Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Skvelé raňajky aj desiata do školy? Skúste bleskové jablčné šatôčky

bleskové jablčné šatôčky
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Skvelé raňajky aj desiata do školy? Skúste bleskové jablčné šatôčky Foto: www.gettyimages.com
reklama:

Školský rok začal a s ním tradičný zhon a skoré vstávanie. Upečte sebe i deťom tieto jednoduché jablčné šatôčky – ráno bude hneď veselšie. A ak zostanú, zabaľte im ich do aktovky na desiatu.

Lístkové cesto je geniálny vynález. Počas chvíľky z neho totiž môžete pripraviť pohostenie na párty, slaný koláč na večeru aj sladký múčnik. Jeho pôvod nie je presne známy a viažu sa k nemu rôzne teórie. Prvý smeruje jeho vynájdenie do Strednej Ázie, odkiaľ sa cesto s oddelenou múčnou a tukovou vrstvou dostalo počas križiackych výprav do Európy. Druhá verzia pripisuje tento kulinársky objav francúzskemu cukrárovi Glaudu Geléi, ktorý náhodou zabalil do chlebového cesta maslo a zistil, že počas pečenia sa jednotlivé vrstvy oddelili a vznikol nadýchaný bochník.

Hľadáte inšpiráciu? Vo videu nájdete 10 tipov, ako využiť lístkové cesto na rôzne spôsoby:

Ako sa vyrába lístkové cesto?

Princíp maslového lístkového cesta spočíva práve v striedaní múčnej a tukovej vrstvy. Počas prípravy sa na základné cesto položí kocka masla, ktorá sa opakovane rozvaľuje, prekladá, otáča, necháva odpočinúť – a takto sa postupuje niekoľkokrát za sebou. Výsledkom je cesto, ktoré sa pôsobením tepla rozdelí na tisíc tenkých vrstvičiek a je krehké, nadýchané a lahodné. Jeho domáca príprava je pomerne náročná, ale našťastie je možné kúpiť hotové lístkové cesto v podobe balíčka, kocky alebo rozvaľkané na papieri na pečenie. Vďaka tomu môžeme počas okamihu pripraviť obľúbené slané slimáky, slané koláče, plnené vrecká alebo šatôčky – napríklad tieto s jablkami, škoricou a hrozienkami.

Listové šatôčky so škoricou a hrozienkami

Čas prípravy: 40 minút

Ingrediencie:

1 balíček lístkového cesta
6 stredných jabĺk
½ hrnčeka hrozienok
1 lyžička škorice
1 vanilkový cukor
1 vajce

Príprava:

1) Jablká olúpte a nakrájajte na malé kocky. Potom ich v miske zmiešajte s hrozienkami, škoricou a vanilkovým cukrom.

2) Rúru predhrejte na 200 ºC.

3) Listové cesto rozvaľkajte na plát a nakrájajte na štvorce o rozmere cca 6 x 6 centimetrov.

4) Do stredu každého štvorca vložte jablčnú zmes. Prehnite okraje tak, aby vznikol trojuholník, a konce stlačte k sebe, aby sa spojili.

5) Šatôčky vyskladajte na plech, potrite rozšľahaným vajcom a pečte 10-15 minút do zlatistej farby.

Zdroj: dvojka.rozhlas.czsos-sou.chrudim.cz, www.dumazahrada.cz

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.