- Mňamky-Recepty.sk
- Články
- Rady a Tipy
- Tekvicové lievance vám budú miznúť pod rukami. Skúste ich nasladko aj naslano
Tekvicové lievance vám budú miznúť pod rukami. Skúste ich nasladko aj naslano
Inšpirácia na recepty z tekvice nie je nikdy dosť a v týchto lievancoch jej to obzvlášť pristane. Určite vyskúšajte slanú aj sladkú variantu – obe chutia výborne.
Jednou z najväčších predností tekvíc je ich všestranné využitie. S nadsádzkou možno povedať, že ich s trochou fantázie môžeme napchať kamkoľvek – od polievok, cez mäsové jedlá až po dezerty alebo pečivo. A pristane im to aj v lievancoch. Sladkú verziu oceníte na raňajky – skvele chutí v kombinácii s jogurtom, tvarohom, javorovým sirupom, medom, ovocím aj orechmi.
Slaný variant sa zase uplatní ako príloha k polievkam, šalátom alebo duseným mäsovým a zeleninovým zmesiam. Príprava lievancov je navyše veľmi jednoduchá a môžete do nej zapojiť aj deti, ktoré bude práca s oranžovým cestom baviť.
Ako na tekvicové lievance? V tomto videu nájdete postup krok za krokom:
Čo budete potrebovať?
Okrem klasických ingrediencií, ako je múka, vajcia, kypriaci prášok a mlieko, tento recept vyžaduje tekvicové pyré. To sa dá pripraviť dvoma spôsobmi – tekvicu môžete nakrájať na kocky, uvariť domäkka vo vode a potom rozmixovať. Druhou možnosťou je pripraviť pyré z pečenej tekvice, ktorého výhodou je výraznejšia chuť.
O dochutenie sladkých lievancov sa skvele postará škorica, použiť ale môžete aj vanilku alebo perníkové korenie. Pokojne do nich postrúhajte aj jablko alebo hrušku. V slanej verzii použite strúhaný syr, bylinky, cesnak, provensálske korenie alebo napríklad chilli.
Sladké tekvicové lievance so škoricou
Doba prípravy: 20 minút
Ingrediencie:
200 g hladkej múky
200 g tekvicového pyré
2 vajcia
350 ml mlieka
50 ml bieleho jogurtu
20 g vanilkového cukru
1 lyžička kypriaceho prášku
1 lyžička škorice
olej na vyprážanie
Príprava:
1) V miske prešľahajte vajcia s mliekom, jogurtom a vanilkovým cukrom.
2) Múku premiešajte s kypriacim práškom a škoricou a pridajte k tekutej zmesi.
3) Nakoniec vmiešajte vychladnuté tekvicové pyré.
4) Cesto lyžicou nalejte na rozohriatu panvicu (alebo lievanečník) potretú olejom a smažte lievančeky z oboch strán dozlatista.
Slané tekvicové lievance so syrom a bylinkovým maslom
Doba prípravy: 20 minút
Ingrediencie:
250 g hladkej múky
200 g tekvicového pyré
2 vajcia
300 ml mlieka
3 lyžice najemno nastrúhaného syra (parmezán, eidam, čedar…)
1 lyžička kypriaceho prášku
100 g masla
1 strúčik cesnaku
čerstvé bylinky (pažítka, petržlen)
soľ
Príprava:
1) V miske metličkou prešľahajte vajcia s mliekom a väčšou štipkou soli.
2) Múku premiešajte s kypriacim práškom a pridajte k tekutej zmesi.
3) Vmiešajte vychladnuté tekvicové pyré a nastrúhaný syr.
4) Na rozohriatej panvici osmažte lievance z oboch strán dozlatista.
5) V hrnci na miernom plameni rozpustite maslo, jemne ho osoľte, pridajte pretlačený cesnak a čerstvé bylinky.
6) Hotové lievance potrite bylinkovým maslom a podávajte.
Zdroj: www.macheesmo.com, www.allrecipes.com, www.dumazahrada.cz