- Mňamky-Recepty.sk
- Články
- Rady a Tipy
- Tekvica stále frčí. Upečte z nej perníkový chlebíček s orechmi, chutí božsky
Tekvica stále frčí. Upečte z nej perníkový chlebíček s orechmi, chutí božsky
V tomto recepte na tekvicový chlebíček dokonale vyniknú tie najlepšie jesenné chute a vône. Skvelý je na raňajky, ale radosť vám urobí aj ako sladká odmena po náročnom dni.
Tekvica funguje v sladkých receptoch úplne skvele. Pridáva sa do nich v podobe hladkého pyré a múčniky sú vďaka nemu nadýchané, mäkké a tiež vydržia dlho vláčne. Skvele dochutia múčniky z treného aj kysnutého cesta, pripravíte s ním aj vynikajúce palacinky alebo lievance. Vďaka prirodzene sladkej chuti tekvice možno počas pečenia aj trochu ubrať na cukre bez toho, aby to bolo na výsledku spoznať.
Bavia vás tekvicové múčniky a hľadáte inšpiráciu? V tomto videu nájdete 10 výborných tipov:
V sezóne tekvíc sa rozhodne oplatí urobiť si pyré do zásoby – môžete ho uložiť do mrazničky až na tri mesiace.
Zamrazte ho po menších častiach (cca 200 g) v pevných vreckách so zipsovým uzáverom a postupne podľa potreby odoberajte.
Tekvicový chlebíček s perníkovým korením a orechmi
Doba prípravy: 15 minút + 60 minút pečenia
Ingrediencie:
220 g hladkej múky
150 g krupicového cukru
250 g tekvicového pyré
120 ml rastlinného oleja
60 ml pomarančovej šťavy
120 g orechov (vlašské, lieskové, pekanové, pistácie, mandle…)
1 vrecko vanilkového cukru
2 vajcia
3 lyžičky perníkového korenia
1 lyžička kypriaceho prášku
štipka soli
Príprava:
1) Všetky ingrediencie vyberte z chladničky, aby boli izbovej teploty.
2) Rúru predhrejte na 180 ºC. Chlebíčkovú formu vymažte maslom a vysypte hrubou múkou, alebo vyložte papierom na pečenie.
3) V miske zmiešajte múku, kypriaci prášok, perníkové korenie, štipku soli a 2/3 nasekaných orechov (zvyšnú časť ponechajte na posypanie).
4) V druhej nádobe prešľahajte vajcia s cukrom do peny, potom pridajte olej, tekvicové pyré a pomarančovú šťavu.
5) Tekuté ingrediencie vlejte do suchých a krátko premiešajte – v ceste by mali zostať menšie hrudky.
6) Hotové cesto vlejte do formy, posypte zvyšnými orechmi, vložte do rúry a pečte 50-60 minút. Pre kontrolu zapichnite do stredu špajľu – pokiaľ zostane suchá, je chlebíček hotový.
Praktické tipy navyše:
Do cesta je možné pridať aj sušené ovocie – okrem hrozienok budú skvelé napríklad slivky alebo brusnice.
Milujete čokoládové múčniky? Vmiešajte do cesta čokoládové kôstky, nastrúhanú čokoládu, prípadne lyžicu kvalitného kakaa.
Čokoládu je možné použiť aj ako polevu – v tomto prípade orechy nasypte navrch až po upečení.
Po upečení môžete potrieť chlebíček zmesou rozpusteného masla s javorovým sirupom alebo medom.