Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Mrazíte jedlo do zásoby? Dajte si pozor na týchto 5 najčastejších chýb

Mrazíte jedlo do zásoby?
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Mrazíte jedlo do zásoby? Dajte si pozor na týchto 5 najčastejších chýb Foto: www.gettyimages.com
reklama:

Mraznička je úžasný pomocník proti plytvaniu, môžeme do nej uložiť čerstvé mäso, prebytky ovocnej a zeleninovej úrody i hotové jedlá. Napriek tomu sa v skladovaní často chybuje, čo ovplyvňuje nielen kvalitu, ale aj zdravotnú nezávadnosť potravín. Na čo si dať pozor?

1) Zle zvolené obaly

Vzduch je nepriateľ mrazenia a pri ukladaní zásob treba na to myslieť. Zle zabalené potraviny strácajú farbu, chuť, výživné látky, postupne vysychajú a mení sa ich konzistencia. Aromatické potraviny navyše môžu ovplyvniť chuť ďalších surovín, ktoré máte v mrazničke.

Skvelou pomôckou je vákuovačka, ale dá sa to zvládnuť aj bez nej. Na uskladnenie potravín využívajte vhodné krabičky s kvalitným viečkom, ktoré k nádobe naozaj dobre priľne.

Praktické sú aj pevné plastové vrecká so zipsovým zatváraním – počas balenia surovín sa snažte z nich vytlačiť čo najviac vzduchu. Ušetríte miesto a zachováte kvalitu.

Vo videu nájdete množstvo praktických tipov, vďaka ktorým si potraviny v mrazničke zachovajú kvalitu. Pozrite sa:

2) Chýbajúce popisky

Aj keď je to práca navyše, oplatí sa označiť si názov suroviny a dátum, kedy jedlo alebo surovinu do mrazničky ukladáte. V opačnom prípade hrozí, že si budete prezerať päť podobných balíčkov mäsa a nebudete vedieť, ktorý je v mrazničke najdlhšie, prípadne či na vás po rozmrazení vykukne bravčová krkovica, alebo pliecko.

3) Zbytočné otáľanie

Čím skôr surovinu zamrazíte, tým lepšie. Platí to najmä o mäse – určite nie je vhodné ho skladovať v chladničke a v deň spotreby ho uložiť do mrazničky. Pamätajte, že aj počas mrazenia sa stále množia nežiaduce baktérie a po rozmrazení na vás môže čakať nemilé prekvapenie v podobe pokazeného a zapáchajúceho mäsa.

Zamrazte ho ideálne ihneď po nákupe, najlepšie po menších porciách – myslite na to, že po rozmrazení sa musí čo najskôr spotrebovať a nesmie sa už znova mraziť.

4) Nevhodné potraviny

Nie každá surovina sa na mrazenie hodí. Patrí medzi ne mlieko, vajcia v škrupine (čerstvá aj varená), mäkké syry, ovocie a zelenina s vysokým obsahom vody a tiež potraviny s vysokým obsahom tuku, ako sú orechy, káva alebo čerstvá smotana.

Ak chcete skladovať hotové jedlá, čo najskôr po uvarení ich schlaďte a zamrazte. Na mrazenie sa ale nehodia varené cestoviny, varené zemiaky a vyprážané jedlá so strúhankou – po rozmrazení sa stanú nepožívateľnými.

5) Dlhá doba skladovania

Túto chybu niekedy urobil každý z nás. Máme pocit, že uložením do mrazničky sa potravina stáva nesmrteľnou a počká tam na nás, kým pôjdeme do dôchodku. V skutočnosti sa ale mrazením iba predĺži jej trvanlivosť as postupom času klesá jej kvalita aj zdravotná nezávadnosť.

Doba skladovania je obmedzená a líši sa podľa konkrétneho druhu:

Chudé kuracie a hovädzie mäso – 12 mesiacov
Tučné mäso – 3 mesiace
Mleté mäso – 6 mesiacov
Ovocie a zelenina – 12 mesiacov
Bylinky – 12 mesiacov
Morské ryby – 12 mesiacov
Sladkovodné ryby – 4 mesiace
Pečivo – 2 mesiace
Hotové jedlá – 2-4 mesiace

Zdroj: rozhlas.czwww.ireceptar.cz, www.dumazahrada.cz

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.