- Mňamky-Recepty.sk
- Články
- Rady a Tipy
- Míša rezy, ktoré sa vám budú rozplývať na jazyku. Sú nadýchané a bez múky
Míša rezy, ktoré sa vám budú rozplývať na jazyku. Sú nadýchané a bez múky
Milujete sladké, ale snažíte sa jesť zdravšie? Potom presne pre vás máme recept na famózne Míša rezy. Sú nádherne nadýchané, na jazyku sa len rozplývajú a navyše sú úplne bez múky.
Tento dezert patrí snáď k najznámejším ak najobľúbenejším. Kakaová piškóta v kombinácii s lahodným tvarohovým krémom je jednoducho lahôdka. Ako na tie najlepšie rezy? Poradíme vám! Tieto sú navyše bez jediného gramu múky, teda o niečo zdravšie a vhodné aj pre tých, čo nemôžu lepok.
Okrem chuti tieto rezy potešia aj veľmi rýchlou prípravou. Neveríte? Presvedčte sa sami v tomto videu na YouTube, kanál Český rozhlas:
Chuťou môžu pripomínať aj známy mliečny rez, ktorý sa predáva v obchodných reťazcoch. Milujú ho hlavne deti. Pokiaľ im ho nechcete odoprieť, ale hľadáte zdravší variant, upečte im tento múčnik. Budú nadšené a nielen ony.
Základ tvoria vajcia
Rezy nie sú ani náročné na suroviny. Základ tvoria vajcia, z ktorých je vyrobená piškóta. Pripravte si 5 vajec vopred, aby stihli získať izbovú teplotu. Oddeľte žĺtky od bielkov. K bielkom pridajte cukor. Jeho množstvo môžete upraviť podľa preferencií. Základ je 100 gramov, ale môžete použiť o niečo menej. Rovnako tak vyberte ten, ktorý vám viac chutí. Buď siahnite po bielej klasike, alebo použite trstinový, ktorý dodá piškóte ľahko karamelový nádych. Pripravte sa na to, že šľahanie bude trvať o niečo dlhšie. Potrebujete z cukru a žĺtkov získať krásne nadýchanú penu.
Na rade sú bielky
Z bielkov zase ušľahajte krásne tuhý sneh. Nezabudnite doň pridať štipku soli. Zároveň nepoužívajte tie isté metly, ktorými ste šľahali žĺtky, alebo ich pred použitím dôkladne umyte. Pokiaľ by ste použili špinavé náčinie, bielky by ste v pevný sneh nevyšľahali. Odvážte si 50 gramov kakaa a postupne, na striedačku so snehom, ho vmiešajte do žĺtkovej peny. Pracujte opatrne a hmotu skôr prevaľujte než urputne miešajte. Chcete, aby v nej zostal všetok vzduch, ktorý ste do nej zašľahali a cesto nespadlo.
Sladké finále
Plech vyložte papierom na pečenie a rúru predhrejte na 200 °C. Vaječnú hmotu opatrne vlejte na plech a rovnomerne rozprestrite. Pečte zhruba 8 minút. Nie viac, inak by sa mohla piškóta spáliť. Medzitým si pripravte krém. Budete naň potrebovať 250 gramov tvarohu, ideálny je ten vo vaničke s hustejšou konzistenciou, téglik 40% smotany na šľahanie, vanilkovú esenciu a polievkovú lyžicu medu. Ingrediencie na krém vyšľahajte a krém dajte vychladiť. Medzitým hotovú piškótu odoberte z papiera na pečenie, rozkrojte na pol a nechajte úplne vychladnúť. Potom na jednu polovicu naneste krém a priklopte druhú polovicu korpusu. Vráťte do chladničky a pred podávaním nakrájajte na menšie kúsky ostrým nožom.
Zdroje: www.albert.cz, regiony.rozhlas.cz, www.ireceptar.cz