolica
pomaranče
vodný melón
jablká
jahody
červené hrozno a hroznová šťava
moruše
cibuľa
orechy (najmä arašidy a vlašské orechy)
semienka (ľanové, konopné, chia)
tekvica
červená repa
strukoviny (fazuľa, šošovica, cícer, hrachor)
spirulina
morské riasy
ibištek jedlý
špenát a tmavá listová zelenina
ryby (sardinky, treska, makrela, sleď, losos)
chudé mäso (kuracie a morčacie)
čierny čaj
Ako sami vidíte, stredomorská diéta nie je o obmedzovaní, ale o zaradení správnych surovín, z ktorých dokážete v kuchyni vytvoriť hotové kulinárske špeciality.
Zdroj: www.medvidkovehracky.cz