- Mňamky-Recepty.sk
- Články
- Rady a Tipy
- Lacná hrachová polievka s klobásou aj zeleninou
Lacná hrachová polievka s klobásou aj zeleninou
Možno už ste zaznamenali iniciatívu Skromné jedlo, ktorá sa snaží poukázať na drsnú realitu mnohých rodín, ktoré musia počítať, aké potraviny si pre seba a svoje deti ešte môžu dovoliť. A dnešná krémová hrachovka s mnohými obmenami je jedným takýmto receptom!
Budete potrebovať
250 ml deleného žltého hrachu
1/2 nôžky pikantnej klobásy
1 ks cibuľa
2 ks mrkvy
2 strúčiky cesnaku
1 lyžica údené papriky
2 ks bobkového listu
1 lyžica citrónovej šťavy
1 lyžica majoránky
1 lyžička soli
1 štipka korenia
Postup
01.
Hrach vopred namočte na 4 hodiny do vody, aby napučal, tým si značne skrátite dobu varenia a ušetríte tak čas aj peniaze za energiu. Použiť môžete aj celý zelený hrach, ten však namočte už deň vopred.
02.
Klobásu nakrájajte na čo najtenšie kolieska a nechajte ich pomaly v hrnci, v ktorom chcete polievku variť, vyškvariť. Keď sú kolieska pekne opečené, dierovanou lyžicou ich vyberte bokom (a vlastným telom chráňte pred tými, ktorí chcú ujedať). Klobásu môžete vynechať a zeleninu opiecť na masti, ale údenina polievku pekne vonia.
03.
Na vyškvarenom tuku (ak by ho bolo málo, pridajte trochu masti) 10 minút dozlatista opekajte kocky cibule a polkolieska mrkvy. Potom vmiešajte nasekaný cesnak a údenú papriku, nechajte len pár sekúnd rozvoňať a zalejte 800 ml vody alebo vývaru. Pridajte bobkový list a scedený hrach, osoľte a pod pokrievkou povarte domäkka.
04.
Vyhoďte bobkové listy a tyčovým mixérom rozmixujte domäkka. Dochuťte čerstvo mletým čiernym korením, citrónovou šťavou a majoránom, do hrnca vráťte opečenú klobásu, ešte chvíľku prehrejte a môžete podávať.
Zdroj: www.prozeny.cz