- Mňamky-Recepty.sk
- Články
- Rady a Tipy
- Tekvicové maslo s perníkovým korením
Tekvicové maslo s perníkovým korením
Z tekvice je nielen skvelá polievka, ale aj dezerty a kuchárske vychytávky. A raz takou zdravšou je tekvicové „maslo“. Je hodvábne krémové, krásne sa rozotiera a na pečive výborne zastúpi práve spomínaný tuk, hoci samotné žiadne tuky neobsahuje!
Ingrediencie pre:
1 pohárik
1/2 ks maslovej tekvice
30 g kokosového cukru
20 ml jablčného octu
1 štipka soli
1 lyžička perníkového korenia
2 lyžice medu
Namiesto kupovaného perníkového korenia si pokojne namiešajte vlastné zo škorice, zázvoru, muškátu a klinčekov. Tiež môžete pridať pár kvapiek vanilkovej arómy. Maslo je možné tiež dosladiť akýmkoľvek cukrom, medom či sirupom podľa chuti.
Postup
01.
Umytú maslovú alebo hokaido tekvicu každopádne rozpoľte, vydlabajte zrniečka a takto neolúpanú pečte pri 180 ° C asi hodinu domäkka.
Tip: Tekvicu pokojne upečte celú a zvyšok si schovajte do božskej tekvicovej torty, vláčneho tekvicového chlebíčka alebo napríklad oranžových tekvicových nokov. Moja v celku vážila 1,5 kila a po upečení a očistení 800 g, takže na maslo som použila 400 g pyré z upečenej tekvice.
02.
Tekvicu nechajte vychladnúť na izbovú teplotu, odstráňte šupku (ak ste použili hokaido, nie je potrebné ju lúpať), odvážte zhruba 400 g a rozmixujte so zvyšnými ingredienciami. Maslová tekvica je sladšia, takže u iných druhov bude najskôr potrebné trochu viac sladidla.
03.
V nepriľnavom kastróliku zmes priveďte do varu a za častého miešania nechajte asi 30 minút na miernom ohni prehrievať. Preložte do pohára a po vychladnutí skladujte v chladničke. Spotrebujte do 2 týždňov, ale na naberanie vždy používajte čistú lyžičku alebo nôž.
Zdroj: www.prozeny.cz