- Mňamky-Recepty.sk
- Články
- Rady a Tipy
- 10 prírodných prostriedkov čistiacich krv
10 prírodných prostriedkov čistiacich krv
Detoxikácia organizmu by bez vyčistenia krvi nebola úplná. Aby bolo zaručené zdravie krvi, je tiež potrebné prečistiť obličky a pečeň. Pomôžu vám bylinky a plodiny.
Využiť pritom môžete týchto desiatich prírodných prostriedkov:
1. Cesnak
Cesnak je antibakteriálny prostriedok, ktorý organizmus zbaví vírusov a parazitov. Odvádza z krvi prebytky tuku. Znižuje hladinu „zlého“ cholesterolu. Antioxidanty, ktoré cesnak obsahuje, nielen celkovo čistí telo od toxínov, sú dokonca schopné čeliť aj miernej otrave olovom. Jeho jedovatým účinkom sme vystavení veľmi často. Obsahujú ho rôzne chemické zlúčeniny, je súčasťou výfukových splodín. Cesnak je schopný znížiť obsah kovov o 19 percent a uľahčiť symptómy ľahkej otravy, napríklad bolesti hlavy. Zlúčeniny síry, ktoré cesnak obsahuje, majú liečebné vlastnosti analogické D-penicilamínu, ktorý sa využíva práve pri liečení otráv olovom a inými kovmi. Je možné, že práve cesnak je tým najbezpečnejším prostriedkom očistenia organizmu od ťažkých kovov.
2. Žihľava
Ľudové liečiteľstvo využívalo žihľavu na liečbu mnohých neduhov. Jej naozaj široké liečivé účinky boli neskôr preukázané aj laboratórnymi výskumami a aj dnes patria medzi hojne využívané liečivky. Pokiaľ ide o jej pôsobenie na krv, boli čaje a nálevy zo žihľavy vždy odporúčané pri chudokrvnosti. Rastlina obsahuje značné množstvo železa a odvary sa podávali ženám, ktoré pri pôrode stratili veľa krvi. Znižuje hladinu krvného cukru a zmierňuje krvácanie. Žihľava bola tiež súčasťou prečisťujúcich zmesí. Žihľava má antiseptické účinky a zároveň je močopudná, čaj je teda priespešný pri zápalových ochoreniach močových ciest. Celý rozsah liečivých účinkov žihľavy je však oveľa širší.
3.Kurkuma
Kurkuma je podivuhodným prostriedkom boja proti zápalom. Pomáha pri infekčných zápaloch pečene a pri odstraňovaní následkov ich toxického poškodenia. Vzhľadom na dôležitosť tohto orgánu pre očistenie organizmu je to veľmi významná vlastnosť. Kurkuma tiež znižuje hladinu cholesterolu v krvi. Ženy v menopauze chránia pred problémami so srdcom. Účinok je posilňovaný najmä ak je kurkuma kombinovaná s ďalším korením, napríklad so zázvorom alebo korením.
Kurkuma má veľmi široký záber preventívnych, liečebných a posilňujúcich účinkov, ktoré sa zďaleka netýkajú iba krvi. Je napríklad veľmi silným antioxidantom.
4. Jablká, hrušky, guava
Pektíny obsiahnuté v tomto ovocí sú užitočné na očistenie krvi. Pektíny viažu nielen nadbytočný tuk v krvi a pečeni, ale aj ťažké kovy a ďalšie škodlivé odpadové látky v krvnom obehu. Vláknina v ovocí obsiahnutá pomáha s odvodom tuku a antioxidantmi lykopén a glutatión znižujú obsah cholesterolu a podporujú obohacovanie krvi kyslíkom.
5. Citrón
Citrónová šťava prečisťuje pečeň a obličky, a napomáha tak celkovej očiste organizmu. Chráni pred chudokrvnosťou spôsobenou nedostatkom železa. K tej dochádza, pokiaľ organizmus nedostáva dostatočné množstvo železa s potravou, prípadne pri väčších stratách krvi. Nejde ani tak o vlastný obsah tohto prvku v citróne, ako o obsah látok uľahčujúcich vstrebávanie železa z potravín rastlinného pôvodu. Železo z rôznych druhov mäsa črevo vstrebáva ľahko, avšak železo z potravín rastlinného pôvodu len veľmi ťažko. Súčasnou konzumáciou vitamínu C a kyseliny citrónovej z citrónov je možné tento proces uľahčiť. Citrón tiež znižuje obsah cholesterolu v krvi.
6. Listová zelenina
Listová zelenina ako špenát, kapusta, brokolica, mangold a kel, obsahuje množstvo antioxidantov prečisťujúcich celé telo. Chráni červené krvinky pred poškodením voľnými radikálmi. Je bohatá na vitamíny A, B a C, obsahuje listovú zeleninu a železo. Vláknina čistí tráviaci trakt a je bohatá na vitamíny, minerály a ďalšie užitočné látky.
7. Mrkva
Povesť mrkvy predchádza predovšetkým beta-karotén, vitamín B6, C a K. Okrem toho obsahuje mrkva draslík. Všetky tieto látky sa lepšie vstrebávajú z mrkvy tepelne upravovanej a konzumovanej s trochou tuku kvôli rozpustnosti. Nás však zaujíma látka, ktorú získame lepšie z surovej mrkvy – úplne výnimočný antioxidant glutatión. Je skvelým pomocníkom pri metabolizme škodlivých a organizmus zaťažujúcich látok, a pomáha tak pri ochrane a funkcii pečene. Varom sa glutatión z mrkvy odstraňuje.
8. Grapefruit
Vysokým obsahom vápnika, horčíka, draslíka aj vitamínu C zvyšuje celkovú obranyschopnosť organizmu, pôsobí proti zápalom a vzniku plesňových ochorení pokožky. Zlešuje krvný obeh a látkovú výmenu. Znižuje hladinu krvného cukru. Grapefruit tiež tlmí problémy pri kŕčových žilách a riedi „hustú“ krv. Vláknina grapefruitu chráni cievy a má proticholesterolový účinok, čo bolo preukázané mnohými štúdiami. Zbavuje cievy nánosov znižujúcich ich svetlosť a pôsobí pozitívne na zdravie ľudského srdca. Flavonoidy obsiahnuté v tomto ovocí zlepšujú prúdenie krvi a majú antioxidačné účinky.
9. Červená repa
Repa obsahuje dôležité minerálne látky ako draslík, horčík, železo, jód, mangán, zinok a má aj vysoký obsah vitamínov C a E. Farbivo červenej repy rozširuje vencovité tepny a spevňuje stenu vlásočníc. Dve šálky šťavy denne vám znížia tlak a skvele posilnia imunitný systém. Výrazne pomáha s celkovou detoxikáciou organizmu, pretože zbavuje škodlivín črevo. Šťava z červenej repy je tiež pomocníkom v boji proti ateroskleróze.
10. Voda
Pitie čistej vody je samo o sebe zárukou očisty organizmu ako celku. Voda prepláchne obličky a pečeň, a detoxikácia tela je tak bez nej nepredstaviteľná. Znižuje koncentráciu škodlivín a podporuje prúdenie krvi. Dostatočné množstvo vody zvyšuje hladinu kyslíka v krvnom obehu. Vyšší objem kyslíka umožňuje lepšiu premenu tukov na energiu. Začnite deň veľkým pohárom mierne teplej vody. Stimulujete tak očistu čreva a nabijete sa energiou.
Zdroj: www.prokondici.cz