- Mňamky-Recepty.sk
- Články
- Rady a Tipy
- Chcete upiecť koláč úplne bez múky? Máme skvelý a jednoduchý recept
Chcete upiecť koláč úplne bez múky? Máme skvelý a jednoduchý recept
Tento lahodný dezert je ideálny pre tých, ktorí majú alergiu na lepok, trpia celiakiou alebo dodržiavajú zásady nízkosacharidového stravovania. Chuť bude ale úplne každému.
Glutén alebo lepok je látka obsiahnutá v obilninách, ako je pšenica, raž, jačmeň, ovos alebo špalda. Vďaka nemu je cesto pružné a kompaktné, súčasne však môže citlivým osobám spôsobiť zdravotné ťažkosti. V takom prípade je nevyhnutné zaradiť do stravy produkty s jeho zníženým alebo nulovým obsahom. K prirodzene bezlepkovým múkam patrí napríklad pohánková, kukuričná, ryžová, šošovicová, cícerová alebo hrachová. Na prípravu sladkých dezertov sa výborne hodia orechové múky, ktoré sú prirodzene bezlepkové a obsahujú iba jemne namleté orechy ako mandle, lieskové oriešky, vlašské orechy, kokos alebo pistácie.
Hľadáte inšpiráciu na prípravu bezlepkových dezertov? V tomto videu nájdete 7 skvelých tipov:
Pomarančový koláč
Príprava: 20 minút + 45 minút pečenia + 30 minút chladenia
Ingrediencie:
6 vajec
150 g cukru na cesto
3 veľké chemicky neošetrené pomaranče
330 g mletých mandlí
75 g cukru na polevu
2 lyžice brandy (možno vynechať)
soľ
1) Predhrejte rúru na 175 ºC. Koláčovú formu vymažte maslom a vysypte časťou mletých mandlí.
2) Ostrúhajte kôru z dvoch pomarančov. Rozklepnite vajcia a opatrne oddeľte vajcia od bielkov. Žĺtky ušľahajte s cukrom, pridajte pomarančovú kôru, zvyšné mleté mandle a štipku soli.
3) Z bielkov vyšľahajte tuhý sneh a opatrne ho vmiešajte do žĺtkovej zmesi.
4) Cesto vlejte do koláčovej formy a pečte 45 minút.
5) Medzitým vytlačte šťavu z dvoch pomarančov. Tretí pomaranč nakrájajte na kolieska.
6) Pomarančovú šťavu vlejte do hrnca, pridajte 75 g cukru a nechajte na miernom plameni zvariť do zhustnutia. Potom pridajte brandy.
7) Upečený koláč nechajte vychladnúť a potom ho vyberte z formy. Na povrch naskladajte kolieska pomaranča a zalejte ich zvarenou pomarančovou šťavou. Pred podávaním nechajte koláč aspoň 30 minút vychladiť v chladničke.
Tip navyše
Zo základného cesta môžete pripraviť aj iné druhy dezertov – povrch koláča môžete iba posypať škoricovým cukrom, možno ho potrieť sladkým tvarohom a poklásť čerstvým ovocím alebo potrieť ovocnou zaváraninou a ozdobiť šľahačkou.
Zdroj: www.crumbtopbaking.com, elanaspantry.com, www.dumazahrada.cz