- Mňamky-Recepty.sk
- Články
- Rady a Tipy
- Krehké mäso za 5 minút. Trik čínskych kuchárov je geniálny. Pozrite
Krehké mäso za 5 minút. Trik čínskych kuchárov je geniálny. Pozrite
Chcete mať istotu, že pripravované mäso bude vždy mäkké a krehké? Využite trik ázijských kulinárov, ktorý dokážu zaistiť, že mäsový pokrm sa vždy bude rozplývať na jazyku.
Máte niekedy obavy, že mäso, ktoré ste si zaobstarali, nebude po úprave dostatočne mäkké? Je pravda, že niektoré druhy sú tuhé aj po niekoľkohodinovej úprave. Avšak práve s tými vám pomôže vychytávka čínskych kuchárov, ktorým na to stačí jedna obyčajná ingrediencia, ktorú máte určite všetci doma. O ktorú konkrétne ide?
Ako na krehké mäso so skvelou omáčkou? Pozrite sa, ako ju varí Kubíček:
Dlhá doba prípravy
Pokiaľ máte čas, je možné mäso zmäkčiť samozrejme dlhou dobou varenia alebo dusenia. Aj v tomto prípade je však nutné držať sa istých zabehnutých pravidiel. Mäso duste čo najpomalšie, a to pri teplote medzi 70 až 95 °C.Tajomstvo čínskeho triku zaistí jedlá sóda
Na tuhé mäso sa stačí vyzbrojiť jedlou sódou. Ide totiž o bezpečný a účinný spôsob, ako ho zmäkčiť. Pokiaľ teda hľadáte vhodnú a jednoduchú metódu, jedlá sóda je skvelá voľba. Pomáha rozkladať v mäse bielkoviny, čo ho robí nielen mäkším, ale aj šťavnatejším.
Ako jedlú sódu použiť
Zmiešajte 1 lyžičku jedlej sódy s 1 šálkou vody. Umyté a pripravené mäso vložte do misky s touto zmesou a nechajte ho marinovať aspoň 30 minút, alebo aj dlhšie. Následne ho opláchnite v čistej vode a dôkladne osušte papierovou utierkou. Potom je možné mäso pripraviť bežným spôsobom podľa vášho obľúbeného receptu. Dávku jedlej sódy nezvyšujte, pretože mäso by mohlo byť horké.
Jedlá sóda na všetky druhy mäsa
Pomocou jedlej sódy zmäkčíte mäso ako na grilovanie, pečenie alebo dusenie. Môžete ju použiť aj na akékoľvek mäso, vrátane hovädzieho, bravčového, kuracieho a rýb.
Pomôže aj ovocie
Existuje aj niekoľko spôsobov, ako zmäkčiť mäso pomocou ovocia. Jedným z riešení je použiť druhy, ktoré obsahujú enzýmy, napríklad papáje alebo ananás. Pomáhajú totiž v mäse rozkladať bielkoviny, čo ho robí vo výsledku krehkejším a mäkším. Rovnako môžete použiť ovocie, ktoré obsahuje kyselinu, teda citrón alebo limetku. Kyselina totiž zase pomáha rozkladať kolagén.
Ako ovocie použiť
Zvolené ovocie nakrájajte na menšie kúsky a vložte ho do misy spoločne s mäsom na dobu aspoň 30 minút. Potom mäso opláchnite, osušte papierovou utierkou a môžete pripravovať podľa bežného postupu varenia.
Zdroje: www.svetkreativity.cz, www.prostreno.cz, www.apetitonline.cz, www.ireceptar.cz