- Mňamky-Recepty.sk
- Články
- Rady a Tipy
- 7 potravín, ktoré majú viac bielkovín ako vajcia
7 potravín, ktoré majú viac bielkovín ako vajcia
Keď sa povie bielkovina, možno vám ako prvá príde na myseľ vajcia a potom mäso. Ešte spoločne s tvarohom sú mnohými vnímané ako zásadné zdroje tejto nenahraditeľnej zložky potravy. Jediel bohatých na bielkoviny je ale oveľa viac a niektoré vás môžu dokonca prekvapiť. Ktoré potraviny majú viac bielkovín, než by ste čakali?
Bielkoviny sú pochopiteľne neoddeliteľnou súčasťou vyváženej ľudskej stravy. „V našom jedálničku by mali bielkoviny tvoriť najmenej 15 percent z toho, čo jeme,“ odporúča pre Moje zdravie praktická lekárka Lucia Nováková a dodáva, že bielkoviny sú súčasťou všetkých buniek a tkanív, a sú tak dôležité pre stavbu tela. Okrem toho tiež nadlho zasýtia a sú tak vítaným pomocníkom pri chudnutí.
V čom je najviac bielkovín
A pretože základom zdravia je vyvážený jedálniček, určite vás bude zaujímať, ktoré potraviny vedľa tvarohu, mäsa a vajec sú ďalšími skvelými zdrojmi týchto látok.
Spirulina
Spirulina je druh sladkovodnej riasy a vysoký obsah bielkovín (až 70 % jej celkového objemu) je len jedným z jej benefitov. V organizme sú navyše dobre vstrebateľné, oveľa viac ako napríklad bielkoviny z mäsa. Spirulina ďalej obsahuje vitamíny, minerály, ale aj omega-3 a omega-6 mastné kyseliny. Spirulinu môžete pridať napríklad do ovocného džúsu alebo zeleninového smoothie.
Grécky jogurt
Jedno balenie gréckeho jogurtu (150 g) obsahuje až 17 gramov bielkovín, zatiaľ čo bežný jogurt tak okolo 9 gramov. Len pozor, niektoré grécke jogurty obsahujú zároveň aj veľké množstvo tuku, takže pokiaľ riešite aj kalórie, je dobré sa mrknúť na zloženie a vybrať si ten, ktorý má obsah tuku do 3 %.
Sušené tekvicové semienka
100 g tekvicových semienok obsahuje asi 30 g bielkovín. Zároveň sú bohaté na vitamíny a minerály (E, B, mangán, horčík, zinok a meď). Obsahujú zlúčeniny, ktoré pomáhajú regulovať hladinu cholesterolu, a zároveň aj látky, ktoré zlepšujú spánok a predchádzajú depresiám.
Cícer
Podiel bielkovín v cíceru je plných 25%, navyše má v kuchyni mnohostranné využitie. Dá sa použiť v polievke či šalátoch, do nátierok alebo len tak opražiť, čo môžete skúsiť podľa nášho receptu.
Mandle
Tiež mandle sú bohaté na bielkoviny (obsahujú 21 g bielkovín na 100 g). Okrem toho majú ale vysoký podiel prospešných tukov, ktoré majú pozitívny vplyv na srdce a obehovú sústavu. Sú ideálne na desiatu, napríklad so syrom alebo s jogurtom. Len treba počítať s tým, že kvôli vysokému podielu tukov ide o veľmi energetickú potravinu.
Cottage syr
Syr cottage je skvelou voľbou pre tých, ktorí chcú schudnúť. Vďaka vysokému pomeru bielkovín zasýti a vďaka malému množstvu tukov nie je príliš kalorický. K tomu pridajte ešte benefity v podobe vápnika a ďalších prospešných látok, ktoré napríklad napomáhajú tráveniu, a máte potravinu, ktorú môžete jesť, pokiaľ na ňu budete mať chuť.
Tempeh
Tempeh je (podobne ako tofu) pripravovaný zo sójových bôbov. Okrem toho, že obsahuje vysoký podiel bielkovín, je tiež bohatý na vitamín B a probiotiká.
Zdroj: www.mojezdravi.cz