Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Kapusta pomáha na zápchu a funguje preventívne aj proti rakovine

Kapusta pomáha na zápchu a funguje preventívne aj proti rakovine
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Kapusta pomáha na zápchu a funguje preventívne aj proti rakovine Foto: www.gettyimages.com
reklama:

Viróza alebo dokonca chrípka sú dôvodom, prečo si dať misku kyslej kapusty alebo šťavu z neho. Aktivujeme tak imunitný systém v boji proti vírusom a baktériám. Obohatíme svoj organizmus o vitamín C a iné antioxidanty.

Kapusta všeobecne je nielen chutným pokrmom, ale aj potravinou bohatou na vitamíny, minerály a stopové prvky. Nájdeme v ňom vitamín A alebo selén, ktorý pôsobí ako antioxidant. Počas mliečneho kvasenia kapusty sa tvorí vitamín B nevyhnutný pri tvorbe krvi a podporujúci odolnosť voči depresiám.

Kapusta obsahuje množstvo bioaktívnych látok odolných voči teplu, čo z neho robí tzv. superpotravinu: baktérie kyseliny mliečnej, draslík, horčík, železo, fluór, jód a enzýmy. Tiež celkový obsah vitamínu B je značne vysoký. Kapusta nás obohacuje o karotén, vitamín K, kyselinu listovú, nikotínovú a pantoténovú a tiež o antibakteriálne fytoncídy.

Vďaka obsahu inulínu a priaznivému zloženiu sacharidov je pravidelná konzumácia surovej alebo kyslej kapusty veľmi vhodná pre diabetikov. Kyslá kapusta preventívne pôsobí proti rakovine. To sa dá tvrdiť vďaka obsahu vlákniny a antioxidantov (vitamínov C, E a flavonoidov). Pri kvasení vznikajú v kyslej kapuste izotiokyanáty, ktoré majú tiež protirakovinové účinky.

Kapusta je cenným zdrojom vitamínu C, a to ako v surovej, tak predovšetkým v kvasenej podobe. V kyslej kapuste pri skladovaní klesá obsah vitamínov pomaly, čo je výhoda oproti ďalším druhom zeleniny a ovocia.

Obsahuje množstvo vlákniny, ktorá podporuje správnu činnosť tráviaceho traktu. Prečisťuje črevá, pôsobí priaznivo proti zápche, má schopnosť viazať ťažké kovy, ktoré odstraňuje z organizmu, ochraňuje črevnú mikroflóru. Prospieva srdcu a krvnému obehu, aktivuje metabolizmus sacharidov, stimuluje nervy a mozog, zlepšuje náladu a koncentráciu. Pôsobí tiež proti baktériám, kapustová šťava pomáha pri liečbe dny a žlčníkových kameňov. Kapusta sa pripisujú pozitívne účinky pri liečbe žalúdočných vredov vďaka obsahu látky S-metylmetionín, ktorá zrejme urýchľuje ich zacelovanie.

Zdroj: www.mojezdravi.cz

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.