- Mňamky-Recepty.sk
- Články
- Rady a Tipy
- Najrýchlejší mrkvový koláč. Jednoduchšia verzia neexistuje. Všetci ho milujú!
Najrýchlejší mrkvový koláč. Jednoduchšia verzia neexistuje. Všetci ho milujú!
Možno patríte k tým, ktorí večne nestíhajú, a napriek tomu nechcete svoju rodinu klamať. Uvariť dobrý obed alebo večeru je pre vás takmer povinnosťou a pochopiteľne aj radosťou. Radi potešíte rodinu ešte niečím sladkým? Máme pre vás rýchlovku, ktorá bude každému chutiť a nestrávite pri príprave zbytočne veľa času. Skúste upiecť rýchly a jednoduchý mrkvový koláč.
Mrkva namiesto cukru
Je všeobecne známe, že mrkva má sladkú chuť. Túto vlastnosť využívali stredovekí pekári a kuchári. V čase vojen boli mrkva a neskôr aj cukrová repa používané do ciest, aby nahradili nedostupný cukor. Možno si aj vy spomeniete na skvelú chuť babičkiných kysnutých buchiet – „mrkvancov“. Mrkvovú náplň doplnila trochou maku. Mrkva v dezertoch a buchtách podľa receptov preverených stáročiami stojí zato vyskúšať.
Variácie na mrkvu
Mrkvové cesto môžete obohatiť orieškami, nasekanými mandľami, sušeným ovocím. Nebojte sa použiť namiesto mrkvy postrúhané jablká alebo hrušky. V sezóne tekvíc a cukiet máte o dôležitú ingredienciu postarané. Pridajte rôzne chute pomocou byliniek, citrónu alebo škorice.
Jednoduchý a rýchly mrkvový koláč
Ako sa pripravuje táto mrkvová dobrota, sa pozrite vo videu:
Do misy rozklepnite 4 vajcia, prisypte 135 g kryštálového cukru, prilejte 150 ml oleja a vanilkový cukor. Všetko našľahajte do peny. Do zmesi ručne zamiešajte polohrubú múku s práškom do pečiva. Až všetko spojíte v cesto, zľahka primiešajte najemno nastrúhanú mrkvu, hrozienka alebo brusnice. Do vymastenej a múkou vysypanej formy cesto uhladíte. Za hodinu pečenia v rúre nahriatej na 170 ° C budete mať mrkvovú dobrotu na stole. Rodina vás určite pochváli.
Skúste mrkvovú tortu
Ak chcete upiecť tortu, ktorá bude ľahká a rýchla, použite to isté mrkvové cesto na korpus torty. Po vychladnutí korpus rozkrojte na dve polovice. Premažte krémom z tvarohu. Ten si pripravíte z dvoch vaničiek polotučného tvarohu, vrecka želatíny, vanilky a 150 g práškového cukru. Na povrch torty naskladajte jahody, maliny, čučoriedky a zalejte želatínou. Vonkajšie okraje môžete dozdobiť šľahačkou a jedlými kvetmi, ktoré nájdete vo vašom trávniku alebo na záhrade. Efektná je rozkvitnutá žerucha a nežná sedmokráska.
Zdroje informací: www.youtube.com, recepty.cz, www.ireceptar.cz