- Mňamky-Recepty.sk
- Články
- Rady a Tipy
- Luxusné slané špenátové palacinky 2x inak
Luxusné slané špenátové palacinky 2x inak
Sladké palacinky nemusíte, ale keby boli slané, dali by ste si povedať? Upečte si palacinky, ktoré si zamilovali špenát. A určite sa to isté stane aj vám.
Ponúkame vám dva jednoduché recepty, obaja využívajú špenát v ceste. Ale aj to sa líšia, rovnako tak náplň. Dali by ste si skôr bryndzu a slaninu, alebo radšej údeného lososa a microgreens?
Slovenská inšpirácia
Suroviny: na cesto – 150 g hladkej múky, 10 g prášku do pečiva, 250 ml mlieka, 2 vajcia, 50 g masla, soľ, strúčik cesnaku, asi 50 g baby špenátu, 3 šampiňóny, na náplň – 100 g ml smotany, 125 g bryndzy, 1 strúčik cesnaku, slaninu, ďalej maslo či olej
Postup: Do misy preosejte múku s práškom do pečiva, osoľte. Rozpustite maslo. V ďalšej mise zmiešajte vajcia, mlieko a rozpustené maslo, do nej prisypte múku s práškom do pečiva a solí, znova premiešajte. Ošúpané a na kúsky nakrájané šampiňóny poduste, sparte 50 g umytého špenátu, utrite strúčik cesnaku a tieto suroviny potom pridajte do základu na cesto. Nechajte ho oddýchnuť.
Na panvici rozpáľte trochu tuku a upečte palacinky z oboch strán. Súbežne alebo vďaka pomocníkovi opečte kocky slaniny do chrumkava, zvlášť sparte 150 g špenátu. Následne v ďalšej miske spojte bryndzu so smotanou, pridajte strúčik rozotreného cesnaku a špenát a naplňte palacinky. Môžete ich zamotať a podávať, alebo zamotať a nakrájať na asi 2cm diely, prípadne len preložiť na polovicu. Dozdobte slaninou.
Špenát len v ceste
Suroviny: na cesto – 90 g hladkej múky Babičkina voľba, 1 vajce, 250 ml plnotučného mlieka, trochu masla, baby špenát, na náplň: žervé alebo tvaroh, pažítka, údený losos, microgreens (napríklad naklíčená reďkovka
Postup: Suroviny na cesto spracujte v mixéri dohladka, alebo cesto vymiešajte ručne (špenát nasekajte nadrobno). Nechajte ho asi štvrť hodiny oddýchnuť, potom sa palacinky nebudú na panvici trhať. Rozpáľte panvicu, pridajte trochu masla, upečte palacinky z oboch strán. Určite sa ich nesnažte obracať skôr, než ich okraje začnú od dna samy „odskakovať“.
Opláchnite údeného lososa, utrite, nakrájajte nadrobno, zmiešajte sa žervé, prípadne dochuťte soľou a korením. Každú palacinku potrite náplňou a preložte na štvrtiny, čo vyzerá efektne, a dozdobte microgreens. Ostatne, tie si môžete sami vypestovať. Rastú ako z vody, vážne!
Zdroj: terez-theactualme.blogspot.com, babiccinavolba.cz, www.dumazahrada.cz