- Mňamky-Recepty.sk
- Články
- Rady a Tipy
- Tekvicová nátierka: Pozná ju málokto, fantastická na hrianky aj len tak na chlieb
Tekvicová nátierka: Pozná ju málokto, fantastická na hrianky aj len tak na chlieb
Tekvice sú skvelou prísadou mnohých rôznych pokrmov a ani nátierka z nej nemá jedinú chybičku. Nielenže je veľmi jednoduchá na prípravu, ale aj ju za chvíľku budete mať hotovú. Túto jesennú nátierku na hrianky alebo na čerstvé pečivo si skrátka obľúbite.
Tekvicové nátierky sú skvelým pokrmom na výlety či desiaty, pretože dokážu človeka dobre zasýtiť. Pripraviť ich môžete buď z pečenej tekvice alebo z tekvice orestovanej na panvici. Spôsob, akým tekvicu predpripravíte, je len na vás a vašich chuťových bunkách, pretože každá nátierka má niečo do seba. Aký variant si vyberiete?
Pripravte si skvelú domácu nátierku z tekvicového pyré podľa video receptu Romana Paulusa na YouTube, na kanáli Kuchyne Lidlu:
Rozdielne druhy tekvíc
Na nátierku môžete použiť ako tekvicu Hokkaido, tak aj tekvicu maslovú. Hokkaido má výhodu takú, že stačí odstrániť iba semienka a o šupku sa už nijako starať nemusíte. Na druhú stranu maslová tekvica má, ako názov sám napovedá, maslovoorieškovú chuť, vďaka ktorej je tekvica o niečo sladšia.
Nátierka na hrianky
Podľa druhu tekvice ju umyte alebo olúpte, nakrájajte na kocky a rozprestrite na plech vyložený papierom na pečenie. Kúsky tekvice pokvapkajte ešte olivovým olejom a potom vložte plech do vopred rozohriatej rúry na 180 °C. Akonáhle bude tekvica mäkká, rozšťouchejte ju a pridajte k nej lyžicu masti, rozotrený cesnak, trochu čerstvo vylisovanej citrónovej šťavy, karí korenie, soľ a korenie. Všetko dohromady starostlivo premiešajte a nechajte vychladnúť. Hotovú nátierku namažte na hrianky alebo toasty.
Tekvicová chuťou aj vzhľadom
Pokiaľ chcete namazať tekvicovú nátierku na celozrnné pečivo, vyskúšajte ju pripraviť z maslovej tekvice. 500 g nakrájanej tekvice dajte piecť dozlatista. Hotovú tekvicu nechajte vychladnúť a až potom pridajte 100 g tvarohu, tymian a čerstvo vylisovanú citrónovú šťavu. Všetko rozmixujte do hladka a namažte na pečivo. Záleží vám nielen na chuti, ale aj na vzhľade pripravovaného pokrmu? Posypte tekvicovú nátierku na pečive ešte niekoľkými tekvicovými semienkami a môžete podávať.
Restovaná tekvica na masle
Vami zvolenú tekvicu postrúhajte na strúhadle a v kastróli orestujte na masle či oleji. Následne nechajte tekvicu vychladnúť a potom pridajte nátierkové maslo, majonézu, cibuľu, cesnak a soľ. Všetko starostlivo premiešajte a namažte na čerstvé pečivo.
Pre milovníkov syra Cottage je možné tiež túto ingredienciu do tekvicovej nátierky pridať. Najskôr na panvici orestujte cibuľu, ku ktorej potom pridajte 300 g nakrájanej tekvice na kocky. Pod pokrievkou nechajte tekvicu s cibuľou dusiť 8 minút. Neskôr zmes roztlačte šťuchadlom na zemiaky, pridajte 200 g Cottage syra, lyžicu čerstvej petržlenovej vňate, strúčik cesnaku, soľ a korenie. Všetko zmiešajte dohromady a vychladené podávajte na chlebe.
Zdroje: toprecepty.cz, ceskazceska.cz, nazeleno.cz, www.ireceptar.cz