- Mňamky-Recepty.sk
- Články
- Rady a Tipy
- Citrónové lievance s makom
Citrónové lievance s makom
Citrón + mak + jogurt = lahodná, svieža a originálna kombinácia, ktorá vás veľmi milo prekvapí, pokiaľ ste ju ešte nevyskúšali. Teraz máte skvelú príležitosť ju otestovať vo skvelých zdravých lievancoch.
Ingrediencie pre:
12 kusov
1 ks vajcia
70 g bieleho jogurtu
100 ml vody
1 lyžica citrónovej šťavy
1 ks citrónovej kôry
100 g celozrnnej múky
1 lyžica xylitolu
1 lyžica celého maku
1 na špičku noža jedlej sódy
1 štipka soli
1 lyžica ghí
Marhule s levanduľou
3 ks marhúľ
1,5 lyžice citrónovej šťavy
2 lyžice javorového sirupu
1,5 lyžice vody
1/4 lyžičky levanduľových kvetov
Osviežujúci citrón, chrumkavý mak a lahodný jogurt je kombinácia, ktorá robí lievance dokonalé samy o sebe. Ak sa však chcete pustiť do ozvláštnenia receptu o menej obvyklý element, skúste to s levanduľou. Prenikavá a osobitá levanduľa sa výborne spája s marhuľami, ktoré sme v recepte použili, alebo aj so slivkami.
Pre naozaj dobré lievance použite jačmennú múku, s ktorou pracovali naše babičky. Na dosladenie cesta využite namiesto cukru alternatívne sladidlo xylitol – je prírodného pôvodu a má menej kalórií.
01.
Vajcia, jogurt, vodu a citrónovú šťavu prešľahajte v mise metlou.
02.
Do misy nastrúhajte kôru z jedného menšieho alebo z ½ veľkého citróna. Pridajte múku (najlepšie jačmennú), xylitol alebo cukor, mak, sódu, malú štipku soli a dobre premiešajte.
03.
Rozohriaty lievanečník potrite ghí (alebo repkovým olejom) a nalejte do neho cesto. Lievance opekajte z oboch strán dozlatista.
04.
Marhule nakrájajte na mesiačiky. V malej panvičke alebo rajnici zmiešajte citrónovú šťavu, javorový sirup a vodu a priveďte do varu. Pokiaľ sa nebojíte neobvyklých chutí, pridajte aj štipku kvietkov levandule. Vložte dovnútra nakrájané marhule a 3-5 minút povarte.
05.
Lievance podávajte s marhuľami. Môžete ich servírovať aj s jogurtom, kyslou smotanou, tvarohom, čučoriedkami alebo orieškami.
Zdroj: www.prozeny.cz