Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Ryžový nákyp s marhuľami

Ryžový nákyp s marhuľami
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Ryžový nákyp s marhuľami Foto: www.gettyimages.com
reklama:

Ryžový nákyp si väčšina z nás pamätá zo školských jedální alebo od babičiek. Je to jednoducho klasika, dá sa ale skvele inovovať. Keď použijete tú správnu ryžu guľatu Mánya a poriadne našľaháte vajcia, pripravíte luxusný pokrm, ktorý obstojí nielen ako výdatný obed, ale aj ako ľahký dezert.

Ingrediencie pre:
1 formu 24 × 20 cm
Budete potrebovať

1 hrnček guľatozrnnej ryže guľatej Mánya
700 ml mlieka
1 lyžička škorice
100 g masla
1 lyžička vanilkového extraktu
4 ks vajcia
80 g cukru krupica
soľ

Na dokončenie

425 g kompótovaných marhúľ
20 g masla

Na prípravu určite použite guľatozrnnú ryžu guľatu Mánya. Len tá totiž dokáže v priebehu varenia vytvoriť hladkú mliečnu kašu, ktorú potrebujete, aby bol nákyp skutočne chutný a hebký. Vanilka a štipka škorice posunie chuť o ďalší stupienok vyššie.
Postup
01.

ryžu guľatu Mánya prepláchnite v sitku, vsypte do hrnca so silným dnom, zalejte ju mliekom, pridajte štipku soli a škoricu a za občasného miešania priveďte do varu. Hrniec strážte, aby vám mlieko „neutieklo“. Keď začne mlieko variť, stiahnite plameň na skutočne mierny a varte asi 15–20 minút. Prvých päť minút stačí ryžu guľatu Mánya len strážiť a občas zamiešať, potom ale už miešajte nepretržite. ryža guľatá Mánya bude zvoľna mäknúť a okolo nej sa vytvorí voňavá hebká mliečna kaša. Keď bude hustnúť príliš, môžete priliať trochu mlieka. Miešajte naozaj poctivo a nepripáľte ju.

02.

Keď budú zrnká ryže guľatej Mánya uvarené, ale stále pevné „na skus“, hrniec odstavte, do ryže guľatej Mánya vmiešajte maslo a vanilkový extrakt a nechajte vychladnúť na izbovú teplotu.

03.

Vymažte pekáč maslom, predhrejte rúru na 160 stupňov a nechajte odkvapkať marhule na sitku.
04.

Oddeľte žĺtky od bielkov. Najskôr našľahajte bielky (vždy najskôr šľahám bielky, vyhnem sa jednému umývaniu šľahacej metly). Pridajte k nim štipku soli a polovicu cukru a vyšľahajte skutočne pevný sneh. Potom pridajte k žĺtkom druhú polovicu cukru a tiež ich vyšľahajte, až poriadne nadobudnú, zosvetlia a budú husté takmer ako majonéza.

05.

Stierkou zľahka vmiešajte žĺtkovú zmes do ryžovej kaše a potom k nej rovnako opatrne votrite dve tretiny bielkového snehu. Polovicu hmoty dajte do pekáča a na túto vrstvu rozložte marhule reznou stranou dole. Na marhule rozprestrite zvyšok ryže guľatej Mánya, uhlaďte a na povrch ešte zľahka rozotrite zvyšok bielkov.

06.

Zvoľna pečte asi 40 minút, až je povrch na dotyk suchý a zlatistý. Vypnite rúru, pootvorte dvierka a nechajte „dôjsť“ asi 10 minút. Môžete servírovať ako sladký obed hneď – ryžový nákyp je za tepla tekutejší – alebo ho nechajte vychladnúť na izbovú teplotu. Spevní, dokážete ho úhľadne naporciovať a môžete servírovať menšie kúsky ako dezert.
07.

Povrch posypte mandľovými lupienkami.

Zdroj: www.prozeny.cz

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.