Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Zahrejte sa polievkou z červenej repy. Táto s kozím syrom chutí obzvlášť skvele

Zahrejte sa polievkou z červenej repy
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Zahrejte sa polievkou z červenej repy. Táto s kozím syrom chutí obzvlášť skvele Foto: www.gettyimages.com
reklama:

Jeseň je ideálny čas vrátiť do kuchyne sýte a výživné polievky. V tomto recepte červená repa doslova žiari, a navyše vám pomôže aj ako prevencia proti prechladnutiu.

Červená repa sa už dávno nepodáva len vo forme kociek v sladkokyslom náleve. Táto klasika zo školských jedální mnoho ľudí odradila a repu majú na zozname zavrhnutých potravín. Rozhodne si ale zaslúži druhú šancu, pretože v správnej úprave chutí naozaj výborne.

Okrem toho má nízku energetickú hodnotu – 100 g repy obsahuje iba 45 kcal. Súčasne je veľmi bohatá na minerály, predovšetkým vápnik, fosfor, draslík, horčík a železo. Nájdete v nej aj vitamíny skupiny B, vitamín C a kyselinu listovú.

Pravidelná konzumácia červenej repy vám pomôže posilniť imunitu a čeliť jesennému prechladnutiu a virózam. Prospieva tiež tráveniu, srdcu, cievam a pôsobí ako prevencia proti nádorovým ochoreniam.

Červenú repu majú v repertoári aj slávni šéfkuchári. Pozrite sa, ako ju pripravuje legendárny Gordon Ramsay:

Ako ju spracovať?

Červenú repu je možné jesť surovú – najčastejšie sa podáva ako carpaccio vo forme tenkých plátkov s kozím syrom a balzamikovým octom. Môžete ju tiež uvariť alebo upiecť.

Pečením v šupke získava najvýraznejšiu a najlepšiu chuť, navyše si zachová aj krásnu farbu, ktorá sa počas dlhého varenia vo vode stráca. Hodí sa na prípravu šalátov, nátierok, polievok, zapečených jedál a využitie má aj v sladkej kuchyni – výborne chutí napríklad v perníku alebo muffinoch.

Na prácu s červenou repou si vezmite rukavice, vysoký obsah prírodných farbív sa totiž veľmi rýchlo prejaví aj na pokožke. Prípadne si pripravte citrónovú šťavu, ktorá farbu z rúk odstráni.

Polievka z červenej repy s kozím syrom

Doba prípravy: 50 minút

Ingrediencie:

5 buľv červenej repy
1 cibuľa
1 000 ml zeleninového vývaru
2 lyžice balzamikového octu
1 lyžička sušeného tymiánu
2 strúčiky cesnaku
100 g čerstvého kozieho syra (použiť možno aj fetu)
čerstvé bylinky (pažítka, petržlen alebo žerucha)
olivový olej
soľ
korenie

Príprava:

1) Predhrejte rúru na 200 ºC.

2) Repu olúpte, nakrájajte na kocky a v miske premiešajte s dvoma lyžicami olivového oleja. Rozložte ju na plech a pečte 30-40 minút do zmäknutia.

3) Upečenú repu rozmixujte na pyré spoločne s jednou šálkou vývaru.

4) Cibuľu nasekajte nadrobno a na miernom plameni ju opražte v hrnci do mierne zlatistej farby. Pridajte cesnak a sušený tymian. Minútu restujte a potom vlejte pripravené pyré.

5) Polievku osoľte, okoreňte a pridajte balzamikový ocot.

6) Pri podávaní polievku posypte kozím syrom a bylinkami.

Zdroj: theinspiredhome.com, www.dumazahrada.cz

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.