- Mňamky-Recepty.sk
- Články
- Rady a Tipy
- Mrkva inak – upečte ju a urobte z nej krémovú polievku
Mrkva inak – upečte ju a urobte z nej krémovú polievku
Mrkva je stálicou našej kuchyne a nepostrádateľnou súčasťou slovenských polievok, vrátane klasickej zemiakovej. Skúste ju tentoraz upiecť a urobiť z nej trochu netradičnú, ale vynikajúcu a ľahkú krémovú polievku.
Mrkvu milujeme snáď všetci pre jej nádhernú farbu a príjemnú, sladkú chuť. Nášmu telu ale dodáva aj množstvo cenných látok – napríklad antioxidant betakarotén, ktorý chráni kožu, podporuje zrak a zvyšuje odolnosť nášho tela proti škodlivým voľným radikálom, alebo selén, ktorý má významný vplyv na obranyschopnosť organizmu, podporuje činnosť štítnej žľazy, rast vlasov a nechtov. mužskú plodnosť. Vďaka ďalším obsiahnutým vitamínom a minerálom mrkva aktivuje metabolizmus, spomaľuje starnutie a podporuje srdce a krvný obeh. O dôvod viac, prečo ju v kuchyni použiť. A môžete skúsiť trošku netradičnú úpravu – mrkva upečte a potom z nej urobte vynikajúcu krémovú polievku.
Krémová polievka z pečenej mrkvy
Na 4–6 porcií si pripravte tieto ingrediencie: 700 g mrkvy, 1 polievkovú lyžicu olivového oleja, 1 väčšiu červenú cibuľu, 1 strúčik cesnaku, 1,2 l kuracieho vývaru, malý kúsok zázvoru (cca 4 g), 50 g (ale môže byť aj smotana na varenie, iba polievka nebude taká krémová), trochu citrónovej šťavy, soľ, korenie, zelenú petržlenovú vňať alebo pažítku na posypanie.
Do pekáča dajte očistenú a na menšie kúsky nakrájanú mrkvu, pokvapkajte ju olivovým olejom, osoľte, okoreňte, premiešajte a dajte piecť na 20 minút do rúry predhriatej na 180 °C. Medzitým najemno nakrájajte očistenú červenú cibuľu a cesnak a orestujte ich na olivovom oleji. Pridajte upečenú mrkvu, ešte krátko orestujte a zalejte vývarom. Varte domäkka. Nakoniec pridajte najemno nastrúhaný zázvor, citrónovú šťavu a smotanu, množstvo si môžete doladiť podľa vlastnej chuti. Rozmixujte dohladka. Polievku ihneď servírujte, posypte ju umytou nadrobno nasekanou zelenou petržlenovou vňaťou alebo pažítkou, môžete doplniť aj krutónmi.
Zdroje: jihomoravská-zelenina.cz, milluji.cz, www.dumazahrada.cz