- Mňamky-Recepty.sk
- Články
- Rady a Tipy
- Polievka z bielej reďkovky? Asi ste sa uškrnli. Lenže to je chyba, je vynikajúca!
Polievka z bielej reďkovky? Asi ste sa uškrnli. Lenže to je chyba, je vynikajúca!
Pokiaľ ju nepestujete na záhrade, bez problémov ju zoženiete na trhoch aj v obchodoch. Výborná je čerstvá aj tepelne upravená – napríklad v tejto jednoduchej krémovej polievke.
Na kuchynské spracovanie sa používa koreň, ktorý môže dorásť až do dĺžky 40 centimetrov. V závislosti od konkrétnej odrody môže mať okrúhly, oválny, špicatý aj valcovitý tvar. Všetky majú ale jedno spoločné – sú nízkokalorické, obsahujú množstvo vitamínov a minerálov a tiež prospešnú vlákninu. Charakteristická štipľavá chuť je spôsobená obsahom horčičných olejov – pri tepelnej úprave sa ale ostrosť stráca a reďkev získava jemne sladkasté tóny. Môžete ju podusiť na masle a podávať ako prílohu k mäsu, alebo z nej pripraviť krémovú polievku. Chutiť bude aj tým, ktorí si na pálivosť reďkovky príliš nepotrpia – teda aj deťom.
Reďkev je veľmi zdravá zelenina, ktorá by sa v jedálničku mala objavovať pravidelne. Vo videu sa dozviete 7 benefitov, ktoré jej konzumácia prináša:
Krémová polievka z bielej reďkovky a zemiakov
Čas prípravy: 35 minút
Ingrediencie:
300 g bielej reďkovky
3 stredné zemiaky
1 000 ml zeleninového vývaru
1 cibuľa
2 lyžice masla
200 ml smotany
soľ, korenie
Príprava:
1) Očistenú zeleninu nakrájajte na kocky. Cibuľu nasekajte nadrobno.
2) V hrnci na miernom plameni rozpustite maslo, pridajte cibuľu a krátko ju orestujte do zmäknutia. Potom pridajte nakrájanú reďkev a za stáleho miešania ju opekajte asi 5 minút.
3) Pridajte zemiaky a všetko zalejte vývarom.
4) Varte 15-20 minút, kým nebude zelenina úplne mäkká.
5) Polievku rozmixujte tyčovým mixérom dohladka. Pridajte smotanu, krátko prehrejte, ale už nevarte. Na záver polievku poľa potreby dosoľte a okoreňte. Podávajte s opečenými krutónmi.
Ako sa robia krutóny?
Na prípravu chrumkavých krutónov budete potrebovať staršie pečivo – klasický alebo toastový chlieb, rožky, žemle alebo veku. Nakrájajte ich na malé kocky a opražte na masle alebo rastlinnom oleji dozlatista. Krutóny môžete zdravšie pripraviť v rúre – stačí ich rozložiť na plech a nechať piecť približne 5 minút pri 180 ºC a potom preklepať, aby sa opiekli celé a zase päť minút.
Zdroj: www.i60.cz, www.nzip.cz, www.dumazahrada.cz