- Mňamky-Recepty.sk
- Články
- Rady a Tipy
- Rýchle jedlo do krabičky. Kuskus so sušenými paradajkami a fetou
Rýchle jedlo do krabičky. Kuskus so sušenými paradajkami a fetou
Pripravte si zdravý obed do práce alebo na výlet. Bez varenia!
Vedeli ste, že kuskus patrí medzi cestoviny? Jeho drobné zrniečka sa podobajú na prvý pohľad skôr k obilninám, ale v skutočnosti sa vyrábajú z krupice a vody. Na rozdiel od svojich cestovinových príbuzných má ale veľkú výhodu – nie je potrebné ho variť a jeho príprava je bleskurýchla. Pôvodne pochádza zo severnej Afriky a Blízkeho východu, odkiaľ sa rozšíril do celého sveta. Obľubu si získal vďaka svojej chuti a aj všestrannému využitiu. Pripraviť ho totiž môžete naslano so všetkými druhmi mäsa, zeleniny i syrov, podávať ho možno aj ako prílohu. Okrem toho dobre chutí aj v sladkom variante – napríklad s čerstvým alebo sušeným ovocím a orieškami.
Vyskúšajte aromatický kuskus v marockom štýle. Postup nájdete vo videu:
Kuskus so sušenými paradajkami a fetou
Príprava: 15 minút
Ingrediencie:
250 g kuskusu
350 ml vývaru (alebo vody)
100 g uhorky
100 g sušených paradajok
200 g syra feta
1 červená cibuľa
petržlen
1 lyžica olivového oleja
citrónová šťava
Postup:
1) Kuskus nasypte do hrnca, pokvapkajte olivovým olejom, jemne osoľte a dôkladne premiešajte. Potom ho zalejte vriacou vodou alebo vývarom a priklopte pokrievkou. Nevarte.
2) Po piatich minútach kuskus odkryte a pomocou vidličky premiešajte a našuchorte, aby sa zrniečka od seba oddelili.
3) Cibuľu a petržlen nasekajte nadrobno. Uhorku nakrájajte na tenké plátky alebo kocky. Sušené paradajky nechajte odkvapkať od oleja a nakrájajte na menšie kúsky.
4) Všetko pridajte ku kuskusu, zľahka pokvapkajte citrónovou šťavou a premiešajte. Na záver pridajte rozdrobený syr feta.
Zdroj: www.recipetineats.com, www.kucharkaprodceru.cz, www.dumazahrada.cz