Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Mrkva inak – upečte ju a urobte z nej krémovú polievku

Mrkva inak - upečte ju a urobte z nej krémovú polievku
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Mrkva inak - upečte ju a urobte z nej krémovú polievku Foto: www.gettyimages.com
reklama:

Mrkva je stálicou našej kuchyne a nepostrádateľnou súčasťou slovenských polievok, vrátane klasickej zemiakovej. Skúste ju tentoraz upiecť a urobiť z nej trochu netradičnú, ale vynikajúcu a ľahkú krémovú polievku.

Mrkvu milujeme snáď všetci pre jej nádhernú farbu a príjemnú, sladkú chuť. Nášmu telu ale dodáva aj množstvo cenných látok – napríklad antioxidant betakarotén, ktorý chráni kožu, podporuje zrak a zvyšuje odolnosť nášho tela proti škodlivým voľným radikálom, alebo selén, ktorý má významný vplyv na obranyschopnosť organizmu, podporuje činnosť štítnej žľazy, rast vlasov a nechtov. mužskú plodnosť. Vďaka ďalším obsiahnutým vitamínom a minerálom mrkva aktivuje metabolizmus, spomaľuje starnutie a podporuje srdce a krvný obeh. O dôvod viac, prečo ju v kuchyni použiť. A môžete skúsiť trošku netradičnú úpravu – mrkva upečte a potom z nej urobte vynikajúcu krémovú polievku.

Krémová polievka z pečenej mrkvy

Na 4–6 porcií si pripravte tieto ingrediencie: 700 g mrkvy, 1 polievkovú lyžicu olivového oleja, 1 väčšiu červenú cibuľu, 1 strúčik cesnaku, 1,2 l kuracieho vývaru, malý kúsok zázvoru (cca 4 g), 50 g (ale môže byť aj smotana na varenie, iba polievka nebude taká krémová), trochu citrónovej šťavy, soľ, korenie, zelenú petržlenovú vňať alebo pažítku na posypanie.

Do pekáča dajte očistenú a na menšie kúsky nakrájanú mrkvu, pokvapkajte ju olivovým olejom, osoľte, okoreňte, premiešajte a dajte piecť na 20 minút do rúry predhriatej na 180 °C. Medzitým najemno nakrájajte očistenú červenú cibuľu a cesnak a orestujte ich na olivovom oleji. Pridajte upečenú mrkvu, ešte krátko orestujte a zalejte vývarom. Varte domäkka. Nakoniec pridajte najemno nastrúhaný zázvor, citrónovú šťavu a smotanu, množstvo si môžete doladiť podľa vlastnej chuti. Rozmixujte dohladka. Polievku ihneď servírujte, posypte ju umytou nadrobno nasekanou zelenou petržlenovou vňaťou alebo pažítkou, môžete doplniť aj krutónmi.

Zdroje: jihomoravská-zelenina.czmilluji.cz, www.dumazahrada.cz

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.