Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Ako skladovať ovocie a zeleninu? Paradajky držte ďalej od mrkvy a k zemiakom pridajte rascu

Ako skladovať ovocie a zeleninu?
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Ako skladovať ovocie a zeleninu? Paradajky držte ďalej od mrkvy a k zemiakom pridajte rascu Foto: www.gettyimages.com
reklama:

Ako a kam uložiť ovocie a zeleninu, keď ich zožnete alebo nakúpite? Poradíme tým, ktorí sa chystajú dať ich do pivnice, aj tým, ktorí sa musia spoliehať na chladničku. Aké pravidlá dodržiavať, aby ste zachovali všetko čo najdlhšie čerstvé? A je výhodné kupovať už nakrájanú zeleninu na šalát?

Každý podľa štatistík vyhodí ročne priemerne cez 35 kilogramov ovocia a zeleniny. Teraz, čo je všetko drahšie, sa očakáva pokles plytvania, ale rovnako je lepšie si rozmyslieť, koľko toho kúpiť, a potom to čo najlepšie uskladniť. Aké podmienky teda ovociu a zelenine pripraviť?

1. Skladujte len zdravé kusy

Aby ovocie a zelenina vydržali dlho čerstvé, musíte skladovať iba naozaj zdravé kusy. Či ide o úrodu zo záhradky, alebo z trhu či obchodu, dohliadnite na to, aby išlo o kusy nepoškodené, bez známok hniloby, zrelé tak akurát. Ovocie môže byť tesne pred dozretím, dôjde časom – avšak len niektoré druhy. Aké ovocie doma dozreje a aké nie?

2. Všetko vybaľte a nič neumývajte

Keď donesiete domov kupovanú balenú zeleninu alebo ovocie, rozbaľte ich, prekontrolujte kvalitu každého kusu a preložte do vlastnej nádoby alebo obalu. Zásadné pravidlo znie: Nič neumývajte, umyté je pri skladovaní náchylnejšie plesnivieť! Pokiaľ je niekde potrebná zemina, utrite ju rukou, maximálne suchou utierkou. Uskladnené kusy pravidelne prezerajte a podozrivé alebo nahnité kúsky vyhoďte. A umyte ich až tesne pred použitím.

Pozor na už nakrájanú zeleninu!

V poslednej dobe si môžete kúpiť balené a dopredu nakrájané mixy zeleniny na šalát. Hoci to vyzerá ako skvelé riešenie pre chvíle, keď nič nestíhate, radia odborníci ich nákup zvážiť. Akonáhle sa totiž zelenina nakrája, otvorí sa podobne, ako keby ste sa porezali vy. Dovnútra sa potom môžu dostať rôzne baktérie, ktorým sa potom v plastovom obale vytvorí skvelé prostredie na rast a množenie. Navyše pri dlhšom skladovaní stráca takto nakrájaná zelenina aj svoje nutričné hodnoty.
Varovanie platí dvojnásobne v prípade, že ide o zeleninu rovno aj umytú, pretože umývaním sa odstránia ochranné mikroorganizmy z povrchu a patogénne baktérie potom majú zelenú. Keď už si teda predpripravený šalát kúpite, najlepšie je ho hneď celý skonzumovať.
Pokiaľ vám má vydržať dlhšie ako jeden deň, je teda zdravší variant kupovať ovocie a zeleninu vcelku a najlepšie bez plastového obalu. Umyť a nakrájať by ste ju mali vždy až tesne pred konzumáciou.

3. Využite chladničku a pivnicu

Vhodná teplota na skladovanie ovocia a zeleniny je najčastejšie 2 až 8 °C s vlhkosťou vzduchu okolo 70 až 80 %. Pokiaľ nemáte vhodnú pivnicu, nájdete tieto podmienky väčšinou v najspodnejšom alebo špeciálnom šuplíku v chladničke. Pobyt v chladničke spomaľuje zrenie, ale súčasne tlmí vôňu a chuť. Preto všetko, čo budete konzumovať surové, vyberte asi o pol hodiny skôr, aby to bolo chutnejšie a lepšie stráviteľné.

Ale pozor: Pobyt v chladničke nesvedčí zemiakom, citrusom, banánom, paradajkám, mangu, ananásu alebo zázvoru.

4. Jednotlivé druhy oddeľte

Pri skladovaní nedávajte ovocie dohromady so zeleninou, môžu od seba načuchnúť a zmeniť chuť, ale aj rýchlejšie zrieť, teda sa aj skôr kaziť. Banány, jablká, hrušky, melón, marhule i broskyne uvoľňujú pri zrení etylén, kvôli ktorému sa rýchlejšie kazia zemiaky, mrkva, tekvica alebo uhorky. A pozor na paradajky: mrkva vedľa nich môže zhorknúť a cibuľa zase príde o svoju ostrosť.

Ako uchovať náročné druhy ovocia a zeleniny

Niektoré plody vydržia dlhšie, keď splníte presne to, čo pri uskladnení potrebujú. Ako na to?

  • Zemiaky – v chladničke sladnú, na svetle a teple rýchlo zelenajú a klíčia, potom vädnú alebo plesniví. Najlepšie im bude v papierovom sáčku na tmavom a najchladnejšom mieste v byte (mimo chladničku). Môžete k nim pridať mletú rascu alebo vyskúšať špeciálne vrece na skladovanie zemiakov s výťažkom z rascovej silice.
    Jablká – najlepšie im je na tienistom mieste, kde prúdi vzduch a nemrzne. Dajú sa uložiť aj do chladničky, ale jedine v mikrotenovom sáčku s otvormi, aby mohla dýchať.
    Paradajky – riziko plesnivenia znížite, keď neotrháte stopky. Pokiaľ kúpite plody bez stopiek, tak ich postavte pri skladovaní bubákom dole.
  • Avokádo – nedozretý plod dajte do papierového vrecka a nechajte pri izbovej teplote dozrieť, až potom ho presuňte do chladničky.
    Brokolica a karfiol – obom druhom sa páči vo vlhku. Brokolicu môžete dať do vázy ako kvety a meniť jej vodu. Stonka karfiolu obaľte vlhkým uterákom.
    Zeler – celá aj nakrojená buľva vydrží dlhšie, keď ju zabalíte do alobalu a vložíte do chladničky.
    Bylinky – rezané zabaľte do ľahko vlhkej papierovej utierky a v mikroténovom sáčku alebo zatvorenej plastovej krabičke ich uložte do chladničky. Bylinky s dlhou stonkou, napríklad bazalku alebo petržlen, môžete dať do vázy na tienisté miesto.

Zdroj: www.prozeny.cz

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.