- Mňamky-Recepty.sk
- Články
- Rady a Tipy
- Famózna krémová torta z jogurtu: Každý, kto ochutná, po vás bude chcieť recept
Famózna krémová torta z jogurtu: Každý, kto ochutná, po vás bude chcieť recept
Upiecť vynikajúcu tortu rozhodne nie je otázkou desiatok ingrediencií, cukrárskeho umu alebo veľa práce. V Taliansku je veľmi obľúbený recept na tortu z jogurtu, ktorý je bleskurýchlo hotový a zvládne ho úplne každý. A rovnako si ho každý okamžite zamiluje.
Patríte medzi milovníkov krémových tort? Potom je určite vašim obľúbeným dezertom cheesecake. Ten je ale, pravda, trochu náročnejší na prípravu. Či už ho pripravujte v pečenej alebo nepečenej podobe, vždy si vyžaduje pomerne dosť času, práce a tiež ingrediencií. V Taliansku sa preto osvedčila torta z jogurtu, ktorá je ľahko a rýchlo hotová a možno aj vláčnejšia a chutnejšia ako klasický cheesecake.
Podrobný postup, ako krémovú tortu s jogurtom pripraviť, nájdete vo videu:
Dokonalá vláčnosť vďaka jogurtu
Pridávanie jogurtu do najrôznejších zliatinových ciest nie je žiadnou neznámou. Už naše babičky veľmi dobre vedeli, že ak pridajú trochu bieleho jogurtu napríklad do cesta na bábovku, bude vďaka tomu bábovka krásne vláčna a v žiadnom prípade nebude dusivá.
Talianska krémová torta potom využíva práve túto skvelú vlastnosti jogurtu. Torta je natoľko vláčna a jemná, že po rozkrojení pripomína skoro až nepečenú tortu. A niet divu, že je v Taliansku natoľko populárny.
Talianska jogurtová torta
Na začiatku pečenia rozbite 4 vajcia a oddeľte žĺtky od bielkov. K žĺtkom pridajte 100 gramov krupicového cukru a vyšľahajte ich do peny. Pridajte 400 gramov bieleho jogurtu, 50 gramov kukuričného škrobu a tiež 1 lyžičku prášku do pečiva. Pokiaľ máte radi výraznejšie chute, vmiešajte do cesta ešte kôru z 1 citróna.
Zo zvyšných bielkov a štipky soli vyšľahajte pevný sneh a opatrne ho vmiešajte do cesta. Cesto pritom skôr preklápajte namiesto rýchleho miešania, aby sa bublinky v snehu neporušili a cesto bolo krásne nadýchané. Nakoniec ho nalejte do vymastenej a múkou vysypanej tortovej formy, prípadne môžete použiť aj formu na bábovku, a dajte tortu piecť do rúry vyhriatej na 170 stupňov Celzia na 45-50 minút. Pečte tortu v spodnej časti rúry. Hotovú tortu nechajte úplne vychladnúť, vyberte ju z formy, poprášte práškovým cukrom a môžete podávať. Ideálne s hrnčekom kávy alebo horúceho čaju.
Zdroje: mightymrs.com, anitalianinmykitchen.com, www.ireceptar.cz