- Mňamky-Recepty.sk
- Články
- Rady a Tipy
- Naskladajte celé jablká do pekáča a zalejte cestom: Koláč z kuchárky z roku 1894
Naskladajte celé jablká do pekáča a zalejte cestom: Koláč z kuchárky z roku 1894
Milujete chute jesene? Potom by vašej pozornosti nemal uniknúť tento lahodný koláč z roku 1894. Je úžasne jednoduchý a úplne fantastický. Skúste ho tiež!
Jablká a škorica k sebe neodmysliteľne patria! Nie je snáď lahodnejšia jesenná kombinácia. Ak hľadáte inšpiráciu na koláč na nedeľný obed. Máme pre vás lahôdku z kuchárky z roku 1894! Zabudnite na úmorné strúhanie jabĺk, jednoducho ich vyskladajte do pekáča a zalejte cestom.
Božská chuť
Koláč je chuťovo úplne fantastický a vďaka príprave jabĺk navyše šťavnatý. Ešte sa do neho pridáva jedna nečakaná ingrediencie. Ako na jeho prípravu krok za krokom sa pozrite na video na YouTube kanáli Einfache Rezepte:
Skvelá správa navyše je, že koláč nie je nijako náročný na suroviny, ale vlastne ani na prípravu. Na ovocnú zložku potrebujete iba jablká, ríbezle a tajnú ingredienciu – kandizované ovocie.
Pripravte jablká
Najprv si pripravte jablká. Umyte ich a jednoducho ich olúpte. Výhodou tohto múčnika je, že sa nemusia strúhať. Zbavte ich jadrovníka, tenkým nožíkom alebo špeciálnou pomôckou pripomínajúcou dutú trubičku. Podľa počtu jabĺk si pripravte červené ríbezle. Budete ním jabĺčka plniť.
Zasypte ríbezle cukrom a škoricou a nasypte k nemu trochu kandizovaného ovocia. Všetko dobre premiešajte a odložte nabok. Hlbší plech alebo pekáč vyložte papierom na pečenie. Vyskladajte naň jablká tak, ako vidíte na videu a každé jednotlivé jabĺčko naplňte ríbezľovou zmesou. Hore, na každé jablko, potom príde lyžička masla.
Cesto ako obláčik
Teraz sa pustite do cesta. Asi nemusíme pripomínať, že všetky ingrediencie by mali mať izbovú teplotu, aby cesto krásne nabehlo a nezrazilo sa. 125 gramov masla izbovej teploty vyšľahajte s rovnakým množstvom práškového cukru do peny. Pripravte si 6 vajec, oddeľte žĺtky od bielkov.
K maslovej pene postupne zašľahajte žĺtky a šľahajte tak dlho, pokiaľ pena neznásobí svoj objem. V inej mise si pripravte 125 gramov mletých mandlí, použiť môžete aj mandľovú múku, ochuťte štipkou muškátového orieška a postupne zašľahávajte do maslovej zmesi. Bokom vyšľahajte tuhý sneh z bielkov a opatrne ho do cesta zapracujte stierkou.
Do rúry a na tanier
Rúru predhrejte na 180 °C a medzitým cestom rovnomerne polejte jablká. Dajte piecť zhruba na hodinu a štvrť. Počas pečenia môžete teplotu mierne znížiť, alebo prikryť vrch koláča papierom na pečenie, aby príliš nestmavol.
Zdroje: www.jenzeny.cz, www.labuznik.cz, www.ireceptar.cz