- Mňamky-Recepty.sk
- Články
- Rady a Tipy
- Skúste vynikajúcu, zároveň ľahkú a zdravú bábovku
Skúste vynikajúcu, zároveň ľahkú a zdravú bábovku
Prichádzajú Vianoce a s nimi doba sladkostí všetkého druhu. Ešte než naplno vypukne maškrtenie cukroviniek, prinášame recept na odľahčenú, zdravú bábovku. Chuť pritom rozhodne netrpí, naopak si vás táto vynikajúca bábovka s mrkvou a mandľami získa.
Pečenie sladkého dezertu a hlavne následná konzumácia sú obľúbeným rituálom v mnohých domácnostiach. Niekedy je ale domáce pečenie trošku boj medzi tým, čo je dobré, a tým, čo je zdravé. My prinášame recept, pri ktorom nemusíte robiť kompromisy – skúste vynikajúcu mandľovo-mrkvovú bábovku. Tá vaše zažívanie rozhodne nezaťaží, ale navyše vás očarí svojou ľahkou, pritom šťavnatou konzistenciou, prirodzene sladkou, ľahko pikantnou chuťou a lahodnou vôňou.
Ľahká aj vláčna bábovka s mandľami a mrkvou
Na bábovku budete potrebovať nasledujúce suroviny: 2 stredne veľké mrkvy, 160 g cukru krupice, 4 vajcia, 120 g mandlí, 120 g hladkej, najlepšie celozrnnej múky, ½ prášku do pečiva, ½ lyžičky mletej škorice, štipku mletého muškátového oriešku..
Mandle môžete kúpiť už mleté, prípadne si doma na elektrickom strúhadle sami namlieť lúpané mandle, alebo môžete kúpiť mandle v šupke, doma ich spariť, olúpať a namlieť. Pokiaľ kúpite mandle už namleté, budete to mať prakticky bez práce, pokiaľ si budete mandle mlieť sami, odmenou za trochu práce navyše vám bude čerstvo pripravený produkt. Mrkva oškrabte, umyte a nastrúhajte najemno. Múku môžete použiť bežnú hladkú, avšak celozrnná dá cestu okrem zdravotných benefitov v podobe vyššej dávky vlákniny a živín aj extra porciu príjemnej vláčnosti.
Príprava je jednoduchá
Z cukru a žĺtkov ušľahajte penu, do nej vmiešajte nastrúhanú mrkvu. Z bielkov ušľahajte tuhý sneh a tiež ho opatrne vmiešajte do vaječno-mrkvovej hmoty. Zmiešajte múku s práškom do pečiva a namletými mandľami a pridajte tamtiež. Na záver pridajte a vmiešajte korenie.
Bábovkovú formu vymažte tukom a vysypte hrubou múkou, nalejte cesto a pečte v rúre predhriatej na 170 °C zhruba ¾ hodiny. Po upečení nechajte bábovku vychladnúť vo forme, až potom ju vyklopte. Môžete ešte pocukrovať, ale nie je to nutné. Garantujeme vám, že táto svieža a ľahká bábovka sa na mise dlho neohreje.
Zdroj: www.dumazahrada.cz