- Mňamky-Recepty.sk
- Články
- Rady a Tipy
- Zmiešajte len 4 ingrediencie: Geniálne jednoduché cesto, lepšie ako lístkové
Zmiešajte len 4 ingrediencie: Geniálne jednoduché cesto, lepšie ako lístkové
Lístkové cesto je pomerne obľúbené, ale zároveň zdĺhavé a náročné na prípravu. Ak si chcete ušetriť čas aj prácu, máme pre vás recept na rýchlejší a lepší variant. Nečakajú vás žiadne zložité postupy a výsledok je nadmieru uspokojivý.
Príprava klasického lístkového cesta zaberie veľa času a vďaka niekoľkonásobnému prekladaniu a vaľkaniu je aj fyzicky náročné. Nie každý si naň trúfne, a nie vždy sa podarí. Mnohé gazdinky ho teda často nahrádzajú cestom kúpeným. Okrem vysokého podielu palmového oleja v ňom bohužiaľ nájdete aj rôzne emulgátory, regulátory kyslosti, konzervanty a farbivá. Skúste radšej pripraviť falošnú verziu domáceho krehkého lístkového cesta, ktoré je iba zo štyroch surovín a máte ho hotové rýchlosťou blesku.
Listové cesto, ktoré máte hotové za 10 minút? Pozrite sa na toto video:
Ktoré ingrediencie si pripraviť
Falošné lístkové cesto je naozaj jednoduché a zvládnu ho aj všetky začínajúce gazdiné. Vo výsledku vlastne nespoznáte nejaký výrazný rozdiel. A čo teda budete potrebovať? Vystačíte si s hladkou múkou, tukom, vodou a vajíčkami. Výhodou je aj to, že v tomto recepte využijete miesto klasického masla Heru, ktorá je nielen lacnejšia, ale v tomto prípade sa vám bude s cestom lepšie pracovať.
Trochu iný spôsob prípravy
Oproti bežnému lístkovému cestu sa vyhnete zdĺhavému spracovaniu, namiesto toho len nahrubo zmiešate potrebné suroviny. Na čo by ste však mali dbať, je dobre vychladený tuk a rovnako voda. Akonáhle cesto vyrobíte, zabaľte ho do potravinovej fólie a nechajte ho aspoň pol hodiny odpočívať.
Falošné lístkové cesto
Jednu kocku stuhnutého pokrmového tuku (250 g) vyberte z chladničky a rovno ho postrúhajte na hrubom strúhadle. Pokiaľ ste nestihli tuk vychladiť včas, dajte ho aspoň na 10 až 20 minút do mrazničky. Následne k nemu pridajte 1 celé surové vajce, 100 ml vody a postupne vmiešajte aj 500 g hladkej múky. Všetky ingrediencie riadne premiešajte na hladké jemné cesto. Malo by byť vláčne a pevné. Pred použitím ho nechajte odležať a ľahko zatuhnúť v chladničke.
Falošné lístkovanie
Tento druh lístkového cesta síce nelístkuje, ale hrudky tuku sa pri pečení rozpustia a vznikne tak efekt falošného lístkovania. Chuť je takmer totožná, a preto tento druh cesta využijete úplne rovnako ako to bežné.
Je vhodné na výrobu domácich listových dezertov a rezov, na závin či šatôčky alebo na jablkový koláč s pudingom. Samozrejme je možné z tohto cesta pripraviť aj slané pokrmy.
Zdroje: www.babinet.cz, www.varimesmarcelou.cz, www.toprecepty.cz, www.ireceptar.cz