- Mňamky-Recepty.sk
- Články
- Rady a Tipy
- Výborné brokolicové placky, ktoré budete mať hotové za pár minút
Výborné brokolicové placky, ktoré budete mať hotové za pár minút
Niektorí ju milujú, iní nenávidia. O čom je reč? O brokolici. Pokiaľ vám nechutí samotná, môžete ju zakomponovať do jedál, v ktorých chutí skvele. Napríklad vo forme brokolicových placiek.
Brokolica ako bohatý zdroj vitamínov
Brokolica je zelenina bohatá na vitamín C – obsahuje ho viac ako 100 mg na 100 gramov. Ďalej sa v nej nachádza vitamín D, vitamín E, vitamín B. Tiež karotén, riboflavín, kyselina listová, železo, draslík, selén, vápnik a horčík. Aj preto je vhodné ju občas zaradiť do svojho jedálnička.
Brokolica a jej vplyv na vaše zdravie
Brokolica funguje vďaka obsahu karotenoidov ako prevencia rakoviny pľúc, môže byť prospešná pre vaše kosti, ale aj zuby. Draslík sa podieľa na správnej činnosti srdca. V neposlednom rade má pozitívny vplyv na imunitný systém. Pretože obsahuje až 90 percent vody, je vhodná na chudnutie. Dopriať si ju môžete samotnú, vo forme placiek, v šaláte či vo forme lahodnej polievky.
Recept: brokolicové placky
Budete potrebovať:
1 brokolicu, 2 vajcia, 2 lyžice hladkej múky, 4 lyžice strúhanky, 100 gramov parmezánu, soľ, korenie, 2 strúčiky cesnaku, olej na vyprážanie.
Postup:
Príprava brokolicových placiek je veľmi jednoduchá. Brokolicu opláchnite, nakrájajte na kúsky a dajte variť do osolenej vody, kým brokolica nezmäkne. Brokolicu nastrúhajte najemno alebo rozmixujte spolu s cesnakom – konzistencia by mala byť hustejšia, určite nie na kašu.
Vajcia prešľahajte, pridajte parmezán, múku, strúhanku a premiešajte. Nakoniec primiešajte vychladnutú brokolicu. Podľa chuti pridajte soľ a korenie.
Zo zmesi tvarujte placky a smažte ich na kvapke oleja z oboch strán dozlatista. Môžete podávať so zemiakovou kašou, kyslou smotanou, ale aj samotnej.
Zdroj: igurmet.cz, dtest.cz, www.dumazahrada.cz