Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Škoricové slimáky: Skúste ich lacný domáci variant, sú lepšie ako z lístkového cesta

Škoricové slimáky
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Škoricové slimáky: Skúste ich lacný domáci variant, sú lepšie ako z lístkového cesta Foto: www.gettyimages.com
reklama:

Keď sa hovorí, že domáce je vždy lepšie ako kupované, nie je to nič než svätá pravda. Chceli by ste si upiecť lahodné škoricové slimáky z domáceho cesta? Sú ľahké aj rýchle na prípravu a chutia oveľa lepšie ako z kupovaného lístkového cesta.

Škoricové slimáky majú pôvod vo Švédsku. Stali sa tak populárnymi, že si dokonca vybojovali aj vlastný deň, ktorý spadá na 4. októbra a oslavuje sa už od roku 1999. Svojej obľube sa slimáky tešia od 20. rokov 20. storočia. Zo začiatku to bola pochúťka iba bohatších rodín, ale po 2. svetovej vojne sa vďaka zlepšeniu ekonomickej situácie dostali na stoly celého Švédska a razom boli rozšírení do celého sveta. Dnes je to nesmrteľná klasika, hlavne na jeseň. Najlepšie je pripravovať ich z domáceho kysnutého cesta. Skúste však tentoraz namiesto klasických slimákov pripraviť taký rýdzo slovenský variant, a to slimákovianočku. Nie je to nič zložité.

Video návod, ako si šnekovánočku urobiť, nájdete na Youtube kanála Cookrate – Dough Recipes:

Švédska dobrota na slovenský spôsob

Nasypte do väčšej misky 500 gramov múky. Do inej misky si pripravte 20 gramov droždia. Prilejte k nemu 200 mililitrov teplého mlieka. Pridajte 50 gramov múky a 70 gramov cukru a dôkladne premiešajte. Prekryte uterákom a nechce odstáť zhruba 10 minút. Potom nalejte vašu zmes do misky s múkou. Rozpustite si 60 gramov masla a prilejte do misky. Pridajte ešte dva žĺtky a pomocou prstov poriadne zahnete. Až budete mať cesto uhnietené, nechajte pol hodiny odpočívať.

Škoricové vrkôčiky

Teraz cesto rozdeľte na šesť rovnomerných dielov. Rukami uváľajte cesto do kolieska a následne rozvaľkajte valčekom. Uváľané kúsky cesta rozložte na papier na pečenie a potrite rozpusteným maslom. Poslúži vám 100 gramov. Do menšej mištičky nasypte 30 gramov mletej škorice a 100 gramov hnedého cukru. Malou lyžičkou premiešajte.

Pomocou lyžičky vysypte zmes rovnomerne na cesto. Cesto zarolujte do formy tenkej dlhej palacinky. Všetkých šesť dielikov cesta so škoricou k sebe pomyselne horom prilepte. Teraz budete pliesť z cesta vrkôčiky, ako keď robíte vianočku. Konce opäť zlepte k sebe. Pripravte si pekáč s papierom na pečenie. Vianočku naň položte, prikryte utierkou a nechajte 20 minút kysnúť. Medzitým si môžete rozmiešať jedno vajce, ktorým následne budete slimákovianočku potierať.

A máte hotovo

Teraz už stačí len nasypať 40 gramami nastrúhaných mandlí, či mandľových vločiek a piecť v rúre na 40 minút s teplotou 180 stupňov. Teraz sa môže celá rodina a známi tešiť na tradičnú švédsku pochúťku v slovenskom prevedení. Dobrú chuť.

Zdroje: www.skandinavskydum.cz, www.arla.dk, www.ireceptar.cz

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.