- Mňamky-Recepty.sk
- Články
- Rady a Tipy
- Staré rožky nevyhadzujte! Urobte z nich skvelé maškrtenie k televízii za pár korún
Staré rožky nevyhadzujte! Urobte z nich skvelé maškrtenie k televízii za pár korún
Ceny potravín rastú raketovou rýchlosťou a niektoré obľúbené pochúťky radšej zostávajú ležať v regáloch. Lenže pozerať film v televízii bez nejakého dobrého chrumkania nie je úplne ono. Dobrá správa je, že za pochutiny k televízii alebo pohosteniu, keď príde nečakaná návšteva, si môžete vyrobiť sami za pár korún. Skvele tak využijete staré rožky!
Naháňa vás maškrtná, v televízii beží váš obľúbený film a skrýša plná chrumkavých dobrôt zíva prázdnotou? Nezúfajte a vrhnite sa na výrobu domácich bake rolls, malých ochutených chrumkavých koliesok pripomínajúcich sucháre.
Postup je až smiešne jednoduchý, inšpirujte sa vo videu:
Domáce bake rolls majú jednu nevýhodu, sú tak dobré, že ich možno ani nestačíte piecť do zásoby. Akonáhle ich totiž raz ochutnáte, na inú pochúťku na zahnanie maškrtnej si ani nespomenie. Navyše na ich výrobu potrebujete len tie najzákladnejšie ingrediencie, takže ich výroba vás vyjde rozhodne lacnejšie, než kúpa ich dvojníkov v obchodoch, či obyčajného vrecka zemiačikov.
Zdravšie ako zemiačiky
Domáce suchárky sú navyše o niečo zdravšie ako napríklad zemiačiky, nesmažia sa, ale pečú v rúre. A čo na nich budete potrebovať? Spracujte pokojne staršie biele pečivo. Najvhodnejšie sú klasické bagety, veľkú parádu ale urobíte aj s rožkami alebo žemľami.
K ruke si ešte pripravte bylinky podľa chuti, cesnak, parmezán a olivový olej. Bylinky samozrejme môžete použiť sušené, lepšie by ale boli tie čerstvé. Predsa len okrúhlemu maškrteniu dodajú trochu lepšiu chuť. Lahodná je potom kombinácia bazalky a strúhaného parmezánu. Syr dodá suchárom jemne pikantnú chuť. Ak sa nebojíte experimentovať, môžete si urobiť rýdzo syrový variant.
Maškrtenie k televízii hotové rýchlosťou blesku
Jedinú výraznejšiu prácu, ktorú budete musieť pri výrobe domácich bake rolls vynaložiť, je krájanie pečiva. Nakrájajte ho na čo najtenšie plátky, aby boli po upečení nádherne chrumkavé. V jednej miske zmiešajte napríklad bylinky provensálskeho typu so štyrmi lyžicami oleja a prelisovaným strúčikom cesnaku. V druhej miske potom najemno nasekanú bazalku so štyrmi lyžicami olivového oleja a lyžicou strúhaného parmezánu.
Na plech a do rúry
Kolieska pečiva, pomocou mašlovačky jedno po druhom, namažte pripravenou bylinkovou zmesou z oboch strán a naskladajte na plech vyložený papierom na pečenie. Pečte zhruba štvrť hodinky pri teplote 100 ° C, kým nebudú sucháre chrumkavé.
Tip na záver
Fantázii sa medze nekladú a podobným spôsobom si môžete pripraviť hneď niekoľko príchutí. Z jednej strany môžete kolieska natrieť olivovým olejom a hornú stranu jemne posypať zmesou obľúbených syrov. S olejom môžete tiež zmiešať korenie na pizzu a získate tak veľmi obľúbenú príchuť. Na druhú stranu, vyrobiť si môžete aj najklasickejšiu klasiku, a to iba solenú variantu. Potrite kolieska olivovým olejom, zasypte soľou a je hotové.
Zdroje: www.youtube.com, hobby.instory.cz, www.ireceptar.cz